Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Ο ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΣ μεγαλομάρτυρας ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ



Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του
χρόνια κιόλας.
Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής
διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν. Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο:
«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».
Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή. Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία.
Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει:
«Θ' ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να 'ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.»
Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.
Η αδελφή του 18χρονου Ήρωα -- ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μαρούλα Βρυωνίδου μιλά στον Πέτρο Πετρίδη για τον Ήρωα αδελφό της, τη σύλληψή του από τους 'Αγγλους δυνάστες, τη δίκη καθώς και για την τελευταία επίσκεψη της στο κελί των μελοθανάτων όπου κρατείτο ο έφηβος Ήρωας, λίγο πριν οδηγηθεί στην αγχόνη τη 14 Μαρτίου του 1957.
Η συγκλονιστική μαρτυρία της κας Μαρούλας Βρυωνίδου οπτικογραφήθηκε τον Μάρτιο του 2010 στο σπίτι της στην Λευκωσία και προβλήθηκε στην εκδήλωση της πολιτιστικής ομάδας Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας», «Γαλανόλευκες Ηρωικές ψυχές - ΕΟΚΑ 1955-59» που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2010, στο κατάμεστο από ομογενείς θέατρο του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.
Έρευνα-Σκηνοθεσία: Πέτρος Πετρίδης
Μοντάζ: Σωτήρης Χαραλάμπους
Παραγωγή: Πολιτιστική Ομάδα Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας»
HKYPROSMAS
Πραγματικά, πώς μπορεί κανείς να δείξει εναργέστερα την ανδρεία ή τη φρόνηση ή διεξοδικά όλη την αρετή του Ευαγόρα, παρά με τέτοιου είδους πράξεις κι επικίνδυνα εγχειρήματα; Γιατί δεν θα φανεί ότι υπερτέρησε στους άλλους πολέμους μόνο, αλλά και στον πόλεμο των ηρώων, τον οποίο όλοι οι άνθρωποι εξυμνούν.
ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ισοκράτους, Ευαγόρας 65/66
Πηγή: http://http---ellinon-anava.pblogs.gr/2013/02/o-ellhnopsyhos-megalomartyras-efagoras-pallhkaridhs.html
http://mystikaperasmata.gr

2 σχόλια:

  1. και συ ρε ΣΚΑΤΟΨΥΧΕ που τα βάζεις με την θρησκεία να βλέπεις πως αυτοί που πέθαναν για ιδανικά δεν ηταν Δωδεκαθεοι λαρι κινγκ της ροδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕ ΤΥΠΕ,,,,,,ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΦΤΥΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΠΑΔΕΣ!!!!
    ΓΙΑ ΔΕΣ ΕΔΩ ΡΕ ΣΙΩΝΙΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ:
    • «Ιδού ο Βασιλεύς σου, Σιών.» (Στον Μικρό Εσπερινό, ήχος πλ. δ΄.)
    • «Λαμπρύνου, η Σιών, η νέα, και βαΐοις ανύμνει μετά παίδων· ιδού ο Βασιλεύς σου, σώζων προς πάθος έρχεται.» (Στον Μικρό Εσπερινό, ήχος β΄, οίκος του Ευφραθά.)
    • «Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος, Βασιλεύς του Ισραήλ.» (Στον Μεγάλο Εσπερινό, ήχος πλ. β΄ και εις τον Λιτό, Στιχηρό Ιδιόμελον, ήχος α΄.)


    • «Διό ευφραίνεται θυγάτηρ Σιών.» (Στον Μεγάλο Εσπερινό, ήχος β΄.)
    • «Χαίρε, ευφραίνου, πόλις Σιών.» (Στον Μεγάλο Εσπερινό και στο Λυχνικό, ήχος πλ. δ΄.)
    • «Οι μισούντες Σιών, αισχύνθητε από του Κυρίου· ως χόρτος γαρ πυρί έσεσθαι απεξηραμμένο...ι.» (Στον Όρθρο, αντίφωνο των αναβαθμών του δ ήχου.)
    • «Ευφράνθητι Ιερουσαλήμ· και πανηγυρίσατε οι αγαπώντες Σιών.» (Στον Όρθρο, καταβασία, ο διασώσας εν πυρί, ωδή η΄, ο ειρμός.)
    • «Αίνεσιν Εκκλησία οσίων τω ενοικούντι Σιών σοι Χριστέ, προσφέρει· εν σοι, Ισραήλ, τω ποιητή αυτού, χαίρει.» (Από τροπάριο στον Όρθρο.)
    • «Άσατε λαοί, θεοπρεπώς εν Σιών, και ευχήν απόδοτε Χριστώ εν Ιερουσαλήμ.» (Ομοίως.)
    • «Ασύγκριτος υπάρχει ευπρέπεια εν Σιών.» (Ομοίως.)
    • «Κύριος παρέστη· Σιών γαρ εξελέξατο.» (Ομοίως.)
    • «Σιών Θεού όρος το άγιον, και Ιερουσαλήμ.» (Όμοίως.)
    • «Ισραήλ του Θεού το βασίλειον.» (Ομοίως.)
    • «Θεοπρεπώς σε, Βασιλεύ Ισραήλ.» (Ομοίως.)
    • «Ο Βασιλεύς σου, Σιών.» (Ομοίως.)
    • «Ο Θεός σου, χαίρε, Σιών, σφόδρα, εβασίλευσεν εις τους αιώνας Χριστός.» (Ομοίως.)
    • «Ποιμήν ημών Χριστός ο Βασιλεύς Ισραήλ. Υπόδεξαι, Ιουδαία, τον Βασιλέα.» (Στο Απόδειπνο, ωδή θ΄, αλλότριον των μητέρων.)
    • Την Κυριακή των Βαΐων διαβάζονται επίσης το απαράδεκτο για τους Έλληνες απόσπασμα του Ζαχαρία «εξεγερώ τα τέκνα σου, Σιών, επί τα τέκνα των Ελλήνων» (Ζαχ. θ΄, 9-15), ένα του Σοφονίου κι ένα του Ιεζεκιήλ, που μιλάνε για λύτρωση του Ισραήλ από τους εχθρούς του Κρητικούς, επαναλαμβάνοντας τα «χαίρε σφόδρα, θύγατερ Σιών» κι άλλα παρόμοια» (Σοφ. γ΄, 14-19).Δείτε περισσότερα
    ··Την Κυριακή των Βαΐων διαβάζονται επίσης το απαράδεκτο για τους Έλληνες απόσπασμα του Ζαχαρία «εξεγερώ τα τέκνα σου, Σιών, επί τα τέκνα των Ελλήνων» (Ζαχ. θ΄, 9-15), ένα του ΣοφονίουΙεζεκιήλ, που μιλάνε για λύτρωση του Ισραήλ από τους εχθρούς του Κρητικούς, επαναλαμβάνοντας τα «χαίρε σφόδρα, θύγατερ Σιών» κι άλλα παρόμοια» (Σοφ. γ΄, 14-19).
    ΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΩΡΕ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΩΡΕ ΕΒΡΑΙΟΙ ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html