Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τα 600 δις κοπανιστού αέρα που γράφτηκαν στον προϋπολογισμό


Η είδηση που τις τελευταίες ημέρες διακινείται μανιωδώς μεταξύ των οπαδών της οργάνωσης Σώρρα, έχει να κάνει με τα δήθεν 600 δις ευρώ που κατατέθηκαν στο προϋπολογισμό. Σε σχετικό δημοσίευμα διαβάζουμε:


  Τα ίδια βλέπουμε και στο facebook της οργάνωσης γραμμένα από τον αρχηγό.
Παρακάτω το σχετικό βιντεάκι. 

  • ΑΠΑΤΗ
Το ανωτέρω δημοσίευμα και το σχετικό βίντεο, ισχυρίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ, πως εγγράφηκαν  στο προϋπολογισμό τα 600 δις του Σώρρα.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική:
Αρχικά παρατηρούμε πως η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2015, έχει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2016. Για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσο πολύ να μας ενημερώσει σχετικά ο Σώρρας; Μια τέτοια »βόμβα» θα έπρεπε να την είχαμε μάθει πριν σχεδόν 3 μήνες. Η απάντηση είναι πως και ο ίδιος, μόλις πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκε για τα σχετικά νούμερα και έσπευσε να το εκμεταλλευτεί, για να συνεχίσει να εξαπατά. Αν θυμάστε, οι διάφοροι ισχυρισμοί του έχουν καταπέσει. Τα 2,8 τρις από τη διαστημική τεχνολογία που πούλησε στον Ομπάμα, τα 326 τρις του υποτιθέμενου ελληνικού καταπιστεύματος και last but not least, το μετάλιο που του απένειμε ο Πούτιν και που τα Ελληνικά Hoaxes, ανακάλυψαν πως είναι πέτσινο. Για να μπορείς να συντηρείς όμως μια θεωρία συνωμοσίας, ή στη προκειμένη περίπτωση, μια απάτη, θα πρέπει να εξελίσσεσαι για να μένεις πάντα επίκαιρος. Κάπου εδώ έρχεται να »κουμπώσει» ο ισχυρισμός για τα 600 δις που υποτίθεται πως έχουν εγγραφεί στο προϋπολογισμό.
Τα 740 δισεκατομμύρια είναι τα περίφημα ECPs (Euro Commercial Papers) και repos.
Τα ECP’s είναι  βραχυπρόθεσμοι ανασφάλιστοι τίτλοι εκδιδόμενοι από μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς με περίοδο ωρίμανσης που κυμαίνεται από λίγες ημέρες, έως 1 έτος με πιο συνηθισμένη τη περίοδο των 182 ημερών. Αποτελούν μια ευέλικτη εναλλακτική βραχυχρόνιου δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο, συνήθως στα επίπεδα του Euribor.
Στη πραγματικότητα, πρόκειται για ένα είδος »ανακύκλωσης» (επειδή είναι βραχυπρόθεσμος), με αποτέλεσμα στο τέλος να μας προκύπτει το εκ πρώτης όψεως εξωφρενικό ποσό των 740 δις. Εν ολίγοις, είναι πράξεις ταμειακής διευκόλυνσης μερικών ημερών.
Η χρήση των ECP’s δεν είναι κάτι νέο. Σε δημοσίευμα της Καθημερινής, διαβάζουμε πως το 2009,  η άντληση ρευστότητας μέσω Euro Commercial Papers, ανέβασε το προϋπολογισμό κατά 60 δις.
»Χθες η «Κ» είχε αποκαλύψει ότι το Δημόσιο έχει δανεισθεί πέραν των 55,4 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί επισήμως, άλλα 4 δισ. ευρώ τουλάχιστον με ECPs. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, το Δημόσιο είχε ολοκληρώσει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού, είχε μάλιστα δανειστεί περισσότερα απ’ όσα απαιτούσε η κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρει, μετά τις εκλογές, ταμειακά διαθέσιμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ».
Εν κατακλείδι
Το κράτος δανειζόταν προσωρινά ένα ποσό (ECP’s/ρέπος) κτλ για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του και τα επέστρεφε αλλά έπαιρνε μετά κι άλλο κτλ. Αυτά είναι οι προσθέσεις δηλαδή (μπορεί για παράδειγμα να πήρε 70 δις 10 φορές).
Στη σελ. 57 βλέπουμε ότι γράφει εισπράξεις από δάνεια 783 δις κι αμέσως πιο κάτω πληρωμές σε δάνεια 785 δις .
Στη σελίδα 63-64 έχει την αιτιολόγηση γι αυτά τα ποσά. Τα δάνεια αυτά εξοφλούνται εντός του έτους και καταγράφονται στον απολογισμό, αυξάνοντας ισόποσα τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες αποπληρωμής τους.
Αντίστοιχη υπέρβαση καταγράφηκε και στα έξοδα κι όπως λέει «οφείλεται κυρίως στην εξόφληση τίτλων µε συμφωνία επαναγοράς, ύψους  692,8 δις, έναντι € 88,5 δις το 2014, που χρησιμοποιήθηκαν για παροχή ρευστότητας και εμφανίζονται στον κωδικό εξόδου (ΚΑΕ Ξ6272), µε προϋπολογισθέν ποσό € 42 δις. «
Σκεφτείτε πως αγοράζετε μηνιαία ρέπος. Κάθε μήνα θα πηγαίνατε στην τράπεζα θα σας το εξοφλούσαν και θα παίρνατε νέο. Αυτό θα καταγραφόταν στη χρέωση και στην πίστωση 12 φορές άρα είναι ένα «πλασματικό μέγεθος» όχι πραγματικό.
Κι εδώ είναι το σχετικό φεκ που επιτρέπει στον (όχι ανύπαρκτο! όπως ισχυρίζεται) οργανισμό να εκτελεί τέτοιες πράξεις.
Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως τα χρήματα που υποτίθεται πως έδωσε ο Σώρρας στο Ελληνικό Δημόσιο και γράφτηκαν στο προϋπολογισμό, είναι στη πραγματικότητα ECP’s και repos, τα οποία δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με τον αμύθητο (και ανύπαρκτο) θησαυρό των »Ελλανιών».
(Ευχαριστώ το φίλο Γιώργο Γιώτη για τις πολύτιμες συμβουλές του)
Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι τράπεζες –Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς– απάντησαν ότι οι λογαριασμοί είναι ανύπαρκτοι. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελία και διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Οικονομική Αστυνομία σχετικά με την οικονομική κατάσταση του κ. Σώρρα.
Αρχική δημοσίευση ΤΝΙ
Θάνος Επαχτίτης

Θάνος Επαχτίτης

Αρθρογράφος - Ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html