ΕΥΓΕ ΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΑ !!!
Όπως ανέφερε στον «Π» η Έλενα Μηλιώτη, αρχικώς την είχαν
παραπέμψει στην Αρχιεπισκοπή και πληροφορήθηκε ότι θα έπρεπε να την αφορίσει η Ιερά Σύνοδος
Η οδοντίατρος Έλενα Μηλιώτη είναι η πρώτη Κύπρια υπήκοος που διεκδίκησε και πέτυχε την αφαίρεση κάθε αναφοράς στο
θρήσκευμά της από τα επίσημα κρατικά έγγραφα. Το αίτημα ήταν πρωτοφανές για τους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι ωστόσο το έκαναν δεκτό και τον περασμένο μήνα η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας απέστειλε επιστολή στην κ. Μηλιώτη στην οποία σημειωνόταν ότι στο μηχανογραφημένο σύστημα του Αρχείου Πληθυσμού το θρήσκευμά της έχει τροποποιηθεί από «Χριστιανός Ορθόδοξος» σε «Ακαθόριστο». Ως εκ τούτου τα στοιχεία θρησκεύματος «δεν αναφέρονται σε κανένα έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε επίσημης χρήσης».
Μόνο με αφορισμό
Όπως ανέφερε στον «Π» η Έλενα Μηλιώτη, αρχικώς την είχαν παραπέμψει στην Αρχιεπισκοπή και πληροφορήθηκε ότι θα έπρεπε να την αφορίσει η Ιερά Σύνοδος, αλλά ήταν πολύ δύσκολο γιατί οι αφορισμοί είναι ελάχιστοι και αφορούν σοβαρή προσβολή του δόγματος. Ωστόσο η ίδια επέμεινε πως το θέμα δεν αφορούσε την Εκκλησία, αλλά το κράτος. «Εμένα», ανέφερε η κ. Μηλιώτη, «ήταν άλλος ο σκοπός μου. Όχι να ανοίξω μέτωπο με την Εκκλησία, ούτε να προσβάλω την πίστη κανενός. Σέβομαι απεριόριστα τα πιστεύω όλων των ανθρώπων και, ανεξαρτήτως του αν πιστεύω ή όχι, θεωρώ ότι το κράτος δεν έχει καμία δικαιολογία να γνωρίζει και να κρατά αρχείο για τις πεποιθήσεις των πολιτών».
Ένορκη δήλωση
Η κ. Μηλιώτου ανέφερε ότι επικοινώνησε εκ νέου με την επαρχιακή διοίκηση και η βοηθός έπαρχος «εξ αρχής αντιλήφθηκε την ουσία του αιτήματός μου, που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη σε μια δημοκρατία» Στην αποδοχή του αιτήματος, όπως μας ανέφερε η Ε. Μηλιώτη, έπαιξε ρόλο και ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η επαρχιακή διοίκηση, εκτός από την αίτηση διαγραφής θρησκεύματος, ζήτησε και ένορκη δήλωση. «Σοκαρίστηκα όταν το άκουσα και μετά γέλασα! Είπα ότι είναι οξύμωρο να ζητώ διαγραφή θρησκεύματος και να μου ζητούν ένορκη δήλωση». Τελικώς, έκανε μόνο την αίτηση με την επισήμανση της άρνησης ένορκης δήλωσης και το αίτημα έγινε αποδεκτό.
Ευαίσθητο δεδομένο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θρήσκευμα αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων χρειάζεται ρητή συγκατάθεση. Ως εκ τούτου, για να διατηρεί το κράτος στα αρχεία του τέτοια δεδομένα απαιτείται η συναίνεση των πολιτών, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι κάποιος που επιθυμεί να διαγραφεί το θρήσκευμά του είναι άθεος.
Ακούστε όσα ανέφερε η κ. Μηλιώτη στον «Πολίτη 107.6» και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση»
Η ένορκη δήλωση θα ακύρωνε το αίτημα
H κ. Έλενα Μηλιώτη μιλώντας στον «Π» επέμεινε στο θέμα της ένορκης δήλωσης καθώς αυτή προϋποθέτει μετάβαση σε δικαστήριο και όρκο στο Ευαγγέλιο ή στο Κοράνι. Όπως σημείωσε, «ο όρκος έχει θρησκευτική έννοια» και κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τη φύση του αιτήματός της.
Μας είπε ακόμα πως της ζητήθηκε να δηλώσει στην αίτηση ότι είναι άθεη, αλλά δεν το αποδέχθηκε γιατί θα ήταν παράνομο να της ζητηθεί να δηλώσει τις πεποιθήσεις της.
Όπως μας είπε: «Και η αθεΐα αποτελεί δόγμα υπό μια έννοια. Και εγώ θέλω διαγραφή του θρησκεύματος. Δεν θέλω αναγραφή εκ νέου των θρησκευτικών μου πεποιθήσεων. Το ότι αιτήθηκα τη διαγραφή του θρησκεύματος είναι ανεξάρτητο του αν πιστεύω ή όχι και σε τι».
Υπάρχουν και άλλοι
Η περίπτωση της κ. Έλενας Μηλιώτη είναι η πρώτη και, όπως μας ανέφερε πηγή του Υπ. Εσωτερικών, όταν έγινε γνωστή η αποδοχή του αιτήματος επιδείχθηκε ενδιαφέρον και από άλλους πολίτες, οι οποίοι επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τις αρμόδιες αρχές ζητώντας πληροφορίες.
Το θρήσκευμα και η καταγραφή του σε κρατικά αρχεία δεν αφορά βεβαίως μόνο τους χριστιανούς ορθόδοξους, αλλά και τους μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους, τους Αρμένιους, του Λατίνους και τους Μαρωνίτες.
Το θρήσκευμα στο παρελθόν αποτελούσε βασικό στοιχείο της ταυτότητας των πολιτών στην Κύπρο, καθώς ο πληθυσμός διαχωριζόταν σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, και δινόταν λιγότερη έμφαση στην εθνική καταγωγή. Άλλωστε πολλοί Ελληνοκύπριοι την περίοδο της Τουρκοκρατίας είχαν αναγκαστεί να εξισλαμιστούν και ως εκ τούτου η ταυτότητά τους καθοριζόταν από τη θρησκεία.
Αρκεί μια αίτηση
Η κ. Έλενα Μηλιώτη έκανε απλώς μια αίτηση (αφού ξεμπέρδεψε με τα διαδικαστικά). Στην αίτηση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με την παρούσα επιστολή θέλω να γνωστοποιήσω, προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και προς εσάς προσωπικά, την απαίτησή μου όπως διαγραφεί το θρήσκευμά μου από όλα τα επίσημα αρχεία του κράτους, στα οποία αναφέρομαι ονομαστικά. Επιθυμώ, δηλαδή, την απάλειψη της οποιασδήποτε αναφοράς περί θρησκευτικής ιδιότητάς μου. Για το αίτημά μου αυτό επικαλούμαι τον νέο Γενικό Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου του 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Θέλω επίσης να σας ενημερώσω για την επικοινωνία που είχα πρόσφατα με την Αρχιεπισκοπή, σχετικά με το θέμα αυτό, όπου οι υπεύθυνοι εκεί με πληροφόρησαν ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν είναι αρμόδια για την αναγραφή ή τη διαγραφή του θρησκεύματος των πολιτών στα κρατικά αρχεία, παραπέμποντάς με στο τμήμα σας. Ευελπιστώ στην κατανόηση της απαίτησής μου και στη γρήγορη διευθέτηση του θέματος. Η παρούσα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή ένορκης δήλωσης αντίκειται στην ουσία του αιτήματός μου και παραβιάζει τις αρχές και τα πιστεύω μου».
Πηγή: http://politis.com.cy/article/elena-milioti-i-proti-kipria-me-akathoristo-thriskevma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html