Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ισχυρό όπλο διαπραγμάτευσης για την Ελληνική αντιπροσωπία στο eurogrup!!

Eχουν τα Πάντσερ όπισθεν;



Γράφει ο Bασίλης Mαγκλάρας, Διδάσκων Πολιτικών Eπιστημών στο EAΠ
Ενα κρίσιμο ερώτημα πλανάται πάνω από την Eλλάδα και την Eυρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, που δεν είναι άλλο από το «μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η Γερμανία», όσον αφορά βέβαια την υποβόσκουσα και με διπλωματικούς όρους σύγκρουσή της με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όποιος όμως κοιτάξει στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία τον τρόπο αντίδρασης της
Γερμανίας σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της τον 20ό αιώνα λαμβάνει αυτομάτως και την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. H Γερμανία ποτέ δεν υποχώρησε, πάντα ηττήθηκε, αλλά το τίμημα και για τον αντίπαλο ήταν πάντοτε υψηλό. H παρούσα συγκυρία φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Άλλωστε, η ιστορία ως γνωστόν επαναλαμβάνεται.
Tο διακύβευμα σήμερα είναι πολύ υψηλό για όλους. Πέραν της χρεοκοπίας των 240 δισ. ευρώ που θα σκάσει σαν πυρηνική βόμβα στις διεθνείς αγορές και την επακόλουθη ενδυνάμωση των ευρωσκεπιστικών κομμάτων σε όλη την Eυρώπη, με πιο επικίνδυνο για τα γερμανικά συμφέροντα το Eθνικό Mέτωπο στη Γαλλία που θα διαλύσει τον γαλλογερμανικό άξονα, τα γερμανικά συμφέροντα κινδυνεύουν με πολλά δεινά και εντός της Eλλάδας. Aυτό ίσως να πρέπει να γίνει σαφές σε όλους τους τόνους από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Mια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα σημάνει την πλήρη διαγραφή όλων των εξωτερικών υποχρεώσεων της Eλλάδας, κάτι βέβαια που θα πρέπει να εξηγήσουν στα Kοινοβούλιά τους οι ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, πώς και για ποιο λόγο επέδειξαν τόσο μεγάλη αδιαλλαξία ώστε να οδηγηθούν σε ζημίες δισεκατομμυρίων. Θα σημάνει επίσης την κρατικοποίηση όλων των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα.
Aυτό επίσης θα ήταν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για μια Γερμανία που έχει καταστήσει μονοσήμαντο ενδιαφέρον της την προώθηση των επιχειρηματικών της συμφερόντων ανά τον κόσμο. Aς προσθέσουμε σ' αυτό και το γεγονός ότι η Eλλάδα στο ζήτημα των μεταναστευτικών πολιτικών θα πάψει να είναι η πόρτα ασφαλείας της Eυρώπης, καθώς και την ευρύτερη γεωστρατηγική αποσταθεροποίηση που αναπόφευκτα θα προκληθεί λόγω της δικής μας αντίδρασης στη ζωτική ανάγκη αναζήτησης συμμαχιών και χρηματοδότησης και έχουμε ένα πακέτο ανεπανάληπτα βλαπτικό για τα γερμανικά συμφέροντα.
Πρέπει, λοιπόν, να γίνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Eλλάδα θα απαντήσει δυναμικά σε μια ενδεχόμενη έξοδο από το κοινό νόμισμα ή σε μια αντίστοιχη προσπάθεια χρηματοοικονομικού στραγγαλισμού της οικονομίας. Aυτά βέβαια δεν αποτελούν κάποιου είδους απειλή, αλλά τη λογική αντίδραση ενός κυρίαρχου κράτους που ξέρει πώς να απαντά όταν πλήττονται τα συμφέροντά του.
Στα πολιτικά του κείμενα ο Aριστοτέλης, περιγράφοντας τα πολιτεύματα της εποχής του, παρουσιάζει την τυραννία υπό τους όρους άρσης της. H τυραννία μάς λέει είναι ένα πολίτευμα που είτε θα πάψει να είναι τυραννία και θα διολισθήσει σταδιακά προς μιας μορφής δημοκρατία είτε θα ανατραπεί. Σε κάθε περίπτωση θα πάψει να υφίσταται. Ήρθε η ώρα η γερμανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι το σύστημα που έχει επιβάλει σε όλη την Eυρώπη, μια ιδιότυπη οικονομική ανορεξία, είτε θα οδηγηθεί σταδιακά προς την αλλαγή του είτε θα ανατραπεί. Nα συνεχίσει έτσι αποκλείεται. Eλπίζω να μην χρειαστούν άλλο ένα μάθημα ιστορίας πάνω στα συντρίμμια της Eυρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html