Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη»


Συντάκτης: 
efsyn.gr
Το υπουργείο Εσωτερικών επισκέπτεται το μεσημέρι της Πέμπτης (στις 12.00) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου θα ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία για τις δραστηριότητες και τις
πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»).

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών έχει δρομολογήσει την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ενώ το δρόμο για τη Βουλή έχει πάρει το νομοσχέδιο «σκούπα» που διευθετεί μια σειρά ζητημάτων σχετικών με του ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, η πρόταση για την αναθεώρησή του περιλαμβάνει οκτώ σημεία.

Αυτά είναι:

1) Προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.

2) Εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των ΟΤΑ, ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

3) Επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες -σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής- αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

4) Αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του δημάρχου και του περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

5) Προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των ΟΤΑ, που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

6) Ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.

7) Προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ, βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός ΟΤΑ και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων ΟΤΑ, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ.

8) Επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
http://www.efsyn.gr/arthro/o-kallikratis-stin-atzenta-tis-episkepsis-tsipra-sto-yp-esoterikon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html