Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Μάθε στα παιδιά σου ωραία Ελληνικά παιχνίδια





Τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα δεν διέφεραν πολύ από τα σημερινά όσο αφορά το παιχνίδι, άλλαζαν μόνο τα υλικά κατασκευής.

Ένας πρόδρομος του ποδοσφαίρου ήταν ο επίσκυρος: σε ένα γήπεδο οριοθετημένο από σκύρα (σπασμένα κομμάτια πέτρας δηλαδή), τα παιδιά έπαιζαν με μια μπάλα η οποία είχε κατασκευαστεί από εντόσθια ζώων (όπως κύστη χοίρου) ραμμένα μεταξύ τους με κομμάτια δέρματος.

Άλλο παιχνίδι ήταν η χαλκή μυία, η γνωστή και σήμερα τυφλόμυγα, η ακινητίνδα (σημερινά αγαλματάκια ακούνητα), η δραπετίνδα στην οποία ο ένας έκλεινε τα μάτια και κυνηγούσε τους υπόλοιπους, η οστρακίνδα ένα παιχνίδι κατά το οποίο δύο ομάδες έριχναν ένα όστρακο ψηλά (ένα θραύσμα αγγείου δηλαδή), βαμμένο με πίσσα στη μία πλευρά και ανάλογα την πλευρά που θα προσγειωνόταν στο έδαφος η αντίστοιχη ομάδα καταδίωκε την άλλη.

Άλλο διασκεδαστικό παιχνίδι ήταν η μηλολόνθη, όπου έπιαναν ένα ιπτάμενο σκαθάρι και το έδεναν με μια κλωστή.

Συχνά κτερίσματα παιδικών ταφών ήταν οι αστράγαλοι και οι πλαγγόνες (νευρόσπαστα), πολύ διαδεδομένα παιδικά παιχνίδια. Οι αστράγαλοι ήταν οστά από αμνοερίφια ή ελάφια, τα οποία έριχναν στον αέρα και ανάλογα την πλευρά που προσγειώνονταν λάμβαναν την αντίστοιχη βαθμολογία.

Οι πλαγγόνες ήταν πήλινες κούκλες οι οποίες είχαν κινητά μέλη και ιδιαίτερη κόμμωση και ήταν φυσικά αγαπημένο παιχνίδι των κοριτσιών. Τα μεγαλύτερα αγόρια έφτιαχναν και τα δικά τους παιχνίδια, όπως άμαξες μινιατούρες (αμαξίδια), τα οποία έδεναν σε σκυλιά ή κατσίκες για να παίξουν.

Φωτογραφία: Αρχαϊκή πλαγγόνα, μέσα 6ου π.Χ., Μουσείο της Ακρόπολης, Α.Ε.: Ακρ.12464.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html