Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Κύπρος: Αποκολλήθηκαν πύραυλοι Brimstone από Βρετανικό Tornado GR4

Tornado GR4 της RAF στον αεροδιάδρομο της βάσης Ακρωτηρίου στην Κύπρο. (@RoyalAirForceUK)
Δύο βλήματα Brimstone αποκολλήθηκαν από πολεμικό αεροσκάφος της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), σε βρετανική βάση στα περίχωρα της Λεμεσού την Τετάρτη, καθώς το αεροπλάνο επέστρεφε από στρατιωτική επιχείρηση. Οπως ανέφεραν οι
αξιωματούχοι της βάσης Ακρωτηρίου, δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες. Ο εκπρόσωπος της βάσης της RAF στην Κύπρο, Κρίστιαν Γκρέι, επιβεβαίωσε το συμβάν και διευκρίνισε ότι, παρά την πτώση, οι πύραυλοι δεν εξερράγησαν.
Το αεροσκάφος Tornado GR4 προσγειωνόταν στον αεροδιάδρομο της βάσης Ακρωτηρίου, όταν οι δύο πύραυλοι τύπου Brimstone αποδεσμεύθηκαν και έπεσαν. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη φόρα που συμβαίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Γκρέι. «Τα αίτια του ατυχήματος δεν είναι ξεκάθαρα, και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη»,πρόσθεσε ο ίδιος. Εμπειρογνώμονες του βρετανικού υπουργείου Αμυνας που μετέβησαν αυθημερόν στην Κύπρο απομάκρυναν από τη βάση τους δύο πυραύλους.
Υστερα από έκτακτη οδηγία των Αρχών του αεροδρομίου της βάσης Ακρωτηρίου, ο δίαυλος απογειώσεων-προσγειώσεων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα παραμείνει κλειστός έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 19 Ιουλίου. Επίσης, οι Αρχές αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας τον ευρύτερο αποκλεισμό της περιοχής γύρω από την περίφραξη της βάσης. Επίσης, απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων και η είσοδος προσώπων.
Η βάση της RAF στη Λεμεσό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αεροδρόμια της Βρετανίας στο εξωτερικό και είναι η μία εκ των δύο βάσεων που διατηρεί η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η βάση Ακρωτηρίου ιδρύθηκε αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου το 1960. Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για την πραγματοποίηση των αποστολών ενάντια σε τζιχαντιστικούς πυρήνες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Οι πύραυλοι τύπου Brimstone είναι ειδικά σχεδιασμένοι, ώστε να αναζητούν και να καταστρέφουν θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης εν κινήσει.
Παρόμοιο ατύχημα, με τραγική ωστόσο έκβαση, σημειώθηκε προσφάτως στη Βαγδάτη. Στις αρχές Ιουλίου, μια βόμβα έπεσε από ιρακινό αεροσκάφος Sukhoi και εξερράγη στα ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ιρακινού στρατού, τουλάχιστον οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους. Η πτώση της βόμβας από το αεροσκάφος αποδόθηκε σε «τεχνικά προβλήματα».
AFP, REUTERS/kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html