Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Πρόκληση από «The Times»: Το Βουθρωτόν είναι μια αρχαία ελληνική πόλη (!)


Ο τίτλος από το αλβανικό δημοσίευμα

Μάιος 23, 2019.

Τίρανα.

Η εφημερίδα «The Times» δημοσίευσε ένα άρθρο με το οποίο υποστηρίζει ότι το παρελθόν μιας αρχαίας πόλης στην Αλβανία  είναι ελληνικό…



Το άρθρο που έχει τίτλο «Οι ανασκαφές αποκάλυψαν το ελληνικό παρελθόν της αρχαίας αλβανικής πόλης» [Excavationsreveal the Greek past of ancient Albaniancity], αναφέρεται σε έρευνες αρχαιολόγων που αποδεικνύουν ότι το «Βουθρωτόν» (οι Αλβανοί το λένε  ‘Μπουτρίντι’/Butrinti) είναι μια αρχαιότατη ελληνική πόλη.


Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στα βυθισμένα τμήματα της πόλης  αποδείξεις ότι το Βουθρωτόν, ιδρύθηκε πριν από περισσότερα 2.700 χρόνια, ως  ελληνική αποικία από τους Κορίνθιους.


«Το Βουθρωτόν οφείλει ένα ανεκτίμητο χρέος στον Βιργίλιο, ο οποίος στο επικό του ποίημα ‘Αινειάδα’  αναφέρει ότι ο Αινείας, ο ήρωας του, ταξιδεύοντας προς τη Ρώμη είχε διαμείνει στο Βουθρωτόν».


«Επί δεκαετίες, η αρχαία πόλη Βουθρωτόν στη νότια ακτή της Αλβανίας ήταν ορατή, αλλά όχι αναγνωρίσιμη από τους κατοίκους της. Πράγματι, οι ίδιοι οι Αλβανοί, έπρεπε να αποκτήσουν εσωτερική βίζα για να φθάσουν εκεί, στη χερσόνησο της λίμνης, κοντά στα ελληνικά σύνορα.
Τώρα οι αρχαιολόγοι στη βυθισμένη αρχαία  πόλη βρήκαν αποδείξεις ότι το ‘Βουθρωτόν’ ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 2.700 χρόνια ως ελληνική αποικία από τους Κορίνθιους, γράφει ο ο Ρίτσαρντ Χότζες (Richard Hodges).



Ο Βιργίλιος υποστήριξε ότι το Βουθρωτόν ιδρύθηκε από τον Έλενο, γιο του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας, και όταν οι Ρωμαίοι εισέβαλαν σε αυτό  το 228 π.Χ. ήταν μια ευημερούσα πόλη με ψηλά τείχη, θέατρο και ιερό προς τιμήν του Ασκληπιού.


Μετά την κατάρρευση της Ρώμης, το Βουθρωτόν υπέστη μεγάλες ήττες και έπεσε στα χέρια των Βυζαντινών, Βουλγάρων, Νορμανδών, Βενετών και Γάλλων, προτού γίνει μέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1799. 

Παρόλα αυτά το Βουθρωτό δεν λησμονήθηκε ποτέ. Οι σύνδεσμοι αυτής της πόλης με τον Βιργίλιο, τόνωσαν τις πρώτες σοβαρές αρχαιολογικές ανασκαφές του Λουίτζι Μαρία Ουγκολίνι, που εργάστηκε για τη φασιστική κυβέρνηση του Μουσουλίνι το 1928.


Αλλά μετά το 1944, οι ξένοι αρχαιολόγοι απαγορεύτηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.


Μια επίσκεψη του Νικίτα Χρουστσόφ το 1945 έφερε νέο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991, το Βουθρωτόν έγινε το επίκεντρο της διεθνούς έρευνας που οδήγησε η ομάδα του καθηγητή Χότζες.


Τα ελληνικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά ερείπια μελετήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και τώρα τα τμήματα  τα οποία ήρθαν στο φως έδωσα στοιχεία για τα ελληνικά θεμέλια της πόλης κατά τον 8ο και 7ο αιώνα προ Χριστού.


Οι ανασκαφές του έγιναν από μέλος της ομάδας του Χότζες, τον Ντέιβιντ Χερνάντεζ από το πανεπιστήμιο της Νότρ Ντάμ έδειξαν ότι τα στρώματα κάτω από το ρωμαϊκό φόρουμ φθάνουν τα 7 μέτρα. 

Οι εντόπιοι υπάλληλοι, ο καθηγητής Χότζες και ο Χερνάντεζ  που  τους εκπαίδευσαν κατάλληλα  κατόρθωσαν να εντοπίσουν διαφορετικά στρώματα και να ανασκάψουν σωστά.


Μερικοί από αυτούς είναι τώρα «εξειδικευμένοι αρχαιολόγοι στον τομέα τους, έτοιμοι να εκπληρώσουν κάθε έργο που τους δίνεται», λέει ο Ντέιβιντ Χερνάντεζ στο «Journal Field of Archaeology».


Από το 2011 και εξής, έχουν βρεθεί κομμάτια ξύλου και άλλα βιολογικά αντικείμενα: σπόροι, μαλλιά, δέρματα και φυτά που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ.


Σχεδόν πάντοτε, στο υψηλότερο και πιο ξηρό μέρος της πόλης ανακαλύπτονται στοιχεία της καθημερινής ζωής, αντικείμενα από την τοιχοποιία του κτηρίου, πεζοδρόμια με ψηφιδωτά και ιερές πέτρινες έδρες. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν  και ξύλινα άροτρα ηλικίας 2.300 ετών.


Το Βουθρωτόν ήταν περιτριγυρισμένο από την εύφορη πεδιάδα της Βρίνας, όπου  υπήρχαν μια σειρά αγροκτημάτων με οχυρωμένες βίλες.


Η εγχώρια οικονομία συνδυάζονταν με τη γεωργία και την αλιεία στη λίμνη του Βουθρωτού και των στενών της Κέρκυρας.


«Τώρα οι Αλβανοί αρχαιολόγοι πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι τους και να ξαναγράψουν την ιστορία. Αν το κάνουν, οι εύθραυστοι και αιώνιοι λίθοι της πόλης  Βουθρωτόν θα συνεχίσουν να αντιστέκονται», λέει  ο Χότζες.



boldnews.al, gazetatema.net, thetimes.co.uk, mekulipress.com, 


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγήςhttp://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html