Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Λεηλατήθηκε θησαυρός δύο αρχαίων ναυαγίων!

Λεηλατήθηκε θησαυρός δύο αρχαίων ναυαγίων!


ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ
Διεθνείς αρχαιοκάπηλοι, ενημερωμένοι από δικούς μας δύτες, βούτηξαν μεγάλα φορτία με αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας!
Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, ίσως από τις σοβαρότερες που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα
στον τομέα των εναλίων αρχαιοτήτων, απασχολεί από την Τετάρτη τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμιά ανακοίνωση από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη Δίωξη Ειδικών Οικονομικών Εγκλημάτων, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και αγοραστές των αρχαιοτήτων που «ψάρεψαν» διεθνείς αρχαιοκάπηλοι σε συνεργασία με Δωδεκανήσιους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του rodosalarm», δύο ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας, Νισύρου και Λειψών, από τα εντοπισμένα και
καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, λεηλατήθηκαν στην κυριολεξία και οι θησαυροί τους εξαφανίσθηκαν. Αυτό υπολογίζεται ότι έγινε στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, αφού τον Δεκέμβριο του 2011 τα δύο ναυάγια με τα πολύτιμα φορτία τους, βρίσκονταν ανέγγιχτα στις θέσεις τους, όπως έχει καταγραφεί στο «βιβλίο επαλήθευσης» της αρμόδιας Υπηρεσίας.
Ο επόμενος έλεγχος που έγινε μετά τον Δεκέμβριο του 2011, ήταν στα τέλη Ιουλίου, οπότε φάνηκε ότι τα ναυάγια ήταν «πειραγμένα»! Την περασμένη εβδομάδα δύτες αρχαιολόγοι κατέβηκαν στο βυθό και η αρχική εκτίμηση ότι τα ναυάγια «πειράχθηκαν» επιβεβαιώθηκε και στην πράξη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα εν λόγω δύο ναυάγια, από τα σπουδαιότερα στο χώρο του Αιγαίου, ελέγχονταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί πάντα υπήρχαν φόβοι, αλλά και πληρωτέες, για στοχοποίησή τους από διεθνείς αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι μάλιστα είχαν βρει και αγοραστές πλούσιους επώνυμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προφανώς οι διεθνείς αρχαιοκάπηλοι είχαν επισκεφθεί παλαιότερα τα ναυάγια και είχαν καταγράψει τους θησαυρούς, πήραν δείγματα και γνώριζαν την τεράστια αξία των φορτίων τους.
Το ίδιο είχαν κάνει πριν από τρία χρόνια και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού με τους δικούς τους δύτες αρχαιολόγους. Σύμφωνα με την τότε απογραφή, το φορτίο των δύο ναυαγίων αποτελούσε έναν ανεκτίμητο θησαυρό με αμφορείς, κιβώτια με αρχαία νομίσματα, αγαλματίδια, μαρμάρινες κεφαλές αγαλμάτων, περίτεχνα χρυσά κοσμήματα και μεγάλος αριθμός άλλων αντικειμένων. Τα περισσότερα ήταν ελληνικά, αλλά υπήρχαν και πολλά που προέρχονταν από αρχαίους λαούς της Μέσης Ανατολής, όπως και Αιγυπτιακούς. Τα δείγματα που ελήφθησαν προ τριετίας και εξετάσθηκαν σε εξελιγμένα εργαστήρια, προσδιόρισαν τον χρόνο των δύο ναυαγίων από το 1800 έως το 1300 π.Χ.!

Συμπληρωματικά έγινε γνωστό ότι οι διεθνείς αρχαιοκάπηλοι ενημερώθηκαν από δικούς μας δύτες που γνώριζαν για τα δύο ναυάγια εδώ και πολλά χρόνια. Εικάζεται μάλιστα ότι έλαβαν μέρος και στην επιχείρηση λεηλασίας τους με μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα.
Αυτή η υπόθεση είναι τόσο μεγάλη που θα πάρει χρόνο για να φωτισθεί σε όλες τις πλευρές της. Στις αρμόδιες Υπηρεσίας είναι γνωστά πολύ περισσότερα στοιχεία, αλλά κρατείται απόλυτη μυστικότητα. Όλοι πάντως κάνουν λόγο για θησαυρό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πέραν φυσικά της τεράστιας αρχαιολογικής τους αξίας.
Rodosalarm
http://parapona-rodou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html