Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα έβγαλε η Βρετανία


Προειδοποιεί για τρομοκρατία, ιό Δυτικού Νείλου και διαδηλώσεις ενώ γίνεται αναφορά στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στο προσφυγικό
Οι βρετανικές αρχές εξέδωσαν ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, εφιστώντας την προσοχή στους βρετανούς τουρίστες μεταξύ άλλων, για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενδεχόμενες απεργίες και διαδηλώσεις, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ ενημερώνουν και για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα.   

Παράλληλα, γίνεται ειδική αναφορά για το θέμα του στρατού, και ειδικά για περιπτώσεις πολιτών που έχουν γονέα με ελληνική υπηκοότητα και, όπως σημειώνεται, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν θέμα υποχρεωτικής στράτευσης.   Η αναθεωρημένη οδηγία εκδόθηκε στις 7 Αυγούστου, και ανανεώθηκε χθες. 

 ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ 

Ειδικότερα, η οδηγία ξεκινά με αναφορά στον πρόσφατο μεγάλο σεισμό της 21ης Ιουλίου στην Κω (6,6 Ρίχτερ), κάνοντας λόγο όμως για 6,7 Ρίχτερ. 

«Μετά τον σεισμό, το αεροδρόμιο της Κω λειτουργεί κανονικά. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξυπηρετούνται από άλλα λιμάνια του νησιού, δεδομένων των ζημιών που υπέστη το κύριο λιμάνι. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με την ακτοπλοϊκή εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα», σημειώνει.  

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Όπως και σε παλιότερες ταξιδιωτικές οδηγίες, σημειώνεται ότι γίνονται συχνά απεργίες και διαδηλώσεις. 

«Γίνονται συχνά απεργίες, κάποιες φορές ανακοινώνονται λίγο πριν γίνουν, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες (συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των λιμένων) καθώς και στα οδικά δίκτυα και στα σύνορα.

»Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται συχνά στο κέντρο της Αθήνας, και επίσης λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις. Θα πρέπει να αποφύγετε όλες τις διαδηλώσεις και να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνονται από τις τοπικές αρχές ασφάλειας». 

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποκλειστούν», επισημαίνεται. Οι βρετανικές αρχές τονίζουν πως οι επιθέσεις ενδέχεται να γίνουν άνευ διακρίσεων, ακόμη και σε περιοχές όπου συχνάζουν αλλοδαποί. «Υψηλά ιστάμενα πρόσωπα βρετανικής υπηκοότητας στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να επιθεωρούν τακτικά τα μέτρα ασφαλείας» προσθέτει το κείμενο.   

Στη συνέχεια αναφέρεται πως έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και εκρήξεις ή πυροβολισμοί εναντίον κρατικών κτιρίων, εμπορικών κτιρίων, τραπεζών, γραφείων ΜΜΕ, διπλωματικών εγκαταστάσεων και της αστυνομίας. 

Ωστόσο, το κείμενο προσθέτει πως οι Βρετανοί δεν θεωρούνται κατά κανόνα συγκεκριμένος στόχος τέτοιων επιθέσεων, αλλά επιθέσεις μπορεί να σημειωθούν σε μέρη που επισκέπτονται αλλοδαποί.   

Ακόμα, αναφέρεται πως την Ελλάδα επισκέπτονται περίπου 2,7 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες ετησίως. «Οι περισσότερες επισκέψεις είναι χωρίς προβλήματα, αλλά θα πρέπει να λάβετε εύλογα μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα υπάρχοντά σας».   

ΑΛΚΟΟΛ   

Η οδηγία τονίζει πως «η ελληνική αστυνομία δεν θα αποδεχτεί ταραχώδη ή απρεπή συμπεριφορά, ειδικά όταν υπάρχει και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα ελληνικά δικαστήρια επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα ή και ποινές φυλάκισης σε ανθρώπους που συμπεριφέρονται ανάρμοστα».  

 Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες της που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα να έχουν ένα αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς τους που να αποδεικνύει την εθνικότητά τους.  

 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

Στην οδηγία γίνεται αναφορά και στο προσφυγικό και σημειώνεται πως το 2015 και το 2016 υπήρξε μια δραματική αύξηση των μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, της Κω και της Σάμου, σε μία προσπάθεια να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. 

«Η βρετανική πρεσβεία παρακολουθεί την κατάσταση, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένους κινδύνους για τους βρετανούς υπηκόους που επισκέπτονται τα εν λόγω νησιά ή περνάνε τα σύνορα». 

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους. Οποιοσδήποτε επιχειρεί να διευκολύνει ή να μεταφέρει παράτυπο μετανάστη ή οποιοσδήποτε υποκινεί διαταραχή ή άσκηση βίας θα συλλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές» σημειώνει το κείμενο.   

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Στον τομέα της υγείας, η οδηγία αναφέρεται στα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου «κατά τους πιο θερμούς καλοκαιρινούς μήνες». 

Γίνεται επίσης αναφορά στο νόμισμα της Ελλάδας και στους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών (capital controls). 

Όπως σημειώνεται, οι βρετανοί πολίτες μπορούν να πραγματοποιήσουν ανάληψη (με τις βρετανικές κάρτες τους) με βάση «το ανώτατο όριο που έχει θέσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (συνήθως 600 ευρώ)».   

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν αναφορές για αυξημένο αριθμό παραθεριστών που ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση διεκδίκησης για σωματικές βλάβες εάν είχαν γαστρική ασθένεια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους». 

Σημειώνεται που μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τις ενέργειες που μπορούν να ακολουθήσουν αν υπέστησαν σωματική βλάβη, ωστόσο τονίζεται πως «θα πρέπει να εξετάσετε την υποβολή καταγγελίας ή την διεκδίκηση εάν έχετε πραγματικά υποστεί τραυματισμό ή ασθένεια. 

Εάν κάνετε ψευδή ισχυρισμό, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε νομικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ελλάδα».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html