Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Αυτό το Βιβλίο Κρύβει 2000 ετών Γνώσεις Ιατρικής του Γαληνού
που βγαίνουν στο Φως
Λένε, ποτέ να μην κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του – αλλά μερικές φορές δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ούτε τις λέξεις που
γράφονται στις σελίδες του.
Αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια είναι απασχολημένοι με τη διερεύνηση ενός αρχαϊκού βιβλίου ύμνων θρησκευτικού κειμένου που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτός ο ξεπερασμένος τόμος θα ήταν ένα ανεκτίμητο ιστορικό κειμήλιο από μόνο του.
Μόνο που αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς μέσα στις σελίδες του κρύβεται μια πολύ παλαιότερη αλήθεια, η οποία χρονολογείται πριν από πολλούς αιώνες στο παρελθόν, και αποδίδεται σε έναν άνθρωπο που σήμερα θεωρείται ένας από τους πατέρες της ιατρικής επιστήμης.
Αυτός ήταν ο Γαληνός της Περγάμου, Έλληνας γιατρός και φιλόσοφος που γεννήθηκε κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τον 2ο αιώνα, ο οποίος με τις διδασκαλίες και τα γραπτά του έγινε γνωστός ως ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά μυαλά της αρχαιότητας.
Αλλά δεν ήταν γραφτό όλες αυτές οι γνώσεις να φτάσουν προς εμάς.
Η περγαμηνή που εξετάστηκε από επιστήμονες στο Εργαστήριο Εθνικού Επιταχυντή του Τμήματος Ενέργειας του SLAC, βρέθηκε ότι ήταν εξαρχής γεμάτη με τις διδασκαλίες του, μεταφρασμένες από άγνωστο χέρι, αιώνες μετά το θάνατο του γιατρού και πολύ πριν καλυφθούν από ψαλμούς για μια ολόκληρη χιλιετία.
Πριν από το συμβάν της υπερκάλυψης, οι ερευνητές πιστεύουν πως η ιατρική πραγματεία του Γαληνού καταγράφηκε στην αρχαία Συρία, κατά τον 6ο αιώνα, πιθανότατα από κάποιον στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο.
Τότε, περίπου 500 χρόνια αργότερα, αυτό το μελάνι σβήστηκε από τις σελίδες και αντικαταστάθηκε με θρησκευτικούς ψαλμούς. Αυτό συνέβη πιθανότατα – σχεδόν σίγουρα – για οικονομικούς λόγους (η περγαμηνή δεν ήταν φτηνή) και όχι επειδή υπήρχε μια κακόβουλη ατζέντα για να αποκρύψει το έργο του Γαληνού, υποστηρίζεται από τους επιστήμονες.
Για σχεδόν μια δεκαετία, οι μελετητές έχουν χρησιμοποιήσει πολυφασματική απεικόνιση για να προσπαθήσουν να αποκαλύψουν τα καθαρισμένα ίχνη του αρχαίου καλυμμένου κειμένου. Χάρη σε μια ομάδα στο Stanford Synchrotron Radiation Lightsource της SLAC, θα μπορούσε επιτέλους να αποκρυπτογραφηθεί τι αποκαλύπτουν οι κρυμμένες λέξεις, μέσα στις επόμενες μέρες!
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας που παράγονται από έναν επιταχυντή κυκλικών σωματιδίων για να εκθέσουν απειροελάχιστα υπολείμματα μελανιού που έχουν μείνει στην περγαμηνή από τις αρχικές επιγραφές – δίνοντας στους ερευνητές μια πρωτοφανή ματιά σε μερικά από τα θεμέλια της ιατρικής γνώσης οι οποίες υπήρχαν σχεδόν 2.000 πριν από σήμερα.
Στην εικόνα επάνω, οι κάθετα προσανατολισμένοι χαρακτήρες είναι το θρησκευτικό κείμενο του 11ου αιώνα, ενώ η ομαλότερη οριζόντια είναι η κρυμμένη από κάτω μετάφραση του Γαληνού.
«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι απίστευτα εκπληκτικά», ανέφερε στο Newsweek, ο κλασικός Peter Pormann από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης: Το Παλίμψηστο του Γαληνού: Πώς οι Αρχαίοι Έλληνες Θεράπευαν τις Ασθένειες
Η νέα προσπάθεια απεικόνισης, η οποία διαρκεί 10 ώρες για να αναλύσει καθεμία από τις 26 σελίδες που επιλέχθηκαν από τον τόμο, έχει ήδη αποκαλύψει τμήματα του κειμένου που δεν έχει δει και διαβάσει κανείς εδώ και τουλάχιστον χίλια χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγουμένως μη αναγνώσιμου προλόγου.
Εφόσον οι προσπάθειες είναι επιτυχείς, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόηση ενός από τους πρώτους οραματιστές του ιατρικής. Ενώ επιπλέον μένουν άλλες 200 σελίδες κρυμμένων επιγραφών που περιμένουν την σειρά τους να αποκαλυφθούν.
«Ο Γαληνός είναι αναμφίβολα ο πιο σημαντικός και πιο επιφανής γιατρός όλων των εποχών», δήλωσε ο Pormann.
Σε αναμονή, λοιπόν, να δούμε – ποιος ξέρει – τι αποκομμένα μυστικά θα ανακαλύψουμε…
sciencealert.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html