Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ο κλοιός (του Κώστα Κουτσομύτη - 1987)





Η ταινία είναι βασισμένη στο αληθινό γεγονός της πρώτης παγκόσμιας αεροπειρατείας επιβατικού αεροπλάνου, (υπάρχει άλλη μια το 1938 αλλά αφορά σε εμπορικό αεροπλάνο). Η κατάσταση που επικρατεί από την άγρια τρομοκρατία μέσα και έξω από την πόλη από το φασιστικό κράτος και παρακράτος, ενάντια σε κάθε ΕΑΜίτη, ΕΛΑΣίτη, "ύποπτο κομμουνιστικής ιδεολογίας", κάθε
συμπαθούντα του ΕΑΜ και γενικά μη "εθνικόφρονα πολίτη" κάνει τη ζωή αφόρητη.
Η δυνατότητα να φύγει κάποιος για να συνδεθεί με τον Δημοκρατικό Στρατό που δρούσε σε κοντινές περιοχές ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι χαφιέδες της ασφάλειας βρίσκονταν παντού.
Η παρέα των έξι νεαρών φοιτητών, μελών της ΟΚΝΕ, βλέποντας την τρομοκρατία του κράτους και του παρακράτους, που εντείνεται πιό πολύ αμέσως μετά από τη δολοφονία του Πολκ, αποφασίζουν να διαφύγουν στη Γιουγκοσλαβία, για να περάσουν στη συνέχεια στις γραμμές του ΔΣΕ, παίρνουν τη ριψοκίνδυνη απόφαση να  καταλάβουν το αεροπλάνο της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του κινηγητού και η καταδίκη των γονιών των φοιτητών που αποκαλύπτει το μέγεθος της τρομοκρατίας.

Μια ακόμα αληθινή ιστορία που αφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν και μετά την ένοπλη αντίσταση του ΔΣΕ, που έχει πνιγεί από την αστική τάξη και τα παπαγαλάκια της.

Το στόρυ της ταινίας:
Στις 12 Σεπτέμβρη του 1948 (σαν χθες), λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, έξι αριστεροί νέοι από τη Θεσσαλονίκη, αισθανόμενοι τον κλοιό της σύλληψης και του θανάτου να σφίγγει γύρω τους, συλλαμβάνουν ένα εξαιρετικά παράτολμο σχέδιο: κατεβαίνουν στην Αθήνα, παίρνουν το αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη και αναγκάζουν τον πιλότο να τους οδηγήσει στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, όπου θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Το σχέδιό τους υλοποιείται κατά γράμμα και εγγράφεται ως η πρώτη αεροπειρατεία στα παγκόσμια χρονικά.

"Σε κανένα από τα βίντεο που ανεβάζω δεν αποσκοπώ σε κάποιο όφελος αφού είναι πνευματική ιδιοκτησία άλλων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html