Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
lsblaveris@gmail.com
lsblaveris@gmail.com
Η Μοίρα του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού άραξε απέναντι από τον προβλήτα της Cosco. Φρεγάτα «Changbai Shan 989», όπου έλαβε χώρα η τελετή. (parapolitika.gr)
Στον Πειραιά βρέθηκε για ένα πενθήμερο (16-20 Φεβρουαρίου) η Μοίρα του κινεζικού Ναυτικού (Task Group 989/TG 989), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής «περιοδείας» της, με σκοπό την
«επίδειξη σημαίας» και την κατάδειξη του κινεζικού παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Έτσι, η TG-989, από τον πλευρικό κωδικό της ναυαρχίδας της κινεζικής δυνάμεως, του σύγχρονου πλοίου «Ghang Baishan» (989), μετά τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, επισκέφτηκε και την Ελλάδα. «Για την ακρίβεια, τον Πειραιά, με τη σπουδαία επένδυση της Cosco», όπως χαρακτηριστικώς επεσήμανε συνάδελφος δημοσιογράφος κατά την ολιγόλεπτη δημοσιογραφική παρουσίαση της κινεζικής αποστολής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, μόλις λίγες ώρες μετά τον κατάπλου της, όταν ο διοικητής της, υποναύαρχος Zhang Chuanshu, 20 λεπτά νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο της συνεντεύξεως διάβασε ένα κείμενο στα κινεζικά, που μεταφράστηκε σε αγγλικά, μας χαιρέτισε με ένα ελληνικότατο «ευχαριστώ πολύ» και … αποχώρησε! Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είχε πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα. Πιθανόν να είναι και έτσι. Κάποιοι άλλοι, πάντως, το μετέφρασαν και ως άλλη μία επίδειξη δύναμης και ηγεμονικής νοοτροπίας από κινεζικής πλευράς. Αυτό ήταν ήσσονος (αλλά ενδεικτικής) σημασίας.
Βίντεο: Είσοδος της φρεγάτας «Yun Cheng» στο λιμάνι του Πειραία.
Επισκέψεις
Γεγονός είναι ότι η κινέζική ναυτική παρουσία στον Πειραιά ήλθε μόνο λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Ενδεικτικό της σημασίας που έδωσαν η κινέζική και η ελληνική πλευρά είναι ότι ο Κινέζος ναύαρχος επισκέφτηκε διαδοχικώς τον δήμαρχο Πειραιώς, Γιάννη Μώραλη, τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, στο γραφείο του, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, από τους πρωτεργάτες της συσφίγξεως των σινο-ελληνικών σχέσεων.
Η TG-989 αποτελεί την 18η κινεζική ναυτική αποστολή για την αντιμετώπιση της πειρατείας στον Κόλπο του Αντεν, στο Κέρας της Αφρικής, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάστηκε με τις αντίστοιχες ναυτικές δυνάμεις του NATO, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Στις αποστολές της αυτές, δύο φορές ελληνικά εμπορικά πλοία που κινδύνευσαν από πειρατές σώθηκαν από τα κινεζικά πολεμικά. Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής πλευράς, από τον Δεκέμβριο του 2008, όποτε ξεκίνησε το πρόβλημα της πειρατείας, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει 19 ναυτικές αποστολές προστασίας στον Κόλπο του Αντνεν, συμπεριλαμβανομένης αυτής που βρίσκεται εκεί τώρα. Η TG-989 απέπλευσε από τη βάση της στο Zhanjiang την 1.8.2014 για να αντικαταστήσει την 17η αποστολή και παρέδωσε στην 19η αντίστοιχη στις 22.12.2014. Εκτός των τριών ελικοπτέρων της, στη δύναμη της ανήκουν και 85 κομάντος του κινεζικού Ναυτικού που διενεργούσαν νηοψίες στα ύποπτα πλοία. Παρείχε προστασία σε 48 κομβόι 135 εμπορικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και 84 άλλων εθνικοτήτων. Ακολούθως, η TG-989 πραγματοποιεί «επίδειξη σημαίας» σε όλο τον κόσμο, με έμφαση την Ευρώπη.
Κατ την εδώ παραμονή της κινεζικής Ναυτικής Δυνάμεως, που συνέπεσε με την κινεζική Πρωτοχρονιά («το έτος του τράγου»), την Πέμπτη, τιμήθηκε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την καθοριστική συμβολή του στη διάσωση Κινέζων πολιτών από επικίνδυνες περιοχές, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, κ. Zou Xiaoli, στα συμβάντα της Αλβανίας το 1997 και στον Λίβανο το 2006, αλλα και στη Λιβύη το 2011 και το 2014.
Η τελετή
Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το «παρών» στην τελετή για την επίσημη υποδοχή των πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο κ.Τσιπρας, το απόγευμα της Πέμπτης, μετέβη στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραια για την τελετή και τον υποδέχθηκε στην φρεγάτα «Changbai Shan 989» ο ναύαρχος Zhang Chuashu (ο οποίος νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε επισκεφθεί τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια). Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία επιφυλάσσοντας ιδιαίτερα θερμά λόγια για την σινοελληνική φιλία, τη διμερή οικονομική συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κινέζος πρέσβης Zou Xiaoli.
Η δύναμη πυρός της TG-989
Η κινεζική ναυτική δύναμη TG-989 τελεί υπο τη διοίκηση του υποναυάρχου Zhang Chuanshu και αποτελείται από τα παρακάτω πολεμικά πλοία:
- Το πλοίο αποβάσεως/δεξαμενόπλοιο «Chang Baishan» (κλάσεως Yuzhao), με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Deng Xianwu, πλήρωμα 412 ατόμων και δύο ελικόπτερα Z-8, που αποτελούν «κόπιες» του γνωστού γαλλικού Super Frelon SA-321.
- Τη φρεγάτα «Yun Cheng» (κλάσεως Siangkai II) με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Cheng Dewei, πλήρωμα 251 ατόμων και ένα ελικόπτερο Z-9 Harbin, που είναι αντίγραφο του γνωστού γαλλικού Dauphin.
- Το πετρελαιοφόρο «Chao Hu» (κλάσεως Type-903A), με κυβερνήτη τον πλοιάρχο Zhang Weidong και πλήρωμα 211 ατόμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, αναφερόμενος στα της επισκέψεως της κινέζικής δυνάμεως στον Πειραιά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι«πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία γίνεται σε πάρα πολύ κατάλληλη στιγμή», καθώς «συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη καθηκόντων από την νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την κινεζική Πρωτοχρονιά, στις 19 Φεβρουαρίου, ¨το έτος του τράγου¨, που συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία».
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η είσοδος της δύναμης TG989 του 18ου Στόλου της Νότιας Θάλασσας της Κίνας στο λιμάνι του Αμβούργου τον Ιανουάριο του 2015.
Πρώτο εισέρχεται το πλοίο διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων Chang Bai Shan (989), ακολουθεί η φρεγάτα Yun Cheng (571) και στο τέλος είναι πετρελαιοφόρο Chao Hu (890).
Πρώτο εισέρχεται το πλοίο διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων Chang Bai Shan (989), ακολουθεί η φρεγάτα Yun Cheng (571) και στο τέλος είναι πετρελαιοφόρο Chao Hu (890).
Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά» 21 Φεβρουαρίου 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html