Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το υπόγειο ρεύμα του υλισμού της συνάντησης»




Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο «Το υπόγειο ρεύμα του υλισμού της συνάντησης» την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 7.30μ.μ. στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Τα κείμενα της συλλογής γράφτηκαν από τον Λουί Αλτουσέρ κατά
την τελευταία δεκαετία της ζωής του και δημοσιεύτηκαν μόνο μετά τον θάνατό του.

Το ενοποιητικό τους νήμα όμως ασφαλώς δεν είναι κυρίως χρονολογικό. Πρόκειται για κείμενα στο πλαίσιο των οποίων ο Γάλλος φιλόσοφος αφενός μεταχειρίζεται και αφετέρου επεξεργάζεται τη λεγόμενη ύστερη προβληματική του, προβληματική η οποία κυριαρχείται από τις έννοιες της συνάντησης και του αστάθμητου και συνήθως απαντά στο έργο του ως «υλισμός της συνάντησης» ή, μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ως «αστάθμητος υλισμός».

Ένας τέτοιος υλισμός διεκδικεί, για τον Αλτουσέρ, μια ριζικά αντιτελεολογική τοποθέτηση. Η δημιουργία νέων δομών ή «κόσμων», υποστηρίζει, δεν είναι προϊόν της ομαλής μετεξέλιξης κάποιων προηγούμενων δομών ή κόσμων· είναι αποτέλεσμα αστάθμητων συναντήσεων ανάμεσα σε διαφορετικά επιμέρους στοιχεία με ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες, τα οποία, υπό προϋποθέσεις πάντα πρωτότυπες ιστορικά, που είναι δυνατόν να εντοπιστούν μόνο εκ των υστέρων, «δένουν» σχηματίζοντας νέες οντότητες.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν:

-Ειρήνη Γαϊτάνου, διδακτόρισσα πολιτικών επιστημών

-Ηλίας Ιωακείμογλου, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Θέσεις

-Γεράσιμος Κακολύρης, επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ηπειρωτικής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

-Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Εκτός Γραμμής



Την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 7:30 μμ
στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html