Θαυματουργές επιβιώσεις
από γδάρσιμο, κάψιμο, σούβλισμα,
καταστροφές αρχαίων αγαλμάτων, εκδίωξη δαιμονίων,
ένα άλογο που μίλαγε κ.λπ. ανοησίες
από το Συναξάρι τού αγίου, που τιμώνται όμως δεόντως
από το ευλαβές ρωμιοποίμνιο...
Έλα βρε Χαραλάμπη, να σε παντρέψουμε... Έτσι αρχίζει ένα παραδοσιακό ρωμέικο τραγούδι για κάποιον γερο-Χαραλάμπη, που δεν ήθελε να παντρευτεί. Όμως, η περίπτωση τού συνονόματού του, αγίου Χαραλάμπη ή Χαραλάμπους, ξεπερνά κάθε λογικό όριο και κάθε
τρελή φαντασία. Τί εννοούμε; Ο βίος τού αγίου μας είναι, πραγματικά, ένα Matrix τής εποχής του...
Ο μάρτυρας και άγιος Χαράλαμπος τής Ορθοδοξίας έζησε την περίοδο, που αυτοκράτορας ήταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος, διώκτης των χριστιανών κατά τη χριστιανική Ιστορία, που εδώ πολλά χρόνια διδασκόμαστε. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει, ότι ο Χαραλάμπης έζησε για 113 έτη και πέθανε το 198 μ.Χ.. Υπηρέτησε ως παπάς στη Μαγνησία τής Μικράς Ασίας και κήρυττε διαρκώς την προσήλωση στη χριστιανική πίστη.
Ο δαίμονας των ειδώλων
Σύμφωνα με το βίο τού αγίου, το κήρυγμά του εξόργιζε τους διοικητικούς παράγοντες τής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κι έτσι, όταν ο Σεβήρος ξεκίνησε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός διέταξε τη σύλληψη και τη δίκη τού αγίου, επειδή ήταν χριστιανός. Ο έπαρχος αξίωσε απο τον Χαράλαμπο, να αποκηρύξει τον Χριστό και να προσκυνήσει τα είδωλα. Μα ο άγιος, ακλόνητος, δέν πτοήθηκε. Είπε στον Λουκιανό, πως ο Χριστός είναι ο αληθινός θεός, ο βασιλεύς των ουρανών και πως χαρίζει σε όσους τον προσκυνούν την αιώνια ζωή σε αντιδιαστολή με τους θεούς των ρωμαίων, που αποτελούσαν άψυχα είδωλα.
Ακόμα, ο άγιος πρόσθεσε στους διώκτες του, πως με την επίκληση και μόνο τού ονόματος τού Χριστού, εξαφανίζεται ο δαίμονας των ειδώλων και αποθεραπεύονται οι ανίατες ασθένειες. Θεραπευτής πάσας νόσου και πάσας μαλακίας ο άγιος...
Ευχαριστούσε, γιατί τον έγδερναν!
Τότε, ο Λουκιανός εξοργίστηκε κι έδωσε εντολή να βγάλουν τα ιερατικά άμφια τού αγίου και να τον γδάρουν. Εδώ ξεκινάει και η παρωδία. Την ώρα, που έγδερναν τον άγιο, αυτός προσευχόταν διαρκώς στο θεό κι ευχαριστούσε τους δημίους του, διότι με το μαρτύριό του θα κέρδιζε την αιώνια ζωή. Οι δήμιοι τού Χαραλάμπους, Πορφύριος και Βάπτος, έμειναν έκθαμβοι απο την αντοχή του κατά τα βασανιστήρια. Με αυτό το θαύμα δήθεν κι αυτοί πίστεψαν αμέσως στο Χριστό. Η ομολογία τους στη χριστιανική πίστη επέσυρε αμέσως τον αποκεφαλισμό τους. Τότε, ο Λουκιανός εξαγριώθηκε και αποπειράθηκε να χτυπήσει ο ίδιος με τα χέρια του τον άγιο.
Ο άγιος Χαράλαμπος τιμάται δεόντως από τη Ρωμιοσύνη ως πολιούχος (π.χ. σε Πύργο, Πρέβεζα κ.α.), αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη (π.χ. Ζάκυνθο, Φιλιατρά κ.α.) ως προστάτης από τα λοιμώδη νοσήματα κι ιδιαίτερα από την πανώλη, που συχνά στις εικόνες παριστάνεται ως διαολάκος, τον οποίο καταπατά ο άγιος.
Τα κομμένα χέρια
και το πρόσωπο, που γύρισε ανάποδα
Κι εδώ αρχίζει το Matrix. Τα χέρια τού Λουκιανού, που προέβησαν στο λάκτισμα τού αγίου, κόπηκαν απο τους αγκώνες κι έμειναν κρεμασμένα στο σώμα τού Χαραλάμπη! Τις σκηνές αυτές όμως, έκθαμβος παρακολουθούσε κι ο ηγεμόνας τής γεωγραφικής περιφέρειας, που έχοντας αφηνιάσει από την δύναμη τού αγίου, τον έφτυσε στο πρόσωπο (μπλιάχ). Και πάλι όμως, η θεία δύναμη του Χριστού θαυματούργησε και τιμώρησε την ηθική ασχήμια τού ρωμαίου ηγεμόνα. Το πρόσωπό του αφ’ ότου έφτυσε τον άγιο, γύρισε ανάποδα πρός τα πίσω κι έμεινε έτσι για πάντα! Τύφλα νά χει ο Κόπερφιλντ... Το συγκεκριμένο θαύμα το είδαν και τρείς γυναίκες, που υποτίθεται, ότι παρίσταντο εκεί. Αυτό ήταν και ο καταλύτης, ώστε να πειστούν οι κάτοικοι τής περιοχής και να γίνουν χριστιανοί. Ήμαρτον Γιαχβέ μου, ήμαρτον...
Τότε, όλος ο λαός τής Μαγνησίας, υποκλίθηκε στον άγιο Χαράλαμπο παρακαλώντας τον να θεραπεύσει τους βλάσφημους ηγεμόνες (από τι άραγε;), που επιχείρησαν να τον βασανίσουν. Ο Χαράλαμπος με τη σεμνότητα και την πραότητα, που διεκρίνετο, προσευχήθηκε στον Γιαχβέ-Χριστό, να συγχωρήσει τους ρωμαίους διοικητές και να τους αποθεραπεύσει παράλληλα από την ειδωλολατρία. Πράγμα, το οποίο και έγινε, σύμφωνα πάντοτε με το Συναξάρι τού αγίου. Τα δήθεν αλεπάλληλα θαύματα είχαν πείσει τόσο τον έπαρχο όσο και τον ηγεμόνα να παύσουν τους διωγμούς εναντίων των χριστιανών.
Το ομιλούν άλογο
Ο αυτοκράτορας Σεβήρος όμως (λες και δεν είχε άλλη δουλειά ν’ ασχοληθεί), θύμωσε κι έδωσε οδηγίες να μεταφέρουν τον ήδη γδαρμένο Χαράλαμπο στη Ρώμη, με καρφιά στην πλάτη και αφού πρωτίστως τον σύρουν από τη Μαγνησία έως την Αντιόχεια. Η μαρτυρική πορεία τού αγίου συνεχίστηκε για δεκαπέντε στάδια και εν συνεχεία, για να τον περιγελάσουν, τον έβαλαν επάνω σε ένα άλογο με τα καρφιά πάντα χωμένα βαθιά στην πλάτη του. Ε, ρε γλέντια!
Όμως, με τη θεία παρέμβαση το άλογο μίλησε και είπε: «Τρισκατάρατοι υπηρέτες τού διαβόλου, δεν βλέπετε, πως είναι ο θεός με αυτό τον άνθρωπο; Λύστε τον, για να λυθείτε και σείς απο τα αόρατα δεσμά σας».
Φωτιές και σούβλες
Κι έτσι, φοβούμενοι οι ρωμαίοι στρατιώτες, τού έβγαλαν τα καρφιά από την πλάτη και τον έλυσαν. Κι όλα καλά, γδαρμένος και με τις τρύπες στην πλάτη ο Χαραλάμπης παρέμενε όρθιος και δυνατός! Σαν έφτασε ο άγιος στην Ρώμη, ο Σεβήρος έδωσε εντολή να τον σουβλίσουν στο στήθος και να τον καίνε μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Έτσι, παρ’ όλο το σούβλισμα και το κάψιμο όμως, μέχρι τη στιγμή, που έσβησε η φωτιά, ο Χαράλαμπος πάντοτε με τη θεία παρέμβαση δίπλα του, επέζησε κι έμεινε αλώβητος από τα βασανιστήρια.
Συνομιλία με τον Σατανά
Οργισμένος τότε ο Σεβήρος πρόσταξε να τού πάνε τον Χαράλαμπο μπροστά του. Βρε δεν πεθαίνει με τίποτα αυτός; αναρωτήθηκε ο αυτοκράτορας. Με ηθικό άκαμπτο ο άγιος απάντησε στα ερωτήματα τού Σεβήρου λέγοντας, πως είναι 113 ετών και πως πιστεύει μόνο στον παντοδύναμο θεό. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας τον ρώτησε τότε ειρωνικά αν μπορεί να ανασταίνει νεκρούς. Και ο Χαράλαμπος αποκρίθηκε, πως μόνον ο Χριστός είχε αυτή την δύναμη.
Έφερε τότε ο Σεβήρος μπροστά στον Χαράλαμπο ένα δαιμονισμένο, που για 36 χρόνια στη ζωή του βασανίζονταν από το πνεύμα τού σατανά. Ο σατανάς τότε, μίλησε στον Χαράλαμπο και τού είπε: «Είσαι δούλος τού Χριστού, μή με βασανίσεις πολύ, μπήκα σ´αυτόν τον άνθρωπο, επειδή είχε κλέψει κάποιον γείτονά του κι είχε σκοτώσει τον κληρονόμο του». Ο Μορφέας τού Matrix μόνο λείπει από αυτή την παράσταση...
Ανάσταση νεκρού
Ο άγιος αμέσως απελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεσμά τού διαβόλου αφήνοντας και πάλι έκθαμβο τον Σεβήρο. Ο αυτοκράτορας θέλησε για μια ακόμα φορά να δοκιμάσει τη δύναμη τού Χαραλάμπους και τού ζήτησε να αναστήσει κάποιον, που είχε πεθάνει πρόσφατα. Ο άγιος με το βαθύτατο θρησκευτικό του συναίσθημα προσευχήθηκε στη θεία δύναμη κι ο νεκρός αναστήθηκε. Το θαύμα προκάλεσε την οργή τού έπαρχου Κρίσπου, που χαρακτήρισε τον άγιο μάγο και ζήτησε από τον Σεβήρο να τον θανατώσει. Αξίωσαν και πάλι από τον Χαράλαμπο, να κάνει θυσίες στα είδωλα, για να σώσει την ζωή του. Ο ευλαβής Χαράλαμπος όμως, όπως πάντα, έμενε ακλόνητος στην πίστη του κι απέρριψε τις προτάσεις τους.
Τα αιωρούμενα σώματα
Έδωσε τότε διαταγή ο δόλιος αυτοκράτορας να σπάσουν το σαγόνι τού αγίου και να τού κάψουν το πρόσωπο. Πάραυτα, η φωτιά προσπέρασε το πρόσωπο τού Χαραλάμπους κι εστράφη στα δικά τους πρόσωπα. Ο Σεβήρος και ο Κρίσπος αφήνιασαν από την οργή τους κι άρχισαν να βλασφημούν το θεό τού αγίου. Έγινε όμως αμέσως μεγάλος σεισμός και τα σώματά τους αιωρούνταν στον αέρα. Ο άγιος είχε καταπιεί μάλλον το μπλε χαπάκι τής αυτοκαταστροφής, όπως και στο έργο Matrix, ο Keanu Reeves.
Αναγνωρίζοντας τότε την ασέβειά τους, παρακάλεσαν τον Χαράλαμπο να τους συγχωρήσει, αλλά και να τους προστρέξει ακόμα. Εμφανίστηκε τότε και η κόρη τού αυτοκράτορα, Γαλήνη, που με ευλάβεια ζήτησε από τον άγιο Χαράλαμπο να συχωρήσει τον πατέρα της και τον Κρίσπο για την ακατάσχετη ειδωλολατρία τους, να πιστέψουν στο θεό για να τους επαναφέρει στο έδαφος. Ο άγιος για μια ακόμα φορά προσευχήθηκε στη θεία δύναμη, χώνεψε το μπλε χαπάκι κι αφού τους επανέφερε στο έδαφος, τον απελευθέρωσαν. Τότε, αμέσως η Γαλήνη ασπάστηκε το χριστιανισμό. Παράλληλα, είδε κι ένα όραμα, ότι από κοινού με τον Χαράλαμπο διάβαιναν έναν όμορφο κήπο, αλλά ο αυτοκράτορας και ο Κρίσπος, παρεμποδίστηκαν στην είσοδό τους από τον φύλακα τού κήπου, που τους αποκρίθηκε, πως ο κήπος είναι μόνον για αυτήν και τους ομοίους της! Παρακάλεσε τότε η Γαλήνη τον άγιο Χαράλαμπο, να τής εξηγήσει το όραμα κι ο άγιος τής εξήγησε, πως ο φύλακας τού κήπου ήταν ο ίδιος ο Χριστός και ο χώρος τού κήπου, ο Παράδεισος. | Σε πολλές εκκλησίες τής Ρωμιοσύνης διατηρούν τεμάχια πτωμάτων, που τα παρουσιάζουν -με το αζημίωτο, βέβαια- στο ευλαβές ρωμιοποίμνιο ως θαυματουργά τεμάχια τού πτώματος τού αγίου Χαραλάμπη. |
Παρ’ όλα όμως, τα όσα είχαν συμβεί, ο Σεβήρος μετά την πάροδο τριάντα ημερών ξανακάλεσε τον άγιο να κάνει θυσίες στα είδωλα, κάτι, που και πάλι ο Χαράλαμπος εμμανώς αρνήθηκε. Ο αλαζόνας Σεβήρος τώρα, έδωσε εντολή να περάσουν χαλινάρι στο λαιμό τού αγίου και να τον γυρίσουν περιπαιχτικά σε όλη την πόλη. Άλαλα τα χείλη των ασεβών!
Η Γαλήνη, αντιλαμβανόμενη την ασέβεια τού πατέρα της και τη θεία μήνι, που θα επέσυρε, προσπάθησε να τον πείσει να μετανοήσει και συνάμα να προσκυνήσει το χριστιανισμό, για να κερδίσει την επουράνιο βασιλεία. Ο Σεβήρος αμετανόητος, αντί να ζητήσει συγνώμη για τις απρέπειές του στον άγιο, ζήτησε από την Γαλήνη να θυσιάσει στα είδωλα.
Καταστροφές αρχαίων αγαλμάτων
Η Γαλήνη μιλώντας πρός τα είδωλα είπε: «Αν είστε θεοί, γνωρίζετε τη γνώμη μου» και αίφνης όλα τα είδωλα έπεσαν κάτω και θρυμματίστηκαν. Μάλλον είχε πάρει ένα μπλε χάπι από τον Χαράλαμπο για τις δύσκολες ώρες και το κατάπιε.
«Έλα κάτω, καμπούρη, σαπρόγηρε...». Από τη συνομιλία τής μακαρίας Γαλήνης με το άγαλμα τού Απόλλωνα, που με θεία φώτιση το έφερε ...«ες έδαφος», αυτό και καμμιά τριανταριά άλλα. (Από το επίσημο Συναξάρι τού αγίου Χαραλάμπους).
Ο Σεβήρος με δολιότητα έβαλε την νύχτα τεχνίτες να ξαναφτιάξουν τα είδωλα και να τα στήσουν και πάλι στη θέση τους. Και το πρωί κάλεσε τη Γαλήνη να αντικρύσει τους θεούς του, που «αναστήθηκαν»! Όμως, η κόρη τού αυτοκράτορα έχοντας απαρασάλευτη την πίστη της στο θεό, απευθυνόμενη στα είδωλα είπε: «Από τους νεκρούς αναστηθήκατε σα νεκροί, πάλι να καταποντιστείτε» και τα είδωλα έπεσαν και θρυμματίστηκαν και πάλι. Σ´αυτήν η επίδραση τού μπλε χαπιού είχε και παρενέργειες!
Η μεταμεληθείσα πόρνη
Μετά από αυτό, δέν είχε όρια η οργή τού Σεβήρου, που οδήγησε τον Χαράλαμπο στο σπίτι μιας πόρνης, για να τον χλευάσει ηθικά. Με το που εισήλθε ο άγιος στο σπίτι τής πόρνης, ακούμπησε σε ένα στύλο κι αυτός έβγαλε βλαστούς και κλαδιά. Εδώ, πρέπει να πήρε και το κόκκινο χάπι των παραισθήσεων! Η πόρνη αναγνωρίζοντας τις θείες δυνατότητες τού Χαραλάμπους τον παρακάλεσε να φύγει από το σπίτι της, διότι δέν ήταν δήθεν άξια να έχει έναν τέτοιον επισκέπτη. Και ο άγιος την προέτρεψε να πιστέψει στο μεγαλοδύναμο θεό, που με την φιλευσπλαχνία του τα συγχωρεί όλα. Την άλλη ημέρα, η πόρνη μετανοημένη κάλεσε όλους τους περίοικούς της κι όλοι μαζί προσκύνησαν το θεό.
Πατρίς, θρησκεία, σχιζοφρένεια...
| Μαθαίνοντας τι είχε συμβεί ο Σεβήρος, εξοργίστηκε ξανά και ο έπαρχος τον συμβούλευσε να αποκεφαλίσουν τον Χαράλαμπο, για να λάβει επι τέλους τέρμα η θαυματουργική παρουσία του. Ενώ τον οδηγούσαν στον τόπο τού μαρτυρίου, ο Χαράλαμπος προσεύχονταν διαρκώς. Εμφανίστηκαν όμως, μπροστά στον άγιο τότε αρκετοί άγγελοι και ο ίδιος ο Γιαχβέ, που τον ρώτησε τί δώρο θα επιθυμούσε να τού προσφέρει. |
Ο Χαράλαμπος όμως, με την υποδειγματική σεμνότητά του απάντησε, πως το μεγαλύτερο δώρο το είχε ήδη λάβει από τη θεία δύναμη, να αξιωθεί δηλαδή να αντικρύσει τον πολυχρονεμένο του Γιαχβέ.
Διαφύλαξε το πτώμα
Η θεία δύναμη αποκρίθηκε, πως θα πραγματοποιηθεί το θέλημά του και ο άγιος Χαράλαμπος παρέδωκε το πνεύμα, πριν ο δήμιος τον αποκεφαλίσει. Τσα, τού τη φέραμε τού δήμιου! Η ευλαβική Γαλήνη διαφύλαξε το πτώμα τού αγίου Χαραλάμπους, το απέθεσε σε ένα χρυσό μπαούλο με μύρο και αρώματα και κατόπιν το ενταφίασε, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής της έμεινε αυστηρά προσηλωμένη στο χριστιανισμό. Οι γυναίκες άλλωστε, ήταν οι πιο ευάλωτες στη νέα αυτή θρησκεία τού Matrix.
Χρειαζόμαστε πολλά χάπια...
Η ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τού αγίου Χαραλάμπη στις 10 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Την ίδια μέρα δε, τιμούνται παράλληλα οι άγιες τρείς γυναίκες και οι δήμιοί του, άγιοι Πορφύριος και Βάπτος. Βοήθειά μας. Πόσα χάπια θα πρέπει να καταπιεί κάθε απλά λογικός άνθρωπος, για να πιστέψει όλα αυτά τα χοντροειδή ψέματα, που πρεσβεύει η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία με το βίο τού αγίου Χαραλάμπη και τους βίους των υπολοίπων δήθεν αγίων; | Πτωματολατρία υπό τους ήχους τής φιλαρμονικής. |
Τη γελοία αυτή παράδοση καλούνται να κρατήσουν οι εν Χριστώ πιστοί αδελφοί μας, κάτι που το κάνουν για δεκαοκτώ περίπου αιώνες ανελλιπώς με περισσή αγάπη και αφοσίωση.
Πιστεύτε, χριστιανικά μου πρόβατα, ό,τι σας λένε και ποτέ να μήν ερευνάτε...
ΠΗΓΗ:http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html