Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τριγμοί στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Νέα σφοδρή επίθεση Φίλη κατά ΚαμμένουΣε μείζον θέμα για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες εξελίσσεται η συνεχίζόμενη επίθεση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη κατά του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.
Πολλοί θεωρούν ότι μαζί με τον Νίκο Φίλη στοιχίζεται ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και περισσότεροι από 15 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Θεωρείται επίσης δεδομένο πως ο Νίκος Φίλης δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κόντρα του με τον Καμμένο αφού τον θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την απομπομπή του από την Κυβέρνηση λόγω του θέματος των θρησκευτικών.
Μάλιστα, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην υπουργός, σε ερώτηση για τα εξοπλιστικά και τον Πάνο Καμμένο, τονίζει τα εξής: 
«Ξαφνικά ακούμε για εξοπλιστικά ύψους 2 δισ. ευρώ. Πού αποφασίστηκαν; Και μάλιστα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας;» για να εξαπολύσει ευθεία βολή λέγοντας: «Να υπενθυμίσω ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για τους μισθούς των ένστολων».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Φίλης αναφέρει: «Αυτά ακριβώς (σ.σ. Για τα εξοπλιστικά) τα είχα πει και ως βουλευτής το 2015. Προφανώς, ένας υπουργός δεν μπορεί να ασκεί κριτική σε άλλους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας, αν και αυτόν τον κανόνα δεν τον σεβάστηκαν πάντοτε όλοι».
Επίσης, προχωρώντας σε απολογισμό της μέχρι τώρα κυβερνητικής πορείας, ο κ. Φίλης παραδέχεται ότι «δεν πέσαμε παντού έξω. Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο και αυτό καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου».
«Το μοντέλο της κεντρώας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης υποχωρεί στην Ευρώπη και επανέρχεται στο προσκήνιο η αντίθεση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτών των διεργασιών στην Ευρώπη αλλά και να αναζητήσει (χωρίς βιασύνες, αλλά και χωρίς μακρόσυρτες αναβολές) στο εσωτερικό της χώρας προγραμματικές συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης και συμπληρώνει:
«Σε αντιστοιχία και προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη νέα σχέση που τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων στην Ευρώπη και με υπαρκτό τον κίνδυνο παλινόρθωσης μιας επιθετικής και ρεβανσιστικής Δεξιάς, πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και αυτός στη χώρα μας εκφράζεται από κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».
«Δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει όμως να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Σε αυτήν την προοπτική πρέπει να ψηφιστεί ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική για τις επόμενες και όχι για τις μεθεπόμενες εκλογές δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς» τονίζει σε άλλο σημείο ενώ για τους ΑΝΕΛ αναφέρει πως αυτή η συνεργασία έγινε για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους, ενώ σχετικά με την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση δήλωσε πως η στήριξη στο έργο της και τον πρωθυπουργό είναι δεδομένη.
«Δεν πέσαμε παντού έξω. Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο και αυτό καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου. Όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αυτή έγινε για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους, σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό καθόριζε η αντίθεση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”. Αυτή η αντίθεση πλέον ξεθωριάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Φίλης δίνει το στίγμα της κριτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με την διαπραγμάτευση, όσο αναγκαίο κι αν είναι να κλείσει σύντομα. Πρέπει να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα λαϊκά προβλήματα όπως οι 100 δόσεις, η ανασύσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανασυγκρότηση στον χώρο της υγείας και η μεταρρύθμιση στην παιδεία που πρέπει να τεθεί εκτός μνημονίου».
 http://www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html