Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Στο νησί του Ηλίου Πάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο δαπανά το νοσοκομείο για προμήθεια πετρελαίου. Μόνο για θέρμανση χρειάζεται κάθε μέρα 3 τόνους!



Πέντε χιλιάδες ευρώ την ημέρα χρειάζεται το νοσοκομείο της Ρόδου για πετρέλαιο τον χειμώνα που λειτουργεί και το σύστημα θέρμανσης! Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο ποσό, δεδομένου ότι μόνο για την θέρμανση απαιτούνται καθημερινά 3 τόνοι, ενώ για τις άλλες
χρήσεις (ζεστό νερό, πλυντήρια – στεγνωτήρια κ.λ.π.), απαιτούνται 2 τόνοι πετρελαίου. Όλα αυτά σημαίνουν ότι χωρίς θέρμανση. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μόνο για τη λειτουργία του νοσοκομείου απαιτούνται το χρόνο 728 τόνοι που αντιστοιχεί σε περίπου 700.000 ευρώ. Αν υπολογιστούν και 80 μέρες του χειμώνα που πρέπει να λειτουργεί η θέρμανση, χρειάζονται άλλοι 240 τόνοι, δηλαδή τουλάχιστον άλλα 200.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
Έτσι, αθροιστικά το νοσοκομείο της Ρόδου πληρώνει κάθε χρόνο για την προμήθεια πετρελαίου περίπου 1.000.000 ευρώ. Είναι λοιπόν ευνόητο ότι τέτοια τεράστια ποσά δεν μπορούν να καλυφθούν με …εράνους, αλλά μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο επιχορηγείται το νοσοκομείο.
Για το θέμα αυτό εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, στην οποία εκτός από τα παραπάνω επισημαίνεται ότι έχει υποβληθεί πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για τη σταδιακή κάλυψη των αναγκών του Νοσηλευτικού Ιδρύματος σε ενέργεια, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου αναφέρονται τα εξής:
“Σχετικά με δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ενημερώνει ότι από χθες, 22-12-2014, λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, δόθηκε εντολή και άρχισε τη λειτουργία του το κεντρικό σύστημα θέρμανσης σε ολόκληρο το Νοσοκομείο. Η θέρμανση λοιπόν λειτουργεί κανονικά από χθες το απόγευμα.
Επειδή πιθανόν εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εξής:

1. Το νέο Νοσοκομείο της Ρόδου από κατασκευής του δυστυχώς, είναι ένα ενεργοβόρο κτίριο που οι περισσότερες λειτουργίες του χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι ημερήσιες ανάγκες του Νοσοκομείου σε πετρέλαιο για ζεστό νερό χρήσης και τη λειτουργία πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, αγγίζουν τους 2 τόνους, ενώ σε περίπτωση ταυτόχρονης λειτουργίας και του κεντρικού συστήματος θέρμανσης, η ημερήσια κατανάλωση ανεβαίνει στους 5 τόνους πετρελαίου.
Η Διοίκηση κάθε φορά είναι υποχρεωμένη να συνδυάζει διάφορες παραμέτρους όσον αφορά τις ανάγκες του Νοσοκομείου σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, υπηρεσίες και καύσιμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία και η ανάλογη παροχή υπηρεσιών Υγείας στους χρήστες των υπηρεσιών αυτών που είναι ο Ροδιακός λαός.
Επειδή η υπάρχουσα κατάσταση απαιτεί διαρθρωτική τροποποίηση, στο επιχειρησιακό σχέδιο που υπέβαλε η Διοίκηση προ διμήνου στο Υπουργείο Υγείας, προβλέπεται η σταδιακή μετάβαση του Νοσοκομείου στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εκμεταλλεύονται την υψηλή ηλιοφάνεια της Ρόδου.
2. Με βάση τις προαναφερθείσες λειτουργικές ανάγκες, την οικονομική αποτίμησή τους, η οποία είναι αρκετά υψηλή ακόμα και με τα δεδομένα της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, γίνεται φανερό ότι οι ανάγκες αυτές ποτέ δεν ήταν, ούτε και τώρα είναι δυνατόν να καλυφθούν από την ιδιωτική προσφορά παρά μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό”.
 http://rodosalarm.gr
ΜΗΔΕΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ - ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html