Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Χωρίς πόσιμο νερό η Ελλάδα μέχρι το 2040!- Eκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας προκαλεί δέος



Οι καιρικές συνθήκες, η αλλαγή του κλίματος και η κάκιστη διαχείριση των πόσιμων υδάτων, οι τρεις λόγοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα

Το κλίμα αλλάζει, τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα, ο πλανήτης θερμαίνεται και οι προβλέψεις των επιστημόνων εκπέμπουν SOS για το πόσιμο νερό. Σύμφωνα με εκθέσεις, η Ελλάδα θα έχει άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς μία μεγάλη περιοχή στα νότια της χώρας είναι πιθανόν να μετατραπεί σε έρημος, εξαιτίας της έλλειψης νερού. Υπερβολές; Κάθε άλλο. Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις χώρες που αντιμετωπίζουν σαφές πρόβλημα νερού για τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, λόγω της κακής διαχείρισης από την Πολιτεία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 33 χώρες του πλανήτη, οι οποίες είναι πολύ πιθανό μέχρι το 2040 να βρεθούν αντιμέτωπες με εντονότατο πρόβλημα έλλειψης νερού, εξαιτίας του συνδυασμού των καιρικών συνθηκών, των αλλαγών στο κλίμα και της κάκιστης διαχείρισης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», μαζί με άλλες 32 χώρες, οι οποίες καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να προφυλάξουν τον πληθυσμό και τις υποδομές τους. Η χώρα μας, βάσει της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να στερηθεί το απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της νερού μέχρι το 2040, καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, οι ζεστές ημέρες του χρόνου αυξάνονται και παρόλα αυτά, απουσιάζουν οι υποδομές για τη συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου.


Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση της σχετικής κατάταξης, των 33 χωρών που αν δεν λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη πόσιμου νερού, την ίδια στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται και οι προβλέψεις για το μέλλον ανατρέπονται με αυξανόμενη ένταση, προς το χειρότερο.

Στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβίας, καθώς και ορισμένες ακόμα ευρωπαϊκές, όπως τα Σκόπια και η Ισπανία, ενώ διακρίνει κανείς και το όνομα της Τουρκίας. Στον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας περιλαμβάνονται οκτώ χώρες και συγκεκριμένα το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Σαν Μαρίνο, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Παλαιστίνη (έχει αναγνωριστεί από οργανισμούς και κράτη) και το Ισραήλ.

Πολλές χώρες ακόμη παρουσιάζουν δυσοίωνες προβλέψεις, παρ’ ότι στην παρούσα φάση δεν δείχνουν να απειλούνται. Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα, καθώς τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν με το 2040, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ίσως να είναι αργά.

Δείτε τη λίστα με τις 33 χώρες που καλούνται να αντιδράσουν δίχως περαιτέρω χρονοτριβή, προκειμένου να αποφύγουν την έλλειψη πόσιμου νερού (σ.σ. στη 17η θέση του πίνακα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας, είναι τα Σκόπια, τα οποία αναφέρονται ως «Μακεδονία»)…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html