Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Προχωρά η αναστήλωση του ναού του Διός στην Ολυμπία



Προχωρά η αναστήλωση του ναού του Διός στην Ολυμπία
Από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο
1 / 3
Άποψη του ναού του Διός από τα δυτικά μετά το πέρας των εργασιών. Φωτογραφία: R. Senff. (© DAI)
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο η δεύτερη φάση αναστήλωσης του ναού του Διός στην Ολυμπία.
Ο ναός του Διός στην Ολυμπία στέγαζε το μεγάλο λατρευτικό άγαλμα του Διός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και θεωρείται κορυφαίο δείγμα του δωρικού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η ανωδομή και οι
διαστάσεις του ερειπωμένου ναού μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές μόνον από ειδικούς.
Για τον λόγο αυτό το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ανέλαβε τα τελευταία χρόνια, στη βάση ενός προγραμματικού σχεδίου (master plan) που εκπονήθηκε το 1992, τη διεξαγωγή μιας σειράς επεμβάσεων αποκαταστάσης και μερικής αναστήλωσης με χρήση των αυθεντικών σωζώμενων αρχιτεκτονικών μελών. Οι επισκέπτες του χώρου είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μια ιδέα της τρίτης διάστασης του κτηρίου ήδη το 2004, όταν έγινε η επανατοποθέτηση ενός κίονα. Η δεύτερη φάση της αναστήλωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη Νοεμβρίου 2012. Η φάση αυτή είχε ως στόχο την όσο το δυνατόν πιο κατανοητή παρουσίαση της περιοχής του δυτικού οπισθοδόμου του ναού στους επισκέπτες.
Για τη μερική επανοικοδόμηση του οπισθοδόμου ήταν αρχικώς απαραίτητη η μετακίνηση 38 αρχιτεκτονικών μελών που είχαν παραμείνει εκεί από τις ανασκαφές τον 19ο αι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήματα από σπονδύλους κιόνων και αδιάγνωστα θραύσματα που πιθανόν ανήκουν σε εμβόλιμους λίθους για τη στερέωση της ζωφόρου και τα οποία αποτέθηκαν παράλληλα με τη νοτιοδυτική οδό μπροστά από τον αρχαίο ερειπιώνα του ναού, ενώ 12 λίθοι τοίχων τοποθετήθηκαν στην ανώτερη στρώση του τοιχοβάτη (θεμελίου των τοίχων) του δυτικού τοίχου του σηκού. Μόνον κατόπιν αυτής της τακτοποίησης και του κλεισίματος της σειράς των λίθων του τοίχου κατέστη δυνατή η εμπειρία του οπισθοδόμου ως χώρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html