Με αιχμές κατά της πολιτικής προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό, και με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, τη στάση του οποίου χαρακτήρισαν «ανεύθυνη», αναφέρθηκαν κυβερνητικοί κύκλοι στην, σχεδόν τρίωρη, συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον
Ζόραν Ζάεφ...
Ζόραν Ζάεφ...
Πηγές της κυβέρνησης αποτιμούν θετικά την πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μιλώντας για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται» τονίζει το Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε δε τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει και να πει την αλήθεια στο λαό του, όπως έκανε και ο ίδιος, και δεν θα χάσει από κάτι τέτοιο.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον μιλάμε για μια σύνθετη ονομασία που ισχύσει έναντι όλων, και προφανώς και περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν, συντελέστηκε πρόοδος με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν. «Τονίζουμε την μετονομασία της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων από Μέγας Αλέξανδρος σε οδό Φιλίας, όπως επίσης και τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων» σημείωσαν.
«Κανένα ανοικτό παράθυρο στον αλυτρωτισμό»
«Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, τη χαιρετίζουμε, και θεωρούμε πως είναι ένα πρώτο προωθητικό βήμα» σχολίασαν.
Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό, και αφορούν επί παραδείγματι την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός, «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
«Οι προηγούμενοι είχαν δεχθεί το "Μακεδονία - Σκόπια"»
Στο σημείο αυτό, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως στο παρελθόν κυβερνήσεις της Ελλάδας είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», όπως επίσης είχαν δεχτεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.
«Εκεί ο Ζόραν Ζάεφ κατανόησε ότι το Μακεδονία - Σκόπια δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση, και όχι στη βάση του "Μακεδονία – Σκόπια"» σχολίασε το Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως «η θέση μας είναι σαφής. Είμαστε στο 2018... Το "έναντι όλων" είναι έναντι όλων, και πρέπει να βρούμε μια πραγματική λύση για τη οποία θα είστε και εσείς περήφανοι, και άρα θα μπορείτε να την υποστηρίξετε και εσείς στο εσωτερικό σας».
«Συνοψίζοντας τη δική μας θέση πρώτα συζητάμε και και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε εικόνα αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ» ξεκαθάριζε το Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το «έναντι όλων» επέμεινε επίσης στο θέμα του Συντάγματος. Ο Ζόραν Ζάεφ του απάντησε πως είναι δύσκολο και είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. «Σε σχέση με αυτό, η συζήτηση θα συνεχιστεί» διευκρινίζει το Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως τον προέτρεψε: «Πες την αλήθεια στο λαό σου όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις».
«Από εδώ και πέρα αναλαμβάνουν οι υπουργοί των Εξωτερικών να πάνε παραπέρα τη συζήτηση υπό την εποπτεία των πρωθυπουργών» προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.
«Ανεύθυνος ο Μητσοτάκης – Σύρεται από την ακροδεξιά»
Κυβερνητικές πηγές εξαπέλυσαν επίσης επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που τήρησε στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ για το ονοματολογικό. «Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση και αποδεικνύει πλέον περίτρανα την εκτίμηση που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Ότι δηλαδή σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και καταλήγει σε εθνικά επιζήμιες θέσεις» είπαν χαρασκτηριστικά.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα σχολίασαν «συνεχίζουμε, δεν βιαζόμαστε, το ζήτημα είναι να υπάρξει μια συνολική εφ’ όλης της ύλης λύση».
Κατά τη συνάντηση οι κ. Τσίπρας είχαν δίωρο τετ α τετ και μετά για ένα ημίωρο στη συνάντηση συμμετείχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ζόραν Ζάεφ.
«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον» σχολίασε από την πλευρά της η ΝΔ, ζητώντας από τη γείτονα να αλλάξει το όνομά της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις.
Πηγή: skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html