Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΒΛΑΣΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ ΕΔΩ ΟΠΟΥ “ΑΝΘΕΙ” ΦΑΙΔΡΑ ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ



"Οι άνθρωποι γεννώνται μόνον ως ποιότητες, με βάσει κληρονομικές καταγραφές, ή ψυχικές αν θέλετε όσοι δεν φοβάστε την υλοζωϊκή διατύπωση των Ελλήνων προγόνων μας. Στα υπόλοιπά τους διαμορφώνονται. Αποκτούν δηλαδή σταθερό σχήμα ως υπάρξεις (μορφώνονται) μέσα από γνώσεις, πληροφορίες,
εμπειρίες, μεθόδους αντιλήψεως, οπτικές, κοντολογής μέσα από αυτό που οι πρόγονοι ώρισαν, πολύ εμπνευσμένα, με την λέξη Παιδεία. 

Συνεπώς, κάθε ανθρώπινη πραγματικότητα, εξαρτάται, μερικώς, από την ποιότητα των μελών της, αλλά και, κυρίως, από την Παιδεία αυτών των μελών, η οποία δεν γεννά αλλά ενεργοποιεί τις διάφορες ικανότητες του ανθρώπου που η απαιδευσία αφήνει εν υπνώσει, όπως λ.χ. την σωφροσύνη, δηλαδή την λογική και φυσική μας ικανότητα να εκφραζόμεθα και να ενεργούμε ευστόχως, δηλαδή σε διαρκή κατάδειξη της λογικότητός μας. 

Τα παραπάνω, μας βοηθούν πολύ στο να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τα της καθημερινής πραγματικότητος του τόπου μας, ή, μάλλον, το γιατί συμβαίνει το αίσχος των αισχών (τουλάχιστον κατ’εμέ, επιτρέψτε μου...) στην χώρα που κάποτε ελατρεύθησαν, ανάμεσα σε μύρια άλλα, η Λογική, το ελεύθερο Πνεύμα, το Αληθές (με αντικειμενικό και σαφή ορισμό μάλιστα, ως απόλυτη συμφωνία της γνώσεως με την αντικειμενική πραγματικότητα, ως αποκάλυψη του λανθάνοντος και προβολή του πραγματικού) και το Φώς, σήμερα να κυριαρχούν ο παραληρηματικός λόγος και τρόπος, η δεισιδαιμονία, το Ψέμμα και ο σκοταδισμός. 
Το αίσχος των αισχών, το πιό ιστορικό, επιφανές και καλλιεργημένο Έθνος που ανέδειξε ποτέ η πολύμορφη Εθνόσφαιρα του πλανήτη Γή, σήμερα να είναι καταβυθισμένο στην ανιστορικότητα, την απαξίωση και την απαιδευσία. "
( "ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ “ΑΝΘΕΙ” ΦΑΙΔΡΑ ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ..." Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Δαυλός», το έτος 2000. Ολόκληρο το κείμενο εδώ: https://www.rassias.gr/1010.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html