Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Οι επιστήμονες με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται προβλέπουν πώς θα είναι οι καταιγίδες που θα πλήξουν τη γη στο μέλλον



Ένας ισχυρός τυφώνας που πλήττει τη Νότια Φλόριντα ήταν η αφορμή για να τεθεί και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες αυτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστημονική κοινότητα συζητά για το αν η  καταιγίδα στην
περιοχή θα δημιουργήσει ανέμους με ταχύτητες 200 μίλια / ώρα, που θα ανεβάσουν τον τυφώνα στην κατάσταση της κατηγορίας 6, ενώ εξετάζουν τα νέα σενάρια για τους τυφώνες που θα εκδηλωθούν σε ένα θερμότερο κόσμο.

Κάποια από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατά και μεταξύ αυτών είναι και η επιβράδυνση της πρόωρης κίνησης των τυφώνων και η επιδείνωση των καταιγίδων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικών μελετών στο μέλλον οι τυφώνες θα είναι πιο υγροί, ενώ είναι πιθανό να κινούνται πιο αργά. Ανεξάρτητα με το αν υπάρξουν περισσότεροι ή λιγότεροι, όλοι συμφωνούν πως θα είναι ισχυρότεροι.

Ο Αdam Sobel, καθηγητής της εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και διευθυντής της STI πρωτοβουλίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το κλίμα, τονίζει πως υπάρχει ομοφωνία για τους τυφώνες βροχής σε ένα θερμότερο κλίμα. «Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμύρας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τυφώνες θα είναι κατά μέσο όρο ισχυρότεροι. Υπάρχει περισσότερη συζήτηση για το εάν μπορούμε να το εντοπίσουμε ήδη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα «Los Angeles Times» αναφέρει πως κανείς δεν γνωρίζει πόσο δυνατοί μπορεί να γίνουν οι τυφώνες καθώς τροφοδοτούνται από θερμότερο νερό των ωκεανών αλλά αυτό ανησυχεί τους επιστήμονες, ενώ ο Timothy Hall, ανώτερος επιστήμονας του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών, διευκρινίζει πως οι άνεμοι με ταχύτητες μέχρι και 230 μίλια/ώρα θα μπορούσαν να καταγραφούν μέχρι το τέλος του αιώνα, αν οι σημερινές τάσεις στον πλανήτη συνεχιστούν ως έχουν. Αυτό σημαίνει ανεμοστρόβιλος κατηγορίας F-4 ο οποίος μπορεί να παρασύρει αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Οι θεωρίες αυτές πιθανότατα σηματοδοτούν πως η κλίμακα πέντε κατηγοριών για τους τυφώνες θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει κατηγορία 6 ή ακόμα και κατηγορία 7. Η κλίμακα του ανέμου Saffir-Simpson τυφώνα, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και κατατάσσει τους τυφώνες από την κατηγορία 1 (74-95 μίλια/ ώρα) έως την κατηγορία 5 (πάνω από 157 μίλια/ ώρα).

Υπάρχουν επιστήμονες ωστόσο που δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις κατηγορίες, αφού αυτές καταγράφουν μόνο την ταχύτητα του ανέμου και όχι τους άλλους κινδύνους που θέτουν οι τυφώνες. Ανάμεσα στις προβλέψεις τους επίσης είναι πως οι καταιγίδες θα κινούνται πιο αργά. Βέβαια, αυτό έχει ήδη συμβεί, σύμφωνα με άλλες έρευνες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι τροπικοί κυκλώνες έχουν μειώσει την ταχύτητά τους κατά 10% από το 1949 και πολλοί επιστήμονες αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Όπως και να ’χει, η επιστημονική κοινότητα δεν δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εν λόγω προβλέψεις. Αυτό που υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά είναι πως τα στοιχεία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να ενταχθούν στο πλαίσιο μελέτης της κλιματικής αλλαγής.

(Με πληροφορίες από sailingscuttlebutt.com, Los Angeles Times)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html