Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Κλεμμένος αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας κάτω από καλαμιές

Έναν αρχαιολογικό θησαυρό μεγάλης αξίας βρήκαν σε αγρόκτημα στο Μύτικα Πρέβεζας οι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης της Ασφάλειας Ιωαννίνων.  
 Συνέλαβαν τον 34χρονο ιδιοκτήτη του αγροκτήματος o
οποίος φαίνεται πως είχε λεηλατήσει τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, κοντά στον οποίο βρίσκεται το αγρόκτημα του.  
 Μάλιστα ήταν τέτοιο το εύρος και ο όγκος των αρχαιοτήτων που ο αρχαιοκάπηλος τα είχε καλύψει με καλαμιές, ώστε να μην είναι ορατά από εξωτερικό χώρο.  Όμως οι αστυνομικοί είχαν σχετικές πληροφορίες και έτσι το πρωί του Σαββάτου εισέβαλαν στο αγρόκτημα.    
Ανάμεσα στις αρχαιότητες που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί περιλαμβάνονται:    - 
' Ένα τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου στην οποία παριστάνεται ένα μυθολογικό ον, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών).
 Η σαρκοφάγος   χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.      

 - Ένα κομμάτι μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ.        - Τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, το μεγαλύτερο από τα οποία  (διαστάσεων 20*25 εκατοστών) αποτελούσε τμήμα της μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.        

 Ακόμα στο σπίτι βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πήλινο κυκλικό υφαντικό βάρος, η ηλικία του οποίου είναι άγνωστη.    «Καταστρεπτική η λαθρανασκαφή»    Σύμφωνα με τον  προϊστάμενο   του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Γεώργιο  Ρήγινο «πρόκειται για αρχαιολογικό θησαυρό αμύθητης αξίας. 

Το πιο σημαντικό κομμάτι και τα μικρότερα που ανήκουν σε αυτό, προέρχονται από μια μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων.   Είναι εξαιρετική η ποιότητα αυτού του αρχαίου αντικειμένου, χρονολογείται στον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. και ίσως είναι έργο από νεοοαττικό εργαστήριο που είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την περίοδο, φτιάχνονταν δηλαδή στην Αθήνα και εξάγονταν σε όλη την επικράτεια, σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο.   

Θα γίνει μια εκτιμητική επιτροπή από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν και υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, η οποία θα εκτιμήσει το επόμενο διάστημα την εμπορική και χρηματική αξία των αντικειμένων και μετά θα ακολουθηθεί ο δρόμος της δικαιοσύνης.   
Τα αντικείμενα θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν οι επισκέπτες. Η αρχαιολογική αξία των αντικειμένων για μας είναι ανεκτίμητη, διότι καθένα από αυτά τα αντικείμενα έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία».  

 Μάλιστα ο κ. Ρηγινός τόνισε ιδιαίτερα τις αρνητικές συνέπειες της λαθρανασκαφής καθώς όπως είπε  «αν θα τα βρίσκαμε ανέγγιχτα στη θέση τους, θα μπορούσαν να μας δώσουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, ένα μέρος από αυτές σίγουρα με τον τρόπο που γίνεται η λαθρανασκαφή έχει χαθεί για πάντα.   
Έχουμε το ίδιο το αντικείμενο αλλά έχουμε χάσει τα συνευρήματα, την ιστορία και ό,τι άλλο θα μπορούσε να μας δώσει και να μας πει».  

 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html