Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Το ανεξερεύνητο και εγκαταλελειμμένο πολιτιστικό –αρχαιολογικό μωσαϊκό της περιοχής Χαράκι και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας - του Δημήτρη Κούκουλα


Το ανεξερεύνητο και εγκαταλελειμμένο πολιτιστικό –αρχαιολογικό μωσαϊκό της περιοχής Χαράκι και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας - του Δημήτρη Κούκουλα


Το ανεξερεύνητο και εγκαταλελειμμένο πολιτιστικό –αρχαιολογικό μωσαϊκό της περιοχής Χαράκι και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας.
Του Δημήτρη Κούκουλα
Μέλους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “ECOMUSEUM RHODES”.
Αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που
καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο του θαλάσσιου κόλπου Χαράκι και της περί αυτόν περιοχής, για περισσότερο από μια χιλιετία στην ζωή των κατοίκων του νησιού. Στην πραγματικότητα, το διαχρονικό αυτό σύνολο αρχαιολογικών στοιχείων, δεν αφορά ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα ή τόπο πχ Κάστρο Φερακλός ή το χωριό Καμινάρι που δεν υπάρχει πλέον, αλλά μια σειρά από διαφορετικά μνημεία, που παραμένουν εγκαταλελειμμένα, αν και θα έπρεπε σήμερα να βρίσκονται ανάμεσα στα επιλεγμένα αξιοθέατα του προστατευόμενου μνημειακού πλούτου της Ρόδου.
Συνιστούν ένα ανεκτίμητο έτοιμο κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας, ένα αχαρτογράφητο πολιτιστικό μωσαϊκό μιας αρκετά ευανάγνωστης ιστορικής διαδρομής της ζωής των προγόνων μας στη περιοχή μέσα στους αιώνες, την αξία του οποίου η τοπική κοινωνία ελάχιστα έχει αντιληφθεί, την έχει αγνοήσει προκλητικότατα και πολλές φορές, έχει και βάναυσα ασελγήσει στις ζωντανές μνήμες της. (χαρακτηριστική η περίπτωση με του “Θανάση το Βρυσί”).
Αν γνώριζαν οι κάτοικοι της Μαλώνας, αλλά και των Μασάρων, τον θησαυρό που έχουν στη γειτονιά τους, ο χώρος αυτός του νησιού δεν θα παρουσίαζε την εικόνα της παρακμής και της εγκατάλειψης που εμφανίζει σήμερα και στην ευθύνη που τους αναλογεί, θα φρόντιζαν, θα διεκδικούσαν, θα αγωνίζονταν με κάθε μέσο, για την ανάδειξη του ανεκτίμητου πλούτου του.
Τόσο το κάστρο Feraclos όσο και τα υπόλοιπα μνημεία – ο μύλος επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου, οι τάφοι, τα ερείπια των εκκλησιών, τα τοιχία του λιμανιού, το Kaminari και τόσα άλλα- δεν θα παρέμεναν για τόσα χρόνια ξεκομμένα από τη σύγχρονη καθημερινή ζωή, χωρίς πυξίδα προσανατολισμού για τον επισκέπτη και η περιοχή, παρά τη βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, να είναι ένα άγνωστο σημείο στο χάρτη του νησιού μέχρι και σήμερα, ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους του.
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “ECOMUSEUM RHODES”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, προσανατολίζεται σε δράσεις και πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής, να κατανοήσουν τη σημασία που έχει η πολιτιστική κληρονομιά στη ζωή τους, στη γειτονιά τους, στην ταυτότητά τους. Εντοπίζοντας τις αιτίες της γενικότερης απραξίας και συμμετοχής στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, προσπαθεί να αφυπνίσει το ενδιαφέρον πολιτών και πολιτείας για κοινές δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με διακεκριμένους συμπολίτες μας της Ρόδου που έλκουν την καταγωγή τους από την Μαλώνα, Ομογενείς από τους συλλόγους της Διασποράς των Μαλωνιτών σε Αμερική και Αυστραλία και πολίτες από κινήσεις ενεργών πολιτών, διοργανώνει το Σάββατο στις 7 Ιουλίου 2012 ημερίδα με θέμα:
«Το ανεξερεύνητο και εγκαταλελειμμένο πολιτιστικό –αρχαιολογικό μωσαϊκό της περιοχής Χαράκι και ο ρόλος της Τοπικής Κοινωνίας».
Τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας και την έννοια της συλλογικής συμμετοχής στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, επέλεξε ως θέμα και το Διεθνές ICOMOS στον εορτασμό της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2012 - έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 40 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για την παγκόσμια κληρονομιά της Unesco (Παρίσι 1972).-
Η ημερίδα θα έχει τον χαρακτήρα της ενημέρωσης και της επισήμανσης των προβλημάτων σε θεωρητικό επίπεδο γιατί το πρακτικό, δηλαδή των φυσικών παρεμβάσεων στους χώρους και της χάραξης των διαδρομών που θα ενώνουν με δημιουργικό τρόπο τα αποσπασμένα επεισόδια της ιστορίας της περιοχής, θα καλύψουν εθελοντικές ομάδες πολιτών υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ευχής έργον θα είναι να επικαιροποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες υφιστάμενες μελέτες που αφορούν παρεμβάσεις στην περιοχή, και να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Η σύμπνοια αρχών και κοινωνίας είναι αυτή που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της σημερινής εποχής και της οικονομικής δυσπραγίας. Ωστόσο χωρίς τη συλλογική συνείδηση των κατοίκων, ο αγώνας θα ήταν μάταιος.

ΠΗΓΗ /http://www.verena.gr/node/5038

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html