Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Η Αιξ-αν-Προβάνς και η Αμάλθεια




Η Αιξ-αν-Προβάνς ή συντομότερα Αιξ (γαλλ. Aix-en-Provence) είναι πόλη στη νότια Γαλλία, 30 χιλιόμετρα βορείως της Μασσαλίας, στην περιφέρεια της Προβηγκίας.
Πριν την ίδρυση της πόλεως ζούσαν εκεί μερικοί Σάλυες, ή Σαλλούβιοι, (λατινικά Salluvii), ένας ασήμαντος αρχαίος
λαός της Ευρώπης,της αρχαίας Γαλατίας, που κατοικούσε μεταξύ του Ροδανού και τωνΆλπεων, στη σημερινή Προβηγκία.
Ο λαός αυτός αρχικά απωθήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες που κατοικούσαν στη Μασσαλία. Αυτοί κάλεσαν το 123 π.Χ. τον ΡωμαίοΣέξτιο Καλβίνο που τους πολέμησε «υπό την αιγίδα»των Ελλήνων και τους κατατρόπωσε ιδρύοντας στην περιοχή τους την πόλη σημερινή Αιξ-αν-Προβάνς Αιξ (AIX) σημαίνει αιγίδα προς ανάμνηση της ιδρύσεως της πόλεως απο τους Ελληνες.
Αιγίδα ή αιγίς ονομαζόταν στην Αρχαία Ελλάδα το δέρμα κατσίκας («αιγός») και κατά προέκταση η ασπίδα, όταν αυτή καλυπτόταν από τέτοιο δέρμα.
Με αυτό οι αρχαίοι Έλληνες σκέπαζαν τη γυμνότητά τους και αμύνονταν, καθώς ως επένδυση στην ασπίδα προσέφερε πρόσθετη προστασία. Έτσι λεγόταν και η ασπίδα του Δία, την οποία έφτιαξε ο Ήφαιστος από το δέρμα της Αμάλθειας, της κατσίκας, με το γάλα της οποίας είχε ανατραφεί ο Δίας.
Μεταφορικά σήμερα σημαίνει τη φροντίδα, την προστασία και συχνά χρησιμοποιείται στη φράση «υπό την αιγίδα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html