Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Μεταφέρεται στη Σούδα η βάση του Ιντσιρλίκ; - Τι μεταδίδει το RΙΑ Novosti

Ανταπόκριση του Γκενάντι Μέλνικ του πρακτορείου ειδήσεων RΙΑ Νόβοστι από την Αθήνα με τίτλο: «Η Ελλάδα πρότεινε στις ΗΠΑ να μεταφέρουν την στρατιωτική βάση από την Τουρκία στην Κρήτη» επικαλείται πηγή στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά συζητά με τις ΗΠΑ την επέκταση της αμερικανικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη και την μεταφορά εκεί της αμερικανικής βάσης που εδρεύει στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή, συζητούνται θέματα επέκτασης της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα, μεταξύ άλλων και για τη διάρκεια ισχύoς της συμφωνίας με τις ΗΠΑ» δήλωσε η πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας στο RΙΑ Νόβοστι και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να μεταφερθεί η βάση από το Ιντσιρλίκ στη Σούδα. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας, δεν θα εξαρτόμαστε από την Τουρκία. Αυτό, επίσης, θα αποδυναμώσει την Τουρκία».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η πολιτική της Άγκυρας είναι δύσκολο να προβλεφθεί και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα εκβιάζει συνεχώς τις ΗΠΑ, απειλώντας να κλείσει την πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ.

Παράλληλα, η πηγή διέψευσε τις πληροφορίες περί σχεδίων δημιουργίας βάσης του ΝΑΤΟ στη Μακεδονία, δηλώνοντας:

«Αυτό δεν συζητείται. Για ποιο λόγο χρειάζεται μια βάση εκεί; Ποιο το νόημα της δημιουργίας της; Αν και, φυσικά, μας ενδιαφέρει αυτό για προφανείς λόγους, δηλαδή τις δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία».

 

H βάση του Ιντσιρλίκ

Η βάση του Ιντσιρλίκ δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η Τουρκία εντάχθηκε το 1952 στο ΝΑΤΟ, η βάση εξελίχθηκε σε  κρίσιμο στρατηγικό σημείο για τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ καθότι απείχε μια ώρα από τα εδάφη της ΕΣΣΔ. Να σημειωθεί πως η βάση του Ιντσιρλίκ είναι η μεγαλύτερη αποθήκη οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ωστόσο, ήδη πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο, είχαν αρχίσει να υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία αναφορικά με τον τρόπο χρήσης της βάσης. 
 

Με πληροφορίες από  tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html