Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Πόσιμα εμφιαλωμένα νερά, γεμάτα... πλαστικό




Έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου ανακάλυψε ότι πάνω από το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα πλαστικά μικροσωματίδια σε δημοφιλή εμφιαλωμένα νερά του κόσμου είναι διπλάσια των αντίστοιχων που ανακαλύφθηκαν στο νερό της βρύσης. Επείγουσα έρευνα για τους κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία
εξήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.   
Το εμφιαλωμένο νερό αγοράζεται σχεδόν παντού σε όλον τον κόσμο επειδή θεωρείται καθαρότερο από αυτό της βρύσης, όπου βέβαια η τελευταία υπάρχει. Πλασάρεται ως η πεμπτουσία της καθαρότητας και η αγορά του είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ποτών στον κόσμο. Οι ετήσιες πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού αγγίζουν σήμερα παγκοσμίως τα 150 δισ. δολάρια.
Μια νέα έρευνα όμως που πραγματοποίησε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για λογαριασμό του οργανισμού Orb Media και δόθηκε στη δημοσιότητα -προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ' ότι οι περισσότεροι νομίζουμε: Ένα μπουκάλι νερού μπορεί να περιέχει δεκάδες ή ακόμη και χιλιάδες μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που ο καταναλωτής τα πίνει εν αγνοία του.
Η έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου αποκάλυψε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερο από το 90% των εμφιαλωμένων νερών που εξετάστηκαν περιείχαν μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού. Συγκεκριμένα οι αναλύσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου -που πραγματοποιήθηκαν σε 259 μπουκάλια νερού από  9 χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες- έδειξαν ότι αυτά περιείχαν μεταξύ άλλων προπυλένιο, νάιλον και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Κάποια μάλιστα από τα μικροπλαστικά σωματίδια που βρέθηκαν στα εμφιαλωμένα νερά ήταν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης
Το μέγεθος των πλαστικών σωματιδίων που βρέθηκαν στα εμφιαλωμένα νερά κυμαινόταν από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας μέχρι το μέγεθος ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου. Τα δείγματα περιείχαν κατά μέσο όρο 10 πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο της ανθρώπινης τρίχας. Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των μικρότερων σωματιδίων τα οποία οι ερευνητές θεώρησαν ως πλαστικό. Κατά μέσο όρο σε κάθε λίτρο νερού υπήρχαν 314,6 τέτοια μικροσωματίδια  πιθανού πλαστικού.
Σε κάποια μπουκάλια μάλιστα οι συγκεντρώσεις πλαστικών σωματιδίων έφθαναν ως και τα 10.000 κομματάκια ανά λίτρο. Από τα 259 μπουκάλια που ελέγχθηκαν μόνο 17 δεν περιείχαν ίχνη πλαστικών.
εμφιαλωμένα νερά και πλαστικά σωματίδιαΤα αποτελέσματα των αναλύσεων | 
Τα 259 μπουκάλια αγοράσθηκαν από 27 διαφορετικά σημεία πώλησης στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, το Λίβανο, την Κένυα, και την Ταϊλάνδη, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι μάρκες νερών και οι εταιρίες που τα παράγουν (σε παρένθεση) ήταν οι: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestlé Pure Life (Nestlé),San Pellegrino (Nestlé) και Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).
Οι περισσότερες εταιρίες αντέδρασαν λέγοντας ότι τα προϊόντα τους τηρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Μεταξύ αυτών, οι Νestle και Danone επέκριναν την μέθοδο ανάλυσης της έρευνας, η Pepsico διαβεβαίωσε ότι τα νερά της είναι αξιόπιστα ασφαλή ενώ η Coca Cola ισχυρίστηκε ότι τα μικροπλαστικά υπάρχουν παντού στο περιβάλλον και έτσι είναι πιθανόν να βρεθούν σε πολύ μικρά επίπεδα ακόμη και σε προϊόντα υψηλής προστασίας.
Η γερμανική Gerolsteine δεν απέκλεισε την ύπαρξη μικροπλαστικών στα νερά της, τα οποία όπως είπε προέρχονται από τον αέρα ή από τη διαδικασία εμφιάλωσης.
Η δημοσιοποίηση της μελέτης προκάλεσε την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα έρευνα-ανασκόπηση για τους πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία από το πλαστικό στο πόσιμο νερό. Ας σημειωθεί ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα είχε διαπιστώσει επίσης υψηλά επίπεδα πλαστικών μικροσωματιδίων και στο νερό της βρύσης.
εμφιαλωμένα νερά και πλαστικά σωματίδιαΠώς επιδρούν τα μικροπλαστικά στο ανθρώπινο σώμα (κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος) | 
To μεγάλο ερώτημα που γεννάται βέβαια είναι αν η κατανάλωση πλαστικού είναι επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου.
Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια ακόμη. Σύμφωνα με την υπάρχουσα επιστημονική έρευνα, τα πλαστικά σωματίδια που καταναλώνει ο άνθρωπος σε τρόφιμα ή ποτά μπορεί να αλληλεπιδρούν στο σώμα με διάφορους τρόπους.
Σύμφωνα με έκθεση του 2016 της Ευρωπαικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το 90% των μικροπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνονται από τον άνθρωπο μπορεί να περάσει από το έντερο χωρίς να αφήσει κάποιο αποτύπωμα.

Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 10%;

Κάποια σωματίδια μπορεί να καταλήξουν στο εντερικό τοίχωμα. Άλλα μπορούν να απορροφηθούν από τον εντερικό ιστό και να ταξιδέψουν μέσω του λεμφικού συστήματος στο υπόλοιπο σώμα. Τα σωματίδια μεγέθους 110 μίκρον (0,11 χιλιοστών) μπορούν να εισχωρήσουν στην ηπατική πυλαία φλέβα του σώματος που μεταφέρει αίμα από τα έντερα, τη χοληδόχο κύστη, το πάγκρεας και τον σπλήνα στο συκώτι. Ακόμη μικρότερα σωματίδια μεγέθους 20 μίκρον (0,02 χιλιοστών) έχουν παρατηρηθεί να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος πριν καταλήξουν στα νεφρά και το συκώτι.
Το 90% των πλαστικών σωματιδίων που βρέθηκαν στην έρευνα ήταν μεταξύ 100 και 6,5 μικρον - αρκετά μικρά, σύμφωνα με τους ερευνητές για να περάσουν κάποια από αυτά στο έντερο και το υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο, ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το πόσο συχνά μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και τι επιπτώσεις έχει. Υπάρχει ένα κενό γνώσης που όπως λένε μερικοί ερευνητές αποτελεί από μόνο του λόγο ανησυχίας.
Δείτε παρακάτω τη σχετική έρευνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html