Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Η υπογραφή των Πυθαγορείων στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.



Πανεπιστημιακή Λέσχη Ε.Κ.Π.Α
Η υπογραφή των Πυθαγορείων στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και ο χορός των πλανητών. Διάλεξη
του Ξενοφώντα Μουσά.
‘ὁ γὰρ Πυθαγόρας τοὺς ἀριθμοὺς μεγίστην δύναμιν ἔχειν ἡγούμενος καὶ πάντα εἰς ἀριθμοὺς ἀναφέρων, τῶν τε ἄστρων τὰς περιόδους ’

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο αρχαιότερος γνωστός

υπολογιστής, το αρχαιότερο πολύπλοκο επιστημονικό όργανο, ο αρχαιότερος μηχανικός Κόσμος, ίσως και ένα αστρονομικό ρολόι, που λειτουργεί με γρανάζια.
 Ο μηχανισμός αυτός κατά την αρχαιότητα ονομάζεται και Πίναξ ή Πινακίδιον, δηλαδή tablet, είναι επιτομή της Φιλοσοφίας των Πυθαγορείων, διότι για να συλλάβεις την κατασκευή ενός μηχανήματος, ενός υπολογιστή, ενός αυτόματου, το οποίο να αναπαράγει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, απαιτείται να έχεις α) αντιληφθεί ότι υπάρχει αιτιοκρατία, β) ότι υπάρχουν οι νόμοι της φύσης, γ) ότι οι νόμοι της φύσης εκφράζονται με ακρίβεια μόνον με μαθηματικά, δ) ότι τα φυσικά φαινόμενα κατανοούνται και ερμηνεύονται, ε) ενίοτε δε προβλέπονται με τους νόμους της φύσης, δηλαδή να έχεις αναπτύξει αυτό που σήμερα ονομάζεται μοντελοποίηση στον χώρο των θετικών επιστημών, δηλαδή να έχεις συλλάβει, αναπτύξει και θέση σε πράξη μέρος της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας, η οποία θεωρεί ότι όλα είναι μαθηματικά.
Μια συνδιοργάνωση της ομάδας μελέτης της αρχαίας όρχησης του θεάτρου "Δόρα Στράτου", σε συνεργασία με την ερευνητική καλλιτεχνική ομάδα δρυός τόποι της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Φιλοσοφική Συμβουλευτική &Τέχνη (επιστ. ευθύνης της Άννας Λάζου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html