Το Ωρολόγιον Ανδρονίκου Κυρρήστου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, άποψη από Βορρά

























ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Για πρώτη φορά στο φως το μαντείο του Απόλλωνα στην Αθήνα -ΒΙΝΤΕΟ Κρύβει πολλά μυστικά ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού!!
Αποτέλεσμα εικόνας για στο φως το μαντείο του Απόλλωνα στην Αθήνα
Για πρώτη φορά το Star και η δημοσιογράφος, Μαρία Θεμελή μας ξεναγούν στο μοναδικό μαντείο που έχει βρεθεί στην Αθήνα και ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό πριν 1 χρόνο.
Με τη Γιούτα Στρόσεκ, διευθύντρια της ανασκαφής από το 2012, το Star ξετυλίγει το νήμα μιας ιστορίας που μας γυρίζει 2.500 χρόνια πίσω.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικου περιβάλλεται από τις οδούς Πειραιώς, Ερμού, Ασωμάτων, και Μελιδόνη και περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, όπως είναι το δίπυλο απ' όπου ξεκινούσε η πομπή των Παναθηναίων. Σώζει επίσης ένα πολύ μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης, της οχύρωσης, ιερά, εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται αδιάκοπα από το 1863. Από τα πρώτα ευρήματα  ήταν τα ταφικά μνημεία που αποκάλυψαν στην καλύτερα σωζόμενη  νεκρόπολη της αρχαιότητας. Πριν ένα χρόνο, όμως η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κάτι που καταγράφει για πρώτη φορά τηλεοπτική κάμερα.
Η επιγραφή που βρίσκεται στους πλευρικούς δακτυλίους του πηγαδιού είναι μια επίκληση στο Θεό Απόλλωνα και αποτέλεσε το σημαντικότερο εύρημα για τους αρχαιολόγους, ώστε να ταυτίσουν το χώρο αυτό ως το πρώτο και μοναδικό μαντείο του Απόλλωνα στην Αθήνα.
Την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού αποφάσισε να βάλει μπροστά το υπουργείο Πολιτισμού. Το κόστος, αλλά και την εκπόνηση της θα αναλάβει το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο που ανασκάπτει την περιοχή από τον 19ο αιώνα.
Επιγραφή στον Κεραμεικό επιβεβαιώνει τη λειτουργία του πρώτου και μόνου μαντείου του Απόλλωνα στην Αθήνα. Σημαντικά ευρήματα και στους Αέρηδες στη Ρωμαϊκή Αγορά..
«To στόμιο ενός πηγαδιού με επιγραφή που απευθύνει επίκληση προς το θεό Απόλλωνα, το οποίο αποκαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, καθώς και σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο, που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου (των γνωστών «Αέρηδων») είναι δύο νέα σημαντικά ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιούνται στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, η προγραμματισμένη για το 2015 ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο «Εκατείον», υπό τη διεύθυνση της Δρ. Τζούτα Στρόστζεκ και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, έφερε αναπάντεχα και πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τη σπουδαιότητα της λατρείας που λάμβανε χώρα στο ιερό, όσο και για την ιστορία της αρχαίας λατρείας στην Αθήνα της Ρωμαϊκής εποχής: «Η απομάκρυνση ανεστραμμένης μαρμάρινης ληκύθου («ομφαλού») που βρισκόταν ενσφηνωμένη στο στόμιο φρέατος στην αυλή του ιερού τεμένους του «Εκατείου» - ιερού Αρτέμιδος Σωτείρας, αποκάλυψε το στόμιο ενός πηγαδιού, επενδεδυμένου εσωτερικά με δακτυλίους από πήλινες ημικυλινδρικές κεραμίδες με μηνοειδείς εγκοπές. Στο εσωτερικό κάθε ενός εκ των δακτυλίων, στο ανώτερο τμήμα, είναι χαραγμένο περιμετρικά, δεξιόστροφα, με κεφαλαιογράμματη γραφή η εξής επιγραφή 'ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC'», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο τύπος των γραμμάτων, τα τοποθετεί στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. «Η επιγραφή συνιστά μια επαναλαμβανόμενη επίκληση προς το θεό Απόλλωνα, τον οποίο καλεί να αποκαλύψει στους πιστούς, αληθείς προβλέψεις για τα μελλούμενα, στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικού, προφανώς υδρομαντείας συνδεδεμένης με το φρέαρ στο ιερό. Το εξαιρετικής σημασίας εύρημα ταυτίζει τη συγκεκριμένη θέση, ως το πρώτο και μοναδικό μαντείο Απόλλωνος στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τη λατρεία του θεού μαζί με την αδελφή του 'Αρτεμη, και αποκαθιστά την ορθή ερμηνεία του χώρου ως τεμένους, που στο τέλος του 19ου αι. είχε αποδοθεί από τον Κ. Μυλωνά και σε μια τρίτη θεότητα, την Εκάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
alt
Το ιερό βρίσκεται κοντά στο μουσείο, νότια της περίφημης ταφικής οδού. Ήδη από το 2012 διεξάγονται στην περιοχή δύο ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις λατρευτικές εγκαταστάσεις και τα ιερά, καθώς επίσης τη διαχείριση των υδάτων κατά την αρχαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό είχαν έλθει στο φως τρία πηγάδια και η λατρευτική κατασκευή με τη μορφή ομφαλού. Η ανακάλυψη φέτος, περισσότερων από 20 επιγραφών με το ίδιο περιεχόμενο, οδηγεί στην ταύτιση του χώρου με μαντείο, όπου υπήρχε ιερό πηγάδι αφιερωμένο στον Απόλλωνα Παιάνα (που τον επικαλούνταν ως «αρωγό», κυρίως σε περίπτωση ασθένειας).
Στο Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου (γνωστό και ως «Πύργος των Ανέμων» ή «Αέρηδες»), μνημείο του 2ου αι. π.Χ., εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, το έργο ΕΣΠΑ 2007-2013: «Συντήρηση και ανάδειξη του Ωρολογίου Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών». Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, κατά τις εργασίες συντήρησης (που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την απομάκρυνση σαθρών επιχρισμάτων της ύστερης οθωμανικής εποχής), στο εσωτερικό του μνημείου, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, για πρώτη φορά σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο.
Εδώ παρατηρούμε βεβήλωση του ελληνιστικού μνημίου απο χριστιανικά χέρια!!! 
alt
«Τα τμήματα τοιχογραφίας, για την ακριβή χρονολόγηση της βεβηλώσεις θα μελετήσει  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.