Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Πατριωτισμός VS Πατριδοκαπηλία

agnostos_stratiotis 

Μία από τις κατεξοχήν παρεξηγημένες έννοιες ιδιαίτερα των τελευταίων ετών είναι αυτή του Πατριωτισμού. Συνήθως η λέξη αυτή συνδέεται από ορισμένους με τον εθνικισμό άλλες φορές εσκεμμένα και άλλες από άγνοια. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την άνοδο των άκρων τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά η ιδεολογική μάχη κλιμακώνεται περισσότερο. Στο βωμό
της σωτηρίας της πατρίδας λαμβάνονται αποφάσεις που περισσότερο οδηγούν σε ακρωτηριασμό του ελληνικού λαού παρά σε βελτίωση της κατάστασης. Ο Έλληνας Πολίτης εδώ και χρόνια έχει πάψει να είναι υπερήφανος για τον τόπο του κυρίως λόγω της αρπακτικής πολιτικής του επίσημου κράτους καθώς και της εγκαθίδρυσης μιας ενοχικής αντίληψης ότι για την σημερινή κατάσταση φταίμε όλοι μας.
Ο χώρος της άμυνας δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος. Σύμβουλοι πολιτικών σε θέματα άμυνας να φωτογραφίζονται με ελληνικές σημαίες, ινστιτούτα αμυντικών αναλύσεων να παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Δυτικού Στρατοπέδου (αν ανοίξει ποτε ο φάκελος της Κύπρου θα φανούν οι ενέργειες των πραγματικών μας συμμάχων), περιοδικά του αμυντικού τύπου να προχωρούν σε πληρωμένες καταχωρήσεις άρθρων προτείνοντας οπλικά συστήματα αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας. Τρανταχτό παράδειγμα τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που ενώ είναι ένα αξιόλογο μέσο για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και ναυτική επιτήρηση την ίδια δουλειά μπορούν να κάνουν με ελάχιστο κόστος UAV σε ρόλο επιτήρησης και τα υπάρχοντα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα. Λέξεις και χαρακτηρισμοί όπως “εγκληματική αμέλεια” η μη απόκτηση ΑΦΝΣ ή εσκεμμένη “αφαίρεση επιχειρησιακών δυνατοτήτων“, προκαλούν την κοινή λογική. Επιπλέον όσον αφορά τη Αιγαίο Πέλαγος τα διάσπαρτα ναυτικά παρατηρητήρια στα ελληνικά νησιά επιτρέπουν την 24ωρη ακριβή αποτύπωση της κατάστασης επιφανείας σε τέτοιο βαθμό που ο Τουρκικός στόλος να είναι μόνιμα “στοχοποιημένος”.
Πατριδοκαπηλία
Υπάρχουν 2 ειδών Πατριώτες. Αυτοί με εισαγωγικά και αυτοί χωρίς. Αυτοι με εισαγωγικά μπορεί κάποιος να τους χαρακτηρίσει Πατριδοκάπηλους τη στιγμή που υπερασπίζονται συγκεκριμένες απόψεις και πολιτικές που σκοπό έχουν είτε να τους αναδείξουν πολιτικά είτε να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Ιδιαίτερα την εποχή (1996-2000) που οι ΕΕΔ βρισκόνταν σε ράλι εξοπλισμών για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα και την άμεση αμφισβήτηση των συνόρων μας ήταν συχνό φαινόμενο η προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης υπέρ ή ενάντια  οπλικών συστημάτων. Επί της παρούσης αναρωτιόμαστε πως κάποιος που νοιάζεται για την πατρίδα του μπορεί να υποστηρίζει την σύνδεση άνευ όρων στο αμερικανικό άρμα επιρροής ή τον εκσυγχρονισμό παμπάλαιων οπλικών συστημάτων τα οποία υπάρχουν υπηρετούν εδώ και 4 δεκαετίες έχοντας υπερσυμπληρώσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής τους (?) !!!
Συνηθίζεται επίσης άτομα τα οποία προσκαλούνται σε τηλεοπτικά πάνελ και σε αμυντικά φόρουμ να μιλήσουν για εθνικά θέματα , είτε αυτά αφορουν τις εξωτερικές μας σχέσεις ιδιαίτερα με την Τουρκία είτε το ευαίσθητο θέμα της Λαθρομετανάστευσης, να φωνάζουν και να ωρύονται βάζοντας πάνω από όλα τον Έλληνα και ταυτόχρονα όταν βρεθούν σε θέση ευθύνης μετά από χρόνια “πατριωτικής” πάλης να στρέφονται εναντίον του ίδιου του κοινωνικού συνόλου που τους ανέδειξε.
Μια επίσης περίεργη ιστορία είχε εξελιχθεί παλαιότερα τον Νοέμβριο του 2011 στις τάξεις του ΕΣ όταν στο βωμό της φύλαξης της Ελληνικής Δημοκρατίας  από “πραξικοπηματικά” στοιχεία και της αποφυγής εμφυλίου πολέμου αποστρατεύτηκαν μαζικά ολόκληρη η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην πράξη το κατα φαντασίαν πραξικοπημα δεν ήταν τπτ άλλο από τη δυσαρέσκεια που εκφράζονταν στο στράτευμα για τα νέα Μνημονιακά Μέτρα που θα λαμβάνονταν και θα έπληταν δυσανάλογα το ένστολο προσωπικό των σωμάτων Ασφαλείας.
Πατριωτισμός
Ο Ελληνικός λαός λόγω παράδοσης και επιμονής είναι πατριώτης. Αγαπάει τον τόπο του, ριζώνει σε αυτόν και τον υπερασπίζεται πέρα από κάθε λογική ακόμη και όταν πολλές φορές οι πιθανότητες για νίκη είναι μηδαμινές. Στην αρχαιότητα όπου οι ένοπλες συγκρούσεις ήταν πιο συχνές ο ελληνικός λάος έδωσε επικές μάχες για να επιβιώσει σε τέτοιο βαθμό που άλλαξαν την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα της εποχής εκείνης (Ελληνο-Περσικοί Πόλεμοι). Με τους Ελληνο-Τουρκικούς πολέμους έσβησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία που καταδυνάστευε ολόκληρους λαούς στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη όμως και στη σύγχρονη εποχή το 1940 πέτυχε την πρώτη νίκη εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα και την καθυστέρηση της εισβολής στη Ρωσία, γεγονός που συντέλλεσε στην αλλαγή της πορείας του πολέμου.
Έλληνας και Ελευθερία είναι έννοιες αλληλένδετες. Η Δημοκρατία, η ισότητα και η ισονομία γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο. Για πολλούς αιώνες αυτές οι έννοιες ήταν άγνωστες σε πολλές “ανεπτυγμένες” χώρες.
Στον 21 αιώνα έχουμε μεταβεί σε μια νέα μορφή “πολέμου” που μπορεί να καταστρέψει μαζικά χώρες και να υποδουλώσει πλυθησμούς εκατομμυρίων. Πλέον έχουμε μεταβεί σε έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο. Έναν πόλεμο χωρίς νεκρούς απο σφαίρες αλλά από την φτώχεια. Εναν πόλεμο όπου χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους όχι από βόμβες αλλά από την διαμορφωμένη οικονομική πολιτική.
Τι μπορεί να πράξει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση ο Ελληνας φιλοπάτρις εναντίον ενός αόρατου εχθρού?
Η σύγχρονη έννοια του Πατριωτισμού μας επιβάλει να αφήσουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές και να ξαναφτιάξουμε από το μηδέν την πατρίδα μας. Η δημιουργία είναι πιο δύσκολη από την καταστροφή. Το συλλογικό καλό πρέπει να βρίσκεται πάνω από τις προσωπικές μας φιλοδοξίες. Αλληλεγγύη, επιμονή στο στόχο και υπομονή.
Τις προηγούμενες μέρες ένας “μπάτσος” πέθανε από κακοποιούς λόγω ακαταλληλότητας του οπλισμού και εξοπλισμού που διέθετε. Τις προάλλες ένα κοριτσάκι 13 χρονών έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να προστατευτεί από το κρύο. Αντίστοιχα τον προηγούμενο καιρό 3 νέα παιδιά χασαν τη ζωή τους σε μια ιδιότυπη ιδεολογική μάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα ιδεολογικά άκρα της πολιτικής.
Ίσως χρειαστεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αντι-συμμβατικά, χωρίς στερεότυπα.
Ίσως χρειαστεί να θυσιάσουμε καριέρες, όνειρα, χρήματα (δεν μείναν και πολλά), φιλοδοξίες και να βρούμε τρόπους εξόδου από το αδιέξοδο. 
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουμε το ανάστημα μας. Πρέπει να φτιάξουμε ξανά τη χώρα μας, να φτιάξουμε ξανά τις ζωές μας. Πρέπει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές όχι να στραφούμε ενάντια. Δεν μας το επιβάλει η ιστορία μας, το dna μας ή οι παραδόσεις μας. Μας το επιβάλει η κοινή λογική και το θάρρος μας.
 ώρα για πράξεις…

 http://defencegreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html