Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίους ελληνικούς τάφους του 4ου αιώνα π.α.χ.χ. στο Mukolaiv της Ουκρανίας. Η ανακάλυψη έγινε κατά την διάρκεια συντήρησης και αναστύλωσης του
αρχαιολογικού μουσείου στο κέντρο της πόλης.
Αρχικά, ανακοινώθηκε η εύρεση μιας αρχαίας νεκρόπολης που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.α.χ.χ Όμως όταν άρχισε η διαδικασία ανασκαφής των 25 τάφων που βρέθηκαν μέσα σε αυτήν, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ελληνιστικές ταφές που ακολούθησαν τις παραδοσιακές ελληνικές μεθόδους ταφής τόσο όσον αφορά τον προσανατολισμό του τάφου όσο και για τις νεκρικές τελετές. Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Oleksandr Smyrnov δήλωσε:
«Όλοι οι τάφοι περιέχουν ταφικά κτερίσματα και αναθήματα, δηλαδή αντικείμενα που συνοδεύουν τον νεκρό στον άλλο κόσμο, στο βασίλειο του Άδη, σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Σε αυτά περιλαμβάνονται, αθηναϊκά κεραμικά αγγεία της Αττικής, μελανοβαμφής κεραμική, κύλικες πόσης διαφορετικών μεγεθών και εισαγώμενοι αμφορείς από την Ηράκλεια του 6ου αιώνα π.α.χ.χ.»
Οι περισσότερες ταφές αντρών περιείχαν όπλα, ενδεικτικό των πολεμικών ικανοτήτων της Όλβιας Ποντικής που έλεγχε την ευρύτερη περιοχή. Η Όλβια Ποντική ήταν αρχαία ελληνική αποικία στις βορειοδυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη ήταν αποικία των Μιλήσιων και χτίστηκε κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό πιθανόν τον 7ο αιώνα π.α.χ.χ.. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και άλλους αρχαίους συγγραφείς βρισκόταν στις εκβολές του ποταμού Μπουγκ του αρχαίου Υπανίου ενώ σύμφωνα με κάποιους αρχαίους συγγραφείς βρισκόταν πιο ανατολικά στις εκβολές του Δνείπερου που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Βορυσθένη.
Στις γυναικείες ταφές οι αρχαιολόγοι βρήκαν χάλκινα βραχιόλια, περιδέραια ακόμα και υπολείμματα από γυναικείο φόρεμα. Ένα από τα περιδέραια είναι κατασκευασμένο από ένα είδος κοχυλιών kauri, που πρόκειται για θαλάσσιο μαλάκιο που εντοπίζεται στον Ινδικό Ωκεανό. Ενδεικτικό στοιχείο των εμπορικών σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και των πολιτισμών πέρα από την στενή λεκάνη της Μεσογείου.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής του Mykolaiv εμπορεύονταν με Όλβια Ποντική και με την Αθήνα» δηλώνει ο καθηγητής Oleksandr Smyrnov.
Η έρευνα έδειξε ότι σε αντίθεση με άλλες νεκροπόλεις της περιοχής της Όλβιας Ποντικής, η συγκεκριμένη δεν συλήθηκε ποτέ κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.
Όλα τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Sukhomlynsky National University's Institute of History and Law της Ουκρανίας ενώ η συνολική τους αξία εκτιμάται κοντά στα 50.000$.
Πηγή: Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html