ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΛΑΤΑ- ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ,,ΡΙΖΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ,,ΑΚΟΥΤΕ ΡΕ ΞΕΦΤΗΛΕΣ !!ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ --- {ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑ}
Ενώ ξεκινάει το δημοσίευμα με την αναφορά των πόλεων που αναγράφονται στο μνημείο:
-"Kλlcyra - Pλrmet - Ostrovica - Pogradec - Rupeh - Perigori - Kreta - El - Alamin - Rimini - Rubik - Dodekanozi - Korea - Qipros" -Pindi - Borova - Korηa - Kallamas - Tomorri - Trebeshina - Himara - Gjirokastλr 731 = Bubesi - Kalibaqi"!
Δηλαδή: -ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ - ΠΡΕΜΕΤΗ - ΟΣΤΡΟΒΙΤΣΑ - ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ - ΡΟΥΠΕΛ - ΠΕΡΙΘΩΡΙ - ΚΡΗΤΗ - ΕΛ-ΑΛΑΜΕΪΝ - ΡΙΜΙΝΙ - ΡΟΥΒΙΚΩΝ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - ΚΟΡΕΑ - ΚΥΠΡΟΣ -ΠΙΝΔΟΣ -ΜΟΡΟΒΑ - ΚΟΡΥΤΣΑ - ΚΑΛΑΜΑΣ - ΤΟΜΟΡΟΣ - ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ - ΧΕΙΜΑΡΡΑ - ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ 743 - ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ - ΚΑΛΠΑΚΙ
Εμείς εδώ το είχαμε πει αλλά ποιος μας ακούει μας κοροϊδεύουν και οι γύφτοΑλβανοί!!ΒΑΛΤΕ ΡΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ!!
Ιστορικά στοιχεία
Διάφοροι ρωμιοχριστιανοί θεωρητικοί πρότειναν τη θεωρία, ότι η φουστανέλλα είναι δήθεν αρχαιελληνικής καταγωγής, απόγονος τής χλαμύδας και τού χιτωνίσκου και άλλα παρόμοια. Αυτό δεν ισχύει. Δείτε σε μυκηναϊκές εικόνες για παράδειγμα, ότι ο ανδρικός χιτώνας είναι βραχύς και άπτυχος.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό αρχαιολόγο, Αντ. Κεραμόπουλο, από τον αρχαιοελληνικό χιτώνα θα μπορούσε να παραχθεί φουστανέλλα με πύκνωση των πτυχών του, αλλά εξ αιτίας τού εύκρατου κλίματος, δεν έγινε τέτοια εξέλιξη. Στο ρωμαϊκό κράτος όμως, ο χιτώνας έχει πολλές πτυχές στη στρατιωτική στολή εκτεινόμενος μέχρι πάνω από το γόνατο, επάνω δε σε αυτόν πέφτουν δερμάτινες λωρίδες από δερμάτινο θώρακα, όπως βλέπουμε στούς αδριάντες των ρωμαίων αυτοκρατόρων.
Η φουστανέλλα και η στολή των βλάχων είναι ίδιας καταγωγής. Οι βλάχοι κατάγονται από τούς ρωμαίους και μιλούν λατινογενή γλώσσα. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Περί τής μή ελληνικής καταγωγής των βλάχων και Είμαι βλάχος, δεν είμαι έλληνας!).
Ο βασιλιάς Όθων, φουστανελλοφόρος. Οι βλάχοι, που κατοικούσαν σε ψυχρά μέρη, μετέβαλαν τη ρωμαϊκή στρατιωτική στολή, καθώς επέβαλε το κλίμα τού τόπου τους, ενώ τεχνοτροπικά ή μορφολογικά δεν απομακρύνθηκαν από την πρότυπη στολή. Ευχαρίστως, καθ´ότι πτωχοί, προσέφευγαν επί ρωμαιοκρατίας στη μισθοφορία τού στρατού κι έμεναν στο στρατιωτικό επάγγελμα για πάνω από είκοσι χρόνια.
Οι καταγόμενοι από την άγονη Ιλλυρία (Αλβανία), επιζητούσαν επίσης να είναι μισθοφόροι των ρωμαίων και γι´ αυτό εξοικειώθηκαν με τη φουστανέλλα. Το μεσαιωνικό όνομα για το τυφέκιο είναι σκιππέτο (από το scioppus = πλαταγή, κρότος, scioppo, scioppeto, σκιππέτο). Ο τυφεκιοφόρος δε (μισθοφόρος στρατιώτης) λεγόταν στα ιταλικά scioppetiere (εξελληνισμένα σκιππετάρης), απ´ όπου και το σημερινό όνομα των αλβανών, σκιπετάρ.
Η αλβανική φουστανέλλα.
Άγγλοι οι εφευρέτες τής φουστανέλλας-στολής
Ομοιόμορφες στρατιωτικές στολές είχαν πρωτοφορέσει οι ρωμιοί τα νεότερα χρόνια στον Ιερό Λόχο (δεξιά), οι οποίες είχαν γίνει με μοντέλο τη στολή τού Brunswick Black Corps (1809, αριστερά).
Η φουστανέλλα, είχε καθιερωθεί ως τυποποιημένη στολή ήδη από το 1813 για τούς ρωμιούς εθελοντές των δύο συνταγμάτων τής Greek Light Infantry τού αγγλικού (πάλι) στρατού. Ώστε είναι οι άγγλοι οι πραγματικοί εφευρέτες τής φουστανέλλας-στολής.
Επομένως, η φουστανέλλα είναι προϊόν κλοπής. Το κρατίδιο τής Ρωμιοσύνης πήρε την εθνική ενδυμασία των αλβανών και την καθιέρωσε σα στρατιωτική στολή αντιγράφοντας τούς εγγλέζους. «Κρακ» στη θράκα
Οι σύγχρονοι ρωμιοί φαντάζονται πολλά και διάφορα για τη δήθεν λευκή αρχαία Ελλάδα, όπου, βέβαια, όλα τα αγάλματα κι όλοι οι ναοί ήταν βαμμένοι. Στην πραγματικότητα κι η φουστανέλλα ήταν εντελώς βρώμικη και λιγδιασμένη με χοιρινό λίπος (για να είναι αδιάβροχη). Οι φουστανελλοφόροι χρησιμοποιούσαν τις δίπλες τής φουστανέλλας σαν πετσέτα, για να σκουπίζουν τα χέρια τους και σαν πατσαβούρα, για να καθαρίζουν το χαρμπί και τα μαχαίρια τους.
Περιγραφή τού άγγλου συνταγματάρχη William Martin Leake, για τον Αλή Πασά, το 1805: «Όλα τα πρόσωπα και οι γιοι τού βεζύρη συνηθίζουν την αρβανίτικη φορεσιά: καμιζόλα με χρυσό γαϊτάνι και φουστανέλλα με δίπλες, που πέφτει πάνω στο μπενοβράκι, όπως ο χιτώνας των ρωμαϊκών αγαλμάτων. Όμορφη φορεσιά, όταν είναι καινούρια και καθαρή. Αλλά κι αυτοί ακόμα οι αφεντάδες δεν χαίρονται την πολυτέλεια να αλλάζουν φουστανέλλα κάθε βδομάδα. Οι στρατιώτες την αφήνουν λερή, ώσπου να λειώσει επάνω τους. Κάπου - κάπου τη βγάζουν και την απλώνουν πάνω στη φωτιά έτσι, που οι ψείρες, ζαλισμένες από τον καπνό, πέφτουν στις φλόγες. Από τα "κράκ", που ακούγονται στη θράκα καταλαβαίνουν οι αρβανίτες, πως το ξεψείριασμα πάει καλά. Μερικές φορές, στις πρώτες δυο-τρεις βδομάδες, που φορούν την καινούρια φουστανέλλα ή όταν θέλουν να φανούν περιποιημένοι, περνούν στο λαιμό ένα περιλαίμιο μπαμπακερό εμποτισμένο με μερκουρόλη (σ.σ. οξείδιο τού υδραργύρου)». («Travels in Northern Greece», Λονδίνο, 1835). Οι αξιωματικοί ξεχώριζαν από την καθαρότερη φουστανέλλα τους.
Πάνοπλος αρβανίτης (=αλβανός) πολεμιστής τού ´21 με φουστανέλλα.
Ο Leake παρατήρησε, ότι η αρβανίτικη φορεσιά είχε μεγάλη διάδοση και στο Μωριά και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Την επικράτησή της την αποδίδει στην αλβανική ισχύ σ´ αυτές τις περιοχές. Για το Μωριά υποθέτει, ότι οφείλεται στην ευημερία τής αρβανοκατοικημένης Ύδρας και στούς αρβανίτες αγρότες, που είχαν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία τού Μωριά, ειδικά στην Αργολίδα (όπως άλλωστε και στην Αττική και Βοιωτία). «Η αρβανίτικη φορεσιά, (γράφει ο Leake), είναι ελαφρύτερη και πιο βολική από την οθωμανική και τη ρωμαίικη.» («Travels in Morea», Λονδίνο, 1830, τ. Α´, σελ. 209-210).
Στον Αλφειό, ο Leake συνάντησε ένα λαλιώτη στρατιώτη με αρβανίτικη στολή. (Οι λαλιώτες ήταν σκληροτράχηλοι εξισλαμισμένοι αλβανοί. Διαβάστε περισσότερα στοβ´ μέρος τού άρθρου τής «Ελεύθερης Έρευνας»: Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...). Σταμάτησε και ρώτησε τον τούρκο οδηγό τού περιηγητή:
- Ποιός είναι αυτός ο άπιστος; Γιατρός;
- Όχι, απάντησε ο τούρκος, είναι από εκείνους τούς μυλόρδους, που ψάχνουν για παληά κάστρα. («Travels in Morea», Λονδίνο, 1830, τ. Α´, σελ. 68-69).
Φουστανελλοφόρος αρναούτης στο Κάιρο. Οι αρναούτηδες είναι απόγονοι χριστιανών αλβανών ή αλβανόβλαχων, που είχαν εγκατασταθεί στην Αττική κατά τα τέλη τού 14ου αιώνα. Κτηνοτρόφοι, οργανωμένοι σε φάρες λήστευαν τους διαβάτες στα περάσματα τής Πάρνηθας. (Απ. Βακαλόπουλου: Ιστορία τού Νέου Ελληνισμού, τόμος Β1, σελ. 324.)
Από περιγραφή τής Αθήνας τού 1896 ενός γάλλου δημοσιογράφου, τού Σάρλ Μωρράς, απεσταλμένου τής Gazette de France για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων: «Ένας κρητικός γαλάζιος και μαύρος, ντυμένος τουρκικά, με φουσκωτές βράκες και στενό σακάκι, λιάζεται και ρουφάει τον καπνό από το ναργιλέ του, ενώ ένας γέρος αρβανίτης με φουστανέλλα, καθισμένος με σοβαρότητα σ´ ένα γαϊδούρι, με συνοδεία τη γυναίκα και την κόρη του, που φορούν μακρυές ασπριδερές πουκαμίσες, σκαρφαλώνει ή ξανακατεβαίνει το μικρό ανηφορικό δρόμο.» (Επιστολές των Ολυμπιακών αγώνων, VII).
Οι φουστανελλάδες τού Καραγκιόζη είναι αρκετοί. Στο τούρκικο θέατρο σκιών (απ´ όπου εξ άλλου προέρχεται ο Καραγκιόζης -διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ο Καραγκιόζης τής Ρωμιοσύνης κι η Ρωμιοσύνη - καραγκιόζης), ο μοναδικός τσολιάς, που εμφανίζεται, είναι ο αρναούτης.
Τσολιάς, τσαρούχι, φέσι, γιαταγάνι, καριοφίλι: Όλα τούρκικα!
Η λέξη φουστανέλλα προέρχεται από την ιταλική λέξη fustana, fustagno για το φουστάνι και το υποκοριστικό ella (όπως π.χ. πιατέλα). Yπάρχει κι η αραβική λέξη Fustat, το όνομα προαστίου τού Καΐρου, όπου υφαινόταν ένα ορισμένο είδος πανιού, απ´ όπου και το τούρκικο fistan.
Στα ελληνικά, αυτός που φοράει φουστανέλλα αποκαλείται φουστανελλάς. Ωστόσο, οι ρωμιοί προτιμούν τοτσολιάς. Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη λέξη ηul (αραβικό cull), που σημαίνει το κουρέλι, το παλιόρουχο, εξ ου τσόλι και τσούλι. Η λέξη είχε αποδοθεί μειωτικά στούς κλέφτες και τούς αρματωλούς, επειδή η φουστανέλα ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος. Τσολιάς ήταν δηλαδή αυτός, που φόραγε τσόλια,
Ο κουρελής, αλλά τιμημένος τσολιάς, έπρεπε να αποκτήσει μία «καθώς πρέπει» ονομασία για αυτό, όταν ιδρύθηκε η ανακτορική (προεδρική σήμερα) φρουρά, ανασύρθηκε από τούς λόγιους η αρχαιοπρεπής λέξηεύζωνος (εύζωνας), που σημαίνει καλλίζωνος, προκειμένου να εκτοπίσει την τούρκικη λέξη τσολιάς, χωρίς όμως επιτυχία.
Ο λόρδος Μπάιρον με κόκκινα παπούτσια και φουστανέλλα σε αδελφίστικη νωχελική πόζα. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Τα ψιλά γράμματα τής Ιστορίας).
Πολλές λέξεις σχετιζόμενες με την ένδυση τού φουστανελλά είναι τουρκικής προέλευσης. Η λέξη τσαρούχιγια παράδειγμα προέρχεται από το τούρκικο ηarik = σανδάλι με πέτσινη σόλα.
Το φέσι προέρχεται από το τουρκικό fes κι αυτό από την πόλη Fez τού κουρέλια, απ´ όπου βγήκε και το θηλυκό του: η τσούλα.
Η μακρυά μέχρι το γόνατο παραδοσιακή αλβανική φουστανέλλα μετατράπηκε σε μίνι κι έγινε το σήμα κατατεθέν τού σύγχρονου ρωμαίκου φολκλόρ.
H κοντή φουστανελλίτσα τής προεδρικής φρουράς
Σχετικά με την κακογουστιά τής πρώην ανακτορικής και νυν προεδρικής φρουράς, αντιγράφουμε αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Φουστανέλλα» (έκδ. «Νεφέλη», Αθήνα, 1993), με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής τού Ηλία Πετρόπουλου: * Πολλοί θαυμάζουν τούς ευζώνους, που φυλάνε, τιμητικά, τον Άγνωστο Στρατιώτη. Συχνά λένε: «Αχ κοίτα τους, είναι σαν αγάλματα!». Βρίσκω γελοία τη νεκρική ακινησία των ευζώνων σκοπών. Δεν είμαι (ελπίζω) ο μόνος.»
Από το ρωμαίικο φολκλόρ δεν θα μπορούσε να λείπει η Εκκλησία, η οποία διαθέτει και φουστανελλάδες ¨"αγίους". ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΟΠΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ!!
ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!! ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΤΩ
http://www.causes.com/causes/649236-
Η ΕΝΤΑΞΗ
ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ
ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ
Μπαλτσιώτης Λάμπρος
Στις αρχές τού 19ου αιώνα, σε μια μεγάλη συμπαγή περιοχή, που ξεκινούσε από το νοτιοανατολικό τμήμα τού νομού Φθιώτιδας, περιλάμβανε το νομό Βοιωτίας (εκτός τού βορειοδυτικού τμήματος), τη νοτιότερη Εύβοια και την Βόρεια Άνδρο, όλη την Αττική, σημαντικό τμήμα των νομών Κορινθίας και Αργολίδας, την επαρχία Τροιζηνίας και τα νησιά τού Αργοσαρωνικού (εκτός τής Αίγινας) όλοι οι ντόπιοι οικισμοί ομιλούσαν αρβανίτικα.
Πέρα από αυτήν την περιοχή υπήρχε μια ακόμη σημαντική περιοχή, στο εσωτερικό τής οποίας μιλούνταν αρβανίτικα, στη δυτική Πελοπόννησο: ξεκινούσε από την βόρεια ορεινή Ηλεία και κατέληγε στην Τριφυλία τής Μεσσηνίας. Σήμερα, μόνο στην τελευταία επιζεί η γλώσσα.
Εκτός από μερικά διασπαρμένα χωριά στην Αρκαδία, στα οποία (εκτός τού Δάρα) η γλώσσα έχει εκλείψει, υπήρχαν δυο ακόμη σημαντικές οικιστικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη στην ανατολικότερη Λακωνία, όπου σήμερα ελάχιστοι ηλικιωμένοι σε λίγα χωριά μιλούν τη γλώσσα, η δεύτερη περιλάμβανε το όρος Παναχαϊκό, στο οποίο όμως σήμερα η γλώσσα έχει σχεδόν εκλείψει, ενώ διατηρείται περισσότερο στους μετακινηθέντες από αυτό στη δυτική Αχαΐα και σε άλλα χωριά τού νομού.
Το λιγότερο το ένα πέμπτο (και με όχι εντελώς απίθανο το ένα τρίτο) τού πληθυσμού μιλούσε αρβανίτικα. Τα αλβανικά αυτά τής νοτιότερης Ελλάδας προέρχονται από μεσαιωνικά ιδιώματα. Οι γλωσσολόγοι συμφωνούν, ότι «προέρχονται» από νοτιοανατολικά τοσκικά ιδιώματα, δηλαδή σχετίζονται με την τσάμικη υποδιάλεκτο.
Το «μακρυνάρι»
είναι ο χαρακτηριστικός τύπος τού στενόμακρου,
κεραμοσκεπούς λαϊκού αρβανίτικου σπιτιού με συνεχόμενα δωμάτια και την είσοδο στη μακρυά
πλευρά του.
Οι μεσαιωνικές ελληνόγλωσσες πηγές περιγράφουν τους πρωτοεμφανιζόμενους στα κείμενα βαλκανικούς αυτούς πληθυσμούς ως αλβανούς και αρβανίτες (ή αλβανίτες) στις λόγιες και δημώδεις γλωσσικές μορφές αντίστοιχα. Η διπλή αυτή χρήση αφορά συνολικά τους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς αλβανόφωνους πληθυσμούς τής Ηπείρου και Αλβανίας όσο και τής νότιας Ελλάδας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, στις ιστορικές μαρτυρίες δέν παρατηρείται διαφορά στον προσδιορισμό μεταξύ βορείων και νοτίων αλβανόφωνων, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες δεκαετίες τού 20ού αιώνα, αλλά και περίπου μέχρι και τη δεκαετία τού 1950.
Με έναυσμα ίσως το σημαντικό ιδεολογικά σύγγραμμα τού Κώστα Μπίρη (Αρβανίτες. Οι δωριείς τού νεώτερου ελληνισμού), που εκδίδεται το 1960, και σαν αποτέλεσμα τής απομόνωσης τής Αλβανίας, τής ανάγκης διαχωρισμού από τους αλβανούς πολίτες και το αλβανικό έθνος, καθώς και τής τυπικής λήξης τής γλωσσικής διμορφίας, ο μεν όρος αλβανός τείνει να σημαίνει τον αλβανό τής Αλβανίας ο δε όρος αρβανίτης τον αλβανόφωνο τής νότιας Ελλάδας και, κατ' επέκταση, το σύνολο των αλβανοφώνων τής Ελλάδας, διαχωρισμός πλήρως παγιωμένος πλέον.
Το παλαιότερο αυτοπροσδιοριστικό όνομα των αρβανιτών Αρμπερόρ (Arbëror) έχει εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί από τις κοινότητες. Σήμερα, ο όρος που χρησιμοποιείται, προέρχεται από τον ελληνικό ετεροπροσδιορισμό αρβανίτης, αρβανίτ (arvanitë) και για τη γλώσσα χρησιμοποιούνται οι όροι αρβανίτ, αρβανίτικα, και σπανιότερα αρμπερίστε (arvanít(e)/arbërishte).
Οι αρβανίτες συμμετέχουν ως ντόπιοι ορθόδοξοι χριστιανοί στην επανάσταση, ως έλληνες-ρωμιοί, και εξ αρχής συμβάλλουν στη δημιουργία τού εθνικού κράτους και εντάσσονται στο εθνικό φαντασιακό. Η γλωσσική τους ετερότητα δέν τους αποκλείει από την δημιουργούμενη φαντασιακή κοινότητα, αφού από την αρχή εντάσσονται στην εθνική γενεαλογία και αποτελούν συστατική ομάδα τού ελληνικού έθνους.
Ήδη το 1850, ο Κων/νος Παπαρρηγόπουλος θα γράψει: «Δυο φυλαί κατοικούσι την Ελλάδα, η ελληνική και η αλβανική. Αλλ’ η αλβανική φυλή αποτελεί άραγε έθνος ίδιον;». («Εισαγωγή εις την ιστορίαν τής αναγεννήσεως τού ελληνικού έθνους», Πανδώρα, τ. Α´, φυλλ. 9, Ιούλιος 1850, σ. 201, βλ και Σκοπετέα σ. 188). Η «αφομοιωτική δύναμη τού ελληνισμού» επενεργούσε (και) στους αλβανούς, ειδικά σε αυτούς τού ελληνικού βασιλείου.
Η «ανακάλυψη» των πελασγών (και των ιλλυριών) από τους ευρωπαίους προσφέρει τη φυλετική καθαρότητα και συγγένεια με τους αρχαίους έλληνες, αφού πλέον και οι αλβανοί ανήκουν στους αρχαίους και εντόπιους λαούς. Με την ευρωπαϊκή εγκυρότητα καθίστανται αδελφός λαός με καταγωγική σχέση με τους «υπόλοιπους» έλληνες. Διάφορες θεωρίες αναπτύσσονται, ώστε να στηρίξουν αυτό το σχήμα.
Η συγκρότηση τής ελληνικής εθνικής ταυτότητας των αρβανιτών σαφώς σχετίζεται και με την αργοπορημένη εθνοποιητική διαδικασία των αλβανών, αλλά και την παρουσία τους ως συνόλου στο νέο κράτος. Σχετικά διαφορετική είναι η στάση των αρβανίτικων κοινοτήτων τής νότιας Ιταλίας και Σικελίας (των ιταλοαλβανών), οι οποίες εμπλέκονται στην εμφάνιση και διαμόρφωση τού αλβανικού εθνικισμού.
Στην απουσία διαμόρφωσης μιας ξεχωριστής αρβανίτικης-αλβανικής εθνικής ταυτότητας συνέβαλε και το γεγονός, ότι δέν μπορούν να εντοπιστούν συνολικά διαφορές στην κοινωνικοοικονομική συγκρότηση των ελληνόφωνων από τις αλβανόφωνες κοινότητες, κάτι, που ανιχνεύεται μερικούς αιώνες πριν.
Αρβανίτικες στρατιωτικές και πολιτικές ελίτ
Η ιδιόμορφη οικονομική ανάπτυξη τής Ύδρας και των Σπετσών, και κατά δεύτερο λόγο τού Πόρου και τού Κρανιδίου, που ενδεχομένως θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την θέση των αρβανιτών στο νέο ελληνικό κράτος, σταματά με την επανάσταση. Αφού αποτυγχάνουν να περάσουν από το ιστίο στον ατμό και αφαιμαγμένες οικονομικά από τον πόλεμο, οι παρακμάζουσες αυτές κοινότητες στρέφονται στην επάνδρωση τού κρατικού μηχανισμού, στον οποίο θα διατηρήσουν σημαντικές θέσεις μέχρι τις πρώτες δεκαετίες τού 20ού αιώνα.
Οι λίγες μαρτυρίες τού 19ου αιώνα καταδεικνύουν, ότι τουλάχιστον στο πρώτο μισό του, υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική αίσθηση γλωσσικής και πολιτιστικής ενότητας των αρβανιτών μεταξύ τους. Τα αρβανίτικα παραμένουν γλώσσα προφορικής παράδοσης, παρά την περιορισμένη τους γραπτότητα στον 19ο αιώνα. Γνωρίζουμε, ότι τουλάχιστον τον 19ο αιώνα είχαν μια περιορισμένη παρουσία στο δημόσιο χώρο και σημαντική στη θρησκευτική ζωή. Οι συμπαγείς περιοχές αλβανοφωνίας, η άγνοια ή η περιορισμένη γνώση τής ελληνικής από το πιο μεγάλο τμήμα των κοινοτήτων καθιστούν τα αρβανίτικα σε μερικές περιοχές «langue vehiculaire», κάτι, που σε μερικές περιπτώσεις συνεχίζεται μέχρι τη δεκαετία τού 1950.
«Οι δυο αδελφοί λαοί»:
Θεωρίες περί συγγενών και αδελφών φυλών και γλωσσών
Οι αλβανοί, κυρίως οι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά και οι μουσουλμάνοι και πολύ λιγότερο οι καθολικοί, θα αποτελέσουν μέχρι τη δημιουργία τού αλβανικού κράτους, αλλά και στη συνέχεια μέχρι τα τέλη τής δεκαετίας τού 1920, τους αδελφούς, που ανήκουν στην Ελλάδα και στο ελληνικό έθνος, αφού άλλωστε δέν συνιστούν έθνος. Κυρίως μετά την εμφάνιση τού αλβανικού εθνικισμού στη δεκαετία τού 1870, οι αρβανίτες τού ελληνικού κράτους χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια τής Ελλάδας να προσελκύσει τους αλβανικούς πληθυσμούς. Μια σειρά επαφών αρχίζουν με σημαίνοντες αλβανούς, οι οποίες προσβλέπουν ακόμη και σε διάφορες μορφές συνομοσπονδίας ή δημιουργίας ελληνοαλβανικού κράτους.
Το 1878 αποτελεί ορόσημο για το αλβανικό ζήτημα ως μέρος τού ανατολικού ζητήματος. Η δημιουργία τού Συνδέσμου τής Πρισρένης (Λίγκας τού Πρίζρεν) και η άρνηση των αλβανών στην ενδεχόμενη προσάρτηση τής Ηπείρου στην Ελλάδα, εγκαινιάζει μια ενεργή πολιτική προσεταιρισμού, πέρα από τους ορθόδοξους, και των μουσουλμάνων αλβανών, η οποία βρίσκει σχετική ανταπόκριση στη βάση τού «κοινού σλαβικού κινδύνου». Είναι εμφανές
όμως, και από τις ελληνικές αρχειακές πηγές, ότι η ελληνική πολιτική στόχευε στον εξελληνισμό των αλβανών μέσω αυτής τής πολιτικής «παγίδευσής» τους.
Η σφοδρή αντίθεση τού Πατριαρχείου στον εγγραμματισμό τής αλβανικής, ιδιαίτερα για τους ορθόδοξους, και η ανάλογη οθωμανική πολιτική για τους μουσουλμάνους, στάθηκαν αρωγοί σε αυτήν την πολιτική. Η οθωμανική διοίκηση δέν μπορούσε να δεχθεί τη διοικητική «εδαφοποίηση» των αλβανών.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα μπορούμε να διακρίνουμε μια πικρία των διανοουμένων αρβανιτών για την αντιμετώπιση τής γλώσσας τους. Τα στοιχεία που έχουμε δέν είναι επαρκή, ώστε να θεμελιώσουμε την αρχή ενός κινήματος ή να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά του.
Οι αρβανίτες και τα αρβανίτικα
λειτούργησαν στην υπηρεσία
τού φαντασιακού τής Ρωμιοσύνης
περί τής ευγενούς καταγωγής,
σα γέφυρα στο «ομόαιμον» ελλήνων και αλβανών.
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο δήμαρχος τής Σαλαμίνας
πριν το 1915 (Λαογραφικό Μουσείο Σαλαμίνας).
Οι μαρτυρίες είναι επαρκείς, όμως, σχετικά με την πολιτική γλωσσικού εξελληνισμού, που ασκήθηκε όλο τον 19ο αιώνα, γνωρίζουμε, ότι υπήρχε ήδη από την δημιουργία τού κράτους μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική πολιτική για τις αρβανιτόφωνες περιοχές, ώστε να μειωθεί η χρήση τής γλώσσας και να εξαφανιστεί: Ίδρυση σχολείων ειδικά για κορίτσια, μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και στην επάνδρωση με δασκάλους κ.λπ.. Τα μέτρα «γλωσσικής
καταστολής» τής μεταξικής περιόδου θα εφαρμοστούν, πιο χαλαρά βέβαια, σε σχέση με τους σλαβόφωνους, ακόμη και στους αρβανίτες τής Αττικής.
Το 1912-1913 με την ενσωμάτωση των «Νέων Χωρών» στην Ελλάδα και την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μή ελληνόφωνων, για τους οποίους μάλιστα μάχονται ο ελληνικός και οι γειτονικοί εθνικισμοί, η γλωσσική ετερότητα των αρβανιτών τής νότιας Ελλάδας, δέν συνιστά το παραμικρό πολιτικό πρόβλημα για το ελληνικό κράτος.
Η χρήση των αρβανιτών στην ιδιαίτερη ελληνοαλβανική διαμάχη θα συνεχιστεί (βλ. Βενιζέλος).
Μετά τον Β´παγκόσμιο πόλεμο κυριαρχεί, όπως και για οποιαδήποτε άλλη μορφή ετερότητας στην Ελλάδα, η πλήρης αποσιώπηση και απόκρυψη. Η γλώσσα υποχωρεί σημαντικά μετά το 1950, ταχύτερα από ότι στις άλλες μή
ελληνόφωνες κοινότητες τής Ελλάδας. Παρ’ όλο, που ακόμη και στη δεκαετία τού 1970 θα μπορούσε κανείς να βρει ακόμη λίγους μονόγλωσσους ομιλητές στη νότια Ελλάδα, η μετατόπιση προς την ελληνική είναι ραγδαία τελευταία.
Στα τέλη τής δεκαετίας τού 1970 και στις αρχές τού ‘80, που σχηματικά μπορούμε να ταυτίσουμε με την ανάληψη τής διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, η συγκυρία εγγυάται μια μεγαλύτερη σχετικά ανοχή στα ζητήματα πολιτισμικής και γλωσσικής ετερότητας. Είναι η περίοδος, που ένα τμήμα των διανοούμενων αρβανιτών τής νότιας Ελλάδας προσανατολίζεται στη διάσωση τής γλώσσας και τού πολιτισμού των αρβανιτών.
Οι αρβανίτες, και ειδικά τής νοτιότερης Ελλάδας, υφίστανται σοκ από την ύπαρξη ανθρώπων, με τους οποίους μπορούν να συνεννοηθούν. Η προσπάθεια αποφυγής ταύτισής τους με τους αλβανούς, είτε στο εσωτερικό των κοινοτήτων είτε από τους άλλους, οδηγεί στην απομάκρυνση από ό,τι το κοινό με αυτούς, δηλαδή την κοινή γλώσσα.
Η κίνηση τής δεκαετίας τού 1980, ενώ αποενοχοποίησε τις κοινότητες σε σχέση με την καταγωγή τους, δέν μπόρεσε να συμβάλει στη διάσωση τής γλώσσας. Άλλωστε, το βιβλίο τού Αριστείδη Κόλλια, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1983, και έκτοτε είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο από τις ίδιες τις κοινότητες, έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αρβανίτες και η καταγωγή των ελλήνων».
Η προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει μετά τον πόλεμο, και προωθούσε μια ημι-επίσημη ιστορική εκδοχή για τους αρβανίτες τής νότιας Ελλάδας, εντείνεται τη δεκαετία τού 1980 -ως αντίπαλο δέος στο σύνδεσμο- και ισχυροποιείται μετά την παρουσία των αλβανών στην Ελλάδα.
Κυρίαρχο στοιχείο αυτού τού λόγου, που είχε βασικό αποδέκτη τις κοινότητες, ήταν -και είναι- η αποσύνδεση από τους αλβανούς και την τυποποιημένη επίσημη συγγενή γλώσσα: Οι αρβανίτες δεν κατάγονται από αλβανούς, τα αλβανικά δέν σχετίζονται με τα αρβανίτικα (ακόμη και στην Ήπειρο), υπήρχε παντοτινή διγλωσσία ή η γλώσσα επιβλήθηκε στις κοινότητες (χαρακτηριστικό δείγμα επιστημονικοφανούς λόγου: Σ. Καργάκου: Έλληνες, αλβανοί, αρβανίτες). Μερικά από τα παραπάνω ιδεολογήματα ενστερνίζεται τμήμα τής επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας (που δεν σχετίζεται άμεσα με την κάθε επιμέρους επιστήμη), η οποία τα επαναφέρει έχοντάς τους προσδώσει αυξημένο κύρος.
Το μεγαλύτερο τμήμα των αλβανόφωνων κοινοτήτων και των τοπικών ελίτ έχουν ενσωματώσει τη γλωσσική και πολιτιστική απαξίωση. Σε μερικές περιπτώσεις όχι μόνο δέν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση τής γλώσσας, αλλά είναι εχθρικοί σε ο,τιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως ενεργός προσπάθεια διάσωσής της ή να τους αποκόψει στα μάτια των άλλων από τον κορμό τού έθνους.
Αυτοεικόνα υποτίμησης
Οι αρβανίτες τής νότιας Ελλάδας διατηρούν και σήμερα μια «χαλαρή» αίσθηση τού συνανήκειν, όπως αυτή εκφράζεται με την ακριβή γνώση των γεωγραφικών ορίων τής ομάδας και των γλωσσικών τους διαφορών, κυρίως από τους γεροντότερους. Η ύπαρξη ενός «παναρβανίτικου» ρεπερτορίου τραγουδιών από το 1930 τουλάχιστον, που ισχυροποιείται και μετά το 1980, μπορεί να θεωρηθεί από τα τελευταία εθνοτικά marker.
Σημειώσεις:
1. Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα από άρθρο τού κ. Λάμπρου Μπαλτσιώτη, που αναρτήθηκε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη τού Πάντειου πανεπιστημίου (pandemos.panteion.gr), με τίτλο: «Ιστορία και πολιτισμός τής νεότερης Αλβανίας». Ο τίτλος και η εικονογράφηση έγιναν με μέριμνα τής «Ελεύθερης Έρευνας».
2. Διαβάστε ακόμα στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
- Θεμελιώδεις μύθοι τού αλβανικού εθνικισμού
- Για τους μεσαιωνικούς αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο:
Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...
- Για το εθνογραφικό χάος και τη γέννηση των εθνικισμών στα Βαλκάνια:
Μακεδονική σαλάτα
- Για τη φουστανέλλα:
Φουστανέλλα: Μια παραδοσιακή αλβανική φορεσιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ !!!!!!
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Hasan Luηi, αυτό αποτελεί απόδειξη τους Ελληνικού σοβινισμού και της Μεγάλης Ιδέας, την οποία το Ελληνικό κράτος δεν ξέχασε ποτέ. Όπως λέει ο
ίδιος, μπροστά από το μνημείο παρελαύνουν οι τσολιάδες με τις εθνικές παραδοσιακές Αλβανικές φουστανέλες!!!
Ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η αναφορά σε Πρεμετής, Πογραδέτς, Τομόρι, Χιμάρα, Αργυροκάστρου παραπέμπει στα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!!!! (και που να ήξερε
ποιά είναι τα πραγματικά της σύνορα) την οποία λέει, το ελληνικό κράτος και οι σημερινοί Έλληνες θέλουν να αναβιώσουν.ίδιος, μπροστά από το μνημείο παρελαύνουν οι τσολιάδες με τις εθνικές παραδοσιακές Αλβανικές φουστανέλες!!!
Ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η αναφορά σε Πρεμετής, Πογραδέτς, Τομόρι, Χιμάρα, Αργυροκάστρου παραπέμπει στα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!!!! (και που να ήξερε
Ενώ ξεκινάει το δημοσίευμα με την αναφορά των πόλεων που αναγράφονται στο μνημείο:
-"Kλlcyra - Pλrmet - Ostrovica - Pogradec - Rupeh - Perigori - Kreta - El - Alamin - Rimini - Rubik - Dodekanozi - Korea - Qipros" -Pindi - Borova - Korηa - Kallamas - Tomorri - Trebeshina - Himara - Gjirokastλr 731 = Bubesi - Kalibaqi"!
Δηλαδή: -ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ - ΠΡΕΜΕΤΗ - ΟΣΤΡΟΒΙΤΣΑ - ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ - ΡΟΥΠΕΛ - ΠΕΡΙΘΩΡΙ - ΚΡΗΤΗ - ΕΛ-ΑΛΑΜΕΪΝ - ΡΙΜΙΝΙ - ΡΟΥΒΙΚΩΝ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - ΚΟΡΕΑ - ΚΥΠΡΟΣ -ΠΙΝΔΟΣ -ΜΟΡΟΒΑ - ΚΟΡΥΤΣΑ - ΚΑΛΑΜΑΣ - ΤΟΜΟΡΟΣ - ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ - ΧΕΙΜΑΡΡΑ - ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ 743 - ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ - ΚΑΛΠΑΚΙ
Εμείς εδώ το είχαμε πει αλλά ποιος μας ακούει μας κοροϊδεύουν και οι γύφτοΑλβανοί!!ΒΑΛΤΕ ΡΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ!!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΛΑΧΟΙ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ!! ΒΑΛΤΕ ΡΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ!!
Λόρδος Byron, 1809
Μια παραδοσιακή
αλβανική φορεσιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ!!!
Οι εύζωνοι τού παλατιού άρχισαν την καριέρα τους σαν σωματοφυλακή τού Γεωργίου Α´. Φυσικά, όταν οργανώθηκε το επίλεκτο αυτό σώμα, αποφασίστηκε και το είδος τής στολής, που θα έπρεπε να φοράει. Ο κλήρος έπεσε στη φουστανέλλα, τής οποίας όμως η προϊστορία είναι μεγάλη και σκοτεινή.
Η φουστανέλλα θεωρείται εθνική στολή των σημερινών ρωμιών. Πριν αποβεί στολή όμως, υπήρξε εθνική ενδυμασία. Για την ακρίβεια, η φουστανέλλα ήταν η εθνική ενδυμασία των αρβανιτών (αλβανών). Με τούς πολυάριθμους αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο (διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...), η φουστανέλλα καθιερώθηκε σαν ενδυμασία των ελληνόφωνων χριστιανικών πληθυσμών, ενώ τούς 17ο και 18ο αιώνες, έφτασε να αποτελεί την κυρίαρχη ενδυμασία τής Ρούμελης και τού Μοριά.
Η φουστανέλλα φερόταν από τούς κατοίκους τής Στερεάς Ελλάδας, τής Ηπείρου, τής Θεσσαλίας τής Πελοποννήσου και τής Μακεδονίας, ενώ ακόμα και μέχρι πριν από έναν αιώνα τη φορούσαν χωρικοί ορεινών περιοχών. Στη νέα πρωτεύουσα, την Αθήνα, έλαβε τίτλους τιμής. Την υιοθέτησε ακόμα κι ο Όθων.
Σήμερα, η φουστανέλλα συμβολίζει το έθνος, τούς αγώνες, τη λεβεντιά (τούρκικη λέξη: λεβέντες λέγονταν όσοι υπηρετούσαν στα επίλεκτα σώματα τού οθωμανικού πολεμικού ναυτικού· έτσι ονομάζονται και σήμερα, βλ. Zeybekvision 2011) ενταγμένη στούς εθνοποιητικούς μηχανισμούς τού κράτους (βλ. Τα έθνη επινοούνται και κατασκευάζονται).
Η φουστανέλλα θεωρείται εθνική στολή των σημερινών ρωμιών. Πριν αποβεί στολή όμως, υπήρξε εθνική ενδυμασία. Για την ακρίβεια, η φουστανέλλα ήταν η εθνική ενδυμασία των αρβανιτών (αλβανών). Με τούς πολυάριθμους αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο (διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...), η φουστανέλλα καθιερώθηκε σαν ενδυμασία των ελληνόφωνων χριστιανικών πληθυσμών, ενώ τούς 17ο και 18ο αιώνες, έφτασε να αποτελεί την κυρίαρχη ενδυμασία τής Ρούμελης και τού Μοριά.
Η φουστανέλλα φερόταν από τούς κατοίκους τής Στερεάς Ελλάδας, τής Ηπείρου, τής Θεσσαλίας τής Πελοποννήσου και τής Μακεδονίας, ενώ ακόμα και μέχρι πριν από έναν αιώνα τη φορούσαν χωρικοί ορεινών περιοχών. Στη νέα πρωτεύουσα, την Αθήνα, έλαβε τίτλους τιμής. Την υιοθέτησε ακόμα κι ο Όθων.
Σήμερα, η φουστανέλλα συμβολίζει το έθνος, τούς αγώνες, τη λεβεντιά (τούρκικη λέξη: λεβέντες λέγονταν όσοι υπηρετούσαν στα επίλεκτα σώματα τού οθωμανικού πολεμικού ναυτικού· έτσι ονομάζονται και σήμερα, βλ. Zeybekvision 2011) ενταγμένη στούς εθνοποιητικούς μηχανισμούς τού κράτους (βλ. Τα έθνη επινοούνται και κατασκευάζονται).
Οδός Αθηνάς, 1906: Ενώ για τούς αθηναίους είχε ήδη καθιερωθεί ο δυτικός τρόπος ένδυσης, ο φουστανελλοφόρος πωλητής τής φωτογραφίας καταγόταν πιθανότατα από κάποιο κοντινό χωριό, απ´ όπου κατέβαινε καθημερινά με το γαϊδουράκι του, για το μεροκάματο στην Αθήνα.
Ιστορικά στοιχεία
Διάφοροι ρωμιοχριστιανοί θεωρητικοί πρότειναν τη θεωρία, ότι η φουστανέλλα είναι δήθεν αρχαιελληνικής καταγωγής, απόγονος τής χλαμύδας και τού χιτωνίσκου και άλλα παρόμοια. Αυτό δεν ισχύει. Δείτε σε μυκηναϊκές εικόνες για παράδειγμα, ότι ο ανδρικός χιτώνας είναι βραχύς και άπτυχος.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό αρχαιολόγο, Αντ. Κεραμόπουλο, από τον αρχαιοελληνικό χιτώνα θα μπορούσε να παραχθεί φουστανέλλα με πύκνωση των πτυχών του, αλλά εξ αιτίας τού εύκρατου κλίματος, δεν έγινε τέτοια εξέλιξη. Στο ρωμαϊκό κράτος όμως, ο χιτώνας έχει πολλές πτυχές στη στρατιωτική στολή εκτεινόμενος μέχρι πάνω από το γόνατο, επάνω δε σε αυτόν πέφτουν δερμάτινες λωρίδες από δερμάτινο θώρακα, όπως βλέπουμε στούς αδριάντες των ρωμαίων αυτοκρατόρων.
Η εξέλιξη τής φουστανέλλας από το ρωμαϊκό χιτώνα (αριστερά) έχει πιθανή αιτία την ανάπτυξη τού ρωμαϊκού κράτους στην κεντρική και βορειοδυτική Ευρώπη, όπου το κλίμα είναι ψυχρό. Αυτό κατέστησε αναγκαία την πύκνωση των πτυχών τού χιτώνα, ο οποίος τώρα κατασκευαζόταν με χοντρύτερα και πιο ζεστά υφάσματα, ώστε να γίνει θερμότερος. Στη μεσαία φωτογραφία εικονίζεται ο βασιλιάς Ερίκος ο Η´-16ος αιώνας- με αγγλικού τύπου φουστανέλλα και στη δεξιά σημερινός σκωτσέζος με φουστανέλλα, τη γνωστή ως κιλτ.
Η φουστανέλλα και η στολή των βλάχων είναι ίδιας καταγωγής. Οι βλάχοι κατάγονται από τούς ρωμαίους και μιλούν λατινογενή γλώσσα. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Περί τής μή ελληνικής καταγωγής των βλάχων και Είμαι βλάχος, δεν είμαι έλληνας!).
Ο βασιλιάς Όθων, φουστανελλοφόρος. Οι βλάχοι, που κατοικούσαν σε ψυχρά μέρη, μετέβαλαν τη ρωμαϊκή στρατιωτική στολή, καθώς επέβαλε το κλίμα τού τόπου τους, ενώ τεχνοτροπικά ή μορφολογικά δεν απομακρύνθηκαν από την πρότυπη στολή. Ευχαρίστως, καθ´ότι πτωχοί, προσέφευγαν επί ρωμαιοκρατίας στη μισθοφορία τού στρατού κι έμεναν στο στρατιωτικό επάγγελμα για πάνω από είκοσι χρόνια.
Οι καταγόμενοι από την άγονη Ιλλυρία (Αλβανία), επιζητούσαν επίσης να είναι μισθοφόροι των ρωμαίων και γι´ αυτό εξοικειώθηκαν με τη φουστανέλλα. Το μεσαιωνικό όνομα για το τυφέκιο είναι σκιππέτο (από το scioppus = πλαταγή, κρότος, scioppo, scioppeto, σκιππέτο). Ο τυφεκιοφόρος δε (μισθοφόρος στρατιώτης) λεγόταν στα ιταλικά scioppetiere (εξελληνισμένα σκιππετάρης), απ´ όπου και το σημερινό όνομα των αλβανών, σκιπετάρ.
Η αλβανική φουστανέλλα.
«Αλβανοί με την εθνική τους φορεσιά, την πιο μεγαλόπρεπη τού κόσμου, άσπρη φουστανέλλα, χρυσοκέντητο μανδύα, κρεμεζί βελούδινο γιλέκι κατασκέπαστο με χρυσά γαϊτάνια...».
Λόρδος Byron, επιστολή στη μητέρα του.
(«A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the years 1809 and 1810», Λονδίνο, 1813).
Λόρδος Byron, επιστολή στη μητέρα του.
(«A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the years 1809 and 1810», Λονδίνο, 1813).
Άγγλοι οι εφευρέτες τής φουστανέλλας-στολής
Ομοιόμορφες στρατιωτικές στολές είχαν πρωτοφορέσει οι ρωμιοί τα νεότερα χρόνια στον Ιερό Λόχο (δεξιά), οι οποίες είχαν γίνει με μοντέλο τη στολή τού Brunswick Black Corps (1809, αριστερά).
Η φουστανέλλα, είχε καθιερωθεί ως τυποποιημένη στολή ήδη από το 1813 για τούς ρωμιούς εθελοντές των δύο συνταγμάτων τής Greek Light Infantry τού αγγλικού (πάλι) στρατού. Ώστε είναι οι άγγλοι οι πραγματικοί εφευρέτες τής φουστανέλλας-στολής.
Επομένως, η φουστανέλλα είναι προϊόν κλοπής. Το κρατίδιο τής Ρωμιοσύνης πήρε την εθνική ενδυμασία των αλβανών και την καθιέρωσε σα στρατιωτική στολή αντιγράφοντας τούς εγγλέζους. «Κρακ» στη θράκα
Οι σύγχρονοι ρωμιοί φαντάζονται πολλά και διάφορα για τη δήθεν λευκή αρχαία Ελλάδα, όπου, βέβαια, όλα τα αγάλματα κι όλοι οι ναοί ήταν βαμμένοι. Στην πραγματικότητα κι η φουστανέλλα ήταν εντελώς βρώμικη και λιγδιασμένη με χοιρινό λίπος (για να είναι αδιάβροχη). Οι φουστανελλοφόροι χρησιμοποιούσαν τις δίπλες τής φουστανέλλας σαν πετσέτα, για να σκουπίζουν τα χέρια τους και σαν πατσαβούρα, για να καθαρίζουν το χαρμπί και τα μαχαίρια τους.
Περιγραφή τού άγγλου συνταγματάρχη William Martin Leake, για τον Αλή Πασά, το 1805: «Όλα τα πρόσωπα και οι γιοι τού βεζύρη συνηθίζουν την αρβανίτικη φορεσιά: καμιζόλα με χρυσό γαϊτάνι και φουστανέλλα με δίπλες, που πέφτει πάνω στο μπενοβράκι, όπως ο χιτώνας των ρωμαϊκών αγαλμάτων. Όμορφη φορεσιά, όταν είναι καινούρια και καθαρή. Αλλά κι αυτοί ακόμα οι αφεντάδες δεν χαίρονται την πολυτέλεια να αλλάζουν φουστανέλλα κάθε βδομάδα. Οι στρατιώτες την αφήνουν λερή, ώσπου να λειώσει επάνω τους. Κάπου - κάπου τη βγάζουν και την απλώνουν πάνω στη φωτιά έτσι, που οι ψείρες, ζαλισμένες από τον καπνό, πέφτουν στις φλόγες. Από τα "κράκ", που ακούγονται στη θράκα καταλαβαίνουν οι αρβανίτες, πως το ξεψείριασμα πάει καλά. Μερικές φορές, στις πρώτες δυο-τρεις βδομάδες, που φορούν την καινούρια φουστανέλλα ή όταν θέλουν να φανούν περιποιημένοι, περνούν στο λαιμό ένα περιλαίμιο μπαμπακερό εμποτισμένο με μερκουρόλη (σ.σ. οξείδιο τού υδραργύρου)». («Travels in Northern Greece», Λονδίνο, 1835). Οι αξιωματικοί ξεχώριζαν από την καθαρότερη φουστανέλλα τους.
Πάνοπλος αρβανίτης (=αλβανός) πολεμιστής τού ´21 με φουστανέλλα.
Ο Leake παρατήρησε, ότι η αρβανίτικη φορεσιά είχε μεγάλη διάδοση και στο Μωριά και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Την επικράτησή της την αποδίδει στην αλβανική ισχύ σ´ αυτές τις περιοχές. Για το Μωριά υποθέτει, ότι οφείλεται στην ευημερία τής αρβανοκατοικημένης Ύδρας και στούς αρβανίτες αγρότες, που είχαν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία τού Μωριά, ειδικά στην Αργολίδα (όπως άλλωστε και στην Αττική και Βοιωτία). «Η αρβανίτικη φορεσιά, (γράφει ο Leake), είναι ελαφρύτερη και πιο βολική από την οθωμανική και τη ρωμαίικη.» («Travels in Morea», Λονδίνο, 1830, τ. Α´, σελ. 209-210).
Στον Αλφειό, ο Leake συνάντησε ένα λαλιώτη στρατιώτη με αρβανίτικη στολή. (Οι λαλιώτες ήταν σκληροτράχηλοι εξισλαμισμένοι αλβανοί. Διαβάστε περισσότερα στοβ´ μέρος τού άρθρου τής «Ελεύθερης Έρευνας»: Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...). Σταμάτησε και ρώτησε τον τούρκο οδηγό τού περιηγητή:
- Ποιός είναι αυτός ο άπιστος; Γιατρός;
- Όχι, απάντησε ο τούρκος, είναι από εκείνους τούς μυλόρδους, που ψάχνουν για παληά κάστρα. («Travels in Morea», Λονδίνο, 1830, τ. Α´, σελ. 68-69).
Φουστανελλοφόρος αρναούτης στο Κάιρο. Οι αρναούτηδες είναι απόγονοι χριστιανών αλβανών ή αλβανόβλαχων, που είχαν εγκατασταθεί στην Αττική κατά τα τέλη τού 14ου αιώνα. Κτηνοτρόφοι, οργανωμένοι σε φάρες λήστευαν τους διαβάτες στα περάσματα τής Πάρνηθας. (Απ. Βακαλόπουλου: Ιστορία τού Νέου Ελληνισμού, τόμος Β1, σελ. 324.)
Από περιγραφή τής Αθήνας τού 1896 ενός γάλλου δημοσιογράφου, τού Σάρλ Μωρράς, απεσταλμένου τής Gazette de France για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων: «Ένας κρητικός γαλάζιος και μαύρος, ντυμένος τουρκικά, με φουσκωτές βράκες και στενό σακάκι, λιάζεται και ρουφάει τον καπνό από το ναργιλέ του, ενώ ένας γέρος αρβανίτης με φουστανέλλα, καθισμένος με σοβαρότητα σ´ ένα γαϊδούρι, με συνοδεία τη γυναίκα και την κόρη του, που φορούν μακρυές ασπριδερές πουκαμίσες, σκαρφαλώνει ή ξανακατεβαίνει το μικρό ανηφορικό δρόμο.» (Επιστολές των Ολυμπιακών αγώνων, VII).
Οι φουστανελλάδες τού Καραγκιόζη είναι αρκετοί. Στο τούρκικο θέατρο σκιών (απ´ όπου εξ άλλου προέρχεται ο Καραγκιόζης -διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ο Καραγκιόζης τής Ρωμιοσύνης κι η Ρωμιοσύνη - καραγκιόζης), ο μοναδικός τσολιάς, που εμφανίζεται, είναι ο αρναούτης.
Η συζήτηση για την ετυμολογία τής λέξης «τσολιάς» και την προέλευση τής φουστανέλας καλά κρατεί μέχρι σήμερα σε διαδικτυακούς τόπους, συνήθως σε τόνους σοβινιστικούς. Στον πίνακα φαίνεται η λέξη φουστανέλλα σε διάφορες βαλκανικές γλώσσες.
Τσολιάς, τσαρούχι, φέσι, γιαταγάνι, καριοφίλι: Όλα τούρκικα!
Η λέξη φουστανέλλα προέρχεται από την ιταλική λέξη fustana, fustagno για το φουστάνι και το υποκοριστικό ella (όπως π.χ. πιατέλα). Yπάρχει κι η αραβική λέξη Fustat, το όνομα προαστίου τού Καΐρου, όπου υφαινόταν ένα ορισμένο είδος πανιού, απ´ όπου και το τούρκικο fistan.
Στα ελληνικά, αυτός που φοράει φουστανέλλα αποκαλείται φουστανελλάς. Ωστόσο, οι ρωμιοί προτιμούν τοτσολιάς. Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη λέξη ηul (αραβικό cull), που σημαίνει το κουρέλι, το παλιόρουχο, εξ ου τσόλι και τσούλι. Η λέξη είχε αποδοθεί μειωτικά στούς κλέφτες και τούς αρματωλούς, επειδή η φουστανέλα ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος. Τσολιάς ήταν δηλαδή αυτός, που φόραγε τσόλια,
Ο κουρελής, αλλά τιμημένος τσολιάς, έπρεπε να αποκτήσει μία «καθώς πρέπει» ονομασία για αυτό, όταν ιδρύθηκε η ανακτορική (προεδρική σήμερα) φρουρά, ανασύρθηκε από τούς λόγιους η αρχαιοπρεπής λέξηεύζωνος (εύζωνας), που σημαίνει καλλίζωνος, προκειμένου να εκτοπίσει την τούρκικη λέξη τσολιάς, χωρίς όμως επιτυχία.
Ο λόρδος Μπάιρον με κόκκινα παπούτσια και φουστανέλλα σε αδελφίστικη νωχελική πόζα. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Τα ψιλά γράμματα τής Ιστορίας).
Πολλές λέξεις σχετιζόμενες με την ένδυση τού φουστανελλά είναι τουρκικής προέλευσης. Η λέξη τσαρούχιγια παράδειγμα προέρχεται από το τούρκικο ηarik = σανδάλι με πέτσινη σόλα.
Το φέσι προέρχεται από το τουρκικό fes κι αυτό από την πόλη Fez τού κουρέλια, απ´ όπου βγήκε και το θηλυκό του: η τσούλα.
Μαρόκου, μοναδική πηγή έως τον 19ο αιώνα παραγωγής των παραδοσιακών καπέλων με το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα. Το 1821 φορούσαν στο κεφάλι ένα μικρό στρογγυλό και κοφτό κόκκινο φέσι, που γύρω στη βάση του το τύλιγαν με μαντηλοδεσιά· εμφανής η τουρκική επίδραση. Το γιαταγάνι, το πλατύ και κυρτό σπαθί των οθωμανών, προέρχεται από το τούρκικο yatagan. Στα τουρκικά η λέξη karanfil σημαίνει το λουλούδι γαρίφαλο. Κατά τούς 16ο και 17ο αιώνες, οι κάνες των τουρκικών όπλων είχαν μεγάλα στόμια σε σχήμα, που θύμιζαν το μπουμπούκι τού γαρίφαλου. Αυτή είναι η πιθανότερη προέλευση τής λέξης καριοφίλι (κι όχι από το ιταλικό Carlo e figlio, όπως έχει υποστηριχθεί). Φουστανελλοφόρος σουλιώτης. (Οι σουλιώτες ήταν χριστιανοί αλβανοί, που μιλούσαν αλβανικά. Διαβάστε σχετικά στο γ´ μέρος τού άρθρου τής «Ελεύθερης Έρευνας»: Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...).
Η μακρυά μέχρι το γόνατο παραδοσιακή αλβανική φουστανέλλα μετατράπηκε σε μίνι κι έγινε το σήμα κατατεθέν τού σύγχρονου ρωμαίκου φολκλόρ.
H κοντή φουστανελλίτσα τής προεδρικής φρουράς
Σχετικά με την κακογουστιά τής πρώην ανακτορικής και νυν προεδρικής φρουράς, αντιγράφουμε αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Φουστανέλλα» (έκδ. «Νεφέλη», Αθήνα, 1993), με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής τού Ηλία Πετρόπουλου: * Πολλοί θαυμάζουν τούς ευζώνους, που φυλάνε, τιμητικά, τον Άγνωστο Στρατιώτη. Συχνά λένε: «Αχ κοίτα τους, είναι σαν αγάλματα!». Βρίσκω γελοία τη νεκρική ακινησία των ευζώνων σκοπών. Δεν είμαι (ελπίζω) ο μόνος.»
Από το ρωμαίικο φολκλόρ δεν θα μπορούσε να λείπει η Εκκλησία, η οποία διαθέτει και φουστανελλάδες ¨"αγίους". ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΟΠΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ!!
ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!! ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΤΩ
http://www.causes.com/causes/649236-
ΠΗΓΕΣ
Η ΕΝΤΑΞΗ
ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ
ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ
Μπαλτσιώτης Λάμπρος
Στις αρχές τού 19ου αιώνα, σε μια μεγάλη συμπαγή περιοχή, που ξεκινούσε από το νοτιοανατολικό τμήμα τού νομού Φθιώτιδας, περιλάμβανε το νομό Βοιωτίας (εκτός τού βορειοδυτικού τμήματος), τη νοτιότερη Εύβοια και την Βόρεια Άνδρο, όλη την Αττική, σημαντικό τμήμα των νομών Κορινθίας και Αργολίδας, την επαρχία Τροιζηνίας και τα νησιά τού Αργοσαρωνικού (εκτός τής Αίγινας) όλοι οι ντόπιοι οικισμοί ομιλούσαν αρβανίτικα.
Πέρα από αυτήν την περιοχή υπήρχε μια ακόμη σημαντική περιοχή, στο εσωτερικό τής οποίας μιλούνταν αρβανίτικα, στη δυτική Πελοπόννησο: ξεκινούσε από την βόρεια ορεινή Ηλεία και κατέληγε στην Τριφυλία τής Μεσσηνίας. Σήμερα, μόνο στην τελευταία επιζεί η γλώσσα.
Εκτός από μερικά διασπαρμένα χωριά στην Αρκαδία, στα οποία (εκτός τού Δάρα) η γλώσσα έχει εκλείψει, υπήρχαν δυο ακόμη σημαντικές οικιστικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη στην ανατολικότερη Λακωνία, όπου σήμερα ελάχιστοι ηλικιωμένοι σε λίγα χωριά μιλούν τη γλώσσα, η δεύτερη περιλάμβανε το όρος Παναχαϊκό, στο οποίο όμως σήμερα η γλώσσα έχει σχεδόν εκλείψει, ενώ διατηρείται περισσότερο στους μετακινηθέντες από αυτό στη δυτική Αχαΐα και σε άλλα χωριά τού νομού.
Το λιγότερο το ένα πέμπτο (και με όχι εντελώς απίθανο το ένα τρίτο) τού πληθυσμού μιλούσε αρβανίτικα. Τα αλβανικά αυτά τής νοτιότερης Ελλάδας προέρχονται από μεσαιωνικά ιδιώματα. Οι γλωσσολόγοι συμφωνούν, ότι «προέρχονται» από νοτιοανατολικά τοσκικά ιδιώματα, δηλαδή σχετίζονται με την τσάμικη υποδιάλεκτο.
Το «μακρυνάρι»
είναι ο χαρακτηριστικός τύπος τού στενόμακρου,
κεραμοσκεπούς λαϊκού αρβανίτικου σπιτιού με συνεχόμενα δωμάτια και την είσοδο στη μακρυά
πλευρά του.
Η κάτω αριστερή φωτογραφία είναι από τη Μεταμόρφωση Αττικής
και οι άλλες από το Λιόπεσι, σημερινή Παιανία.
Οι όροι (χρήσεις, ιδεολογία)Οι μεσαιωνικές ελληνόγλωσσες πηγές περιγράφουν τους πρωτοεμφανιζόμενους στα κείμενα βαλκανικούς αυτούς πληθυσμούς ως αλβανούς και αρβανίτες (ή αλβανίτες) στις λόγιες και δημώδεις γλωσσικές μορφές αντίστοιχα. Η διπλή αυτή χρήση αφορά συνολικά τους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς αλβανόφωνους πληθυσμούς τής Ηπείρου και Αλβανίας όσο και τής νότιας Ελλάδας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, στις ιστορικές μαρτυρίες δέν παρατηρείται διαφορά στον προσδιορισμό μεταξύ βορείων και νοτίων αλβανόφωνων, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες δεκαετίες τού 20ού αιώνα, αλλά και περίπου μέχρι και τη δεκαετία τού 1950.
Με έναυσμα ίσως το σημαντικό ιδεολογικά σύγγραμμα τού Κώστα Μπίρη (Αρβανίτες. Οι δωριείς τού νεώτερου ελληνισμού), που εκδίδεται το 1960, και σαν αποτέλεσμα τής απομόνωσης τής Αλβανίας, τής ανάγκης διαχωρισμού από τους αλβανούς πολίτες και το αλβανικό έθνος, καθώς και τής τυπικής λήξης τής γλωσσικής διμορφίας, ο μεν όρος αλβανός τείνει να σημαίνει τον αλβανό τής Αλβανίας ο δε όρος αρβανίτης τον αλβανόφωνο τής νότιας Ελλάδας και, κατ' επέκταση, το σύνολο των αλβανοφώνων τής Ελλάδας, διαχωρισμός πλήρως παγιωμένος πλέον.
Το παλαιότερο αυτοπροσδιοριστικό όνομα των αρβανιτών Αρμπερόρ (Arbëror) έχει εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί από τις κοινότητες. Σήμερα, ο όρος που χρησιμοποιείται, προέρχεται από τον ελληνικό ετεροπροσδιορισμό αρβανίτης, αρβανίτ (arvanitë) και για τη γλώσσα χρησιμοποιούνται οι όροι αρβανίτ, αρβανίτικα, και σπανιότερα αρμπερίστε (arvanít(e)/arbërishte).
Οι αρβανίτες συμμετέχουν ως ντόπιοι ορθόδοξοι χριστιανοί στην επανάσταση, ως έλληνες-ρωμιοί, και εξ αρχής συμβάλλουν στη δημιουργία τού εθνικού κράτους και εντάσσονται στο εθνικό φαντασιακό. Η γλωσσική τους ετερότητα δέν τους αποκλείει από την δημιουργούμενη φαντασιακή κοινότητα, αφού από την αρχή εντάσσονται στην εθνική γενεαλογία και αποτελούν συστατική ομάδα τού ελληνικού έθνους.
Ήδη το 1850, ο Κων/νος Παπαρρηγόπουλος θα γράψει: «Δυο φυλαί κατοικούσι την Ελλάδα, η ελληνική και η αλβανική. Αλλ’ η αλβανική φυλή αποτελεί άραγε έθνος ίδιον;». («Εισαγωγή εις την ιστορίαν τής αναγεννήσεως τού ελληνικού έθνους», Πανδώρα, τ. Α´, φυλλ. 9, Ιούλιος 1850, σ. 201, βλ και Σκοπετέα σ. 188). Η «αφομοιωτική δύναμη τού ελληνισμού» επενεργούσε (και) στους αλβανούς, ειδικά σε αυτούς τού ελληνικού βασιλείου.
Η «ανακάλυψη» των πελασγών (και των ιλλυριών) από τους ευρωπαίους προσφέρει τη φυλετική καθαρότητα και συγγένεια με τους αρχαίους έλληνες, αφού πλέον και οι αλβανοί ανήκουν στους αρχαίους και εντόπιους λαούς. Με την ευρωπαϊκή εγκυρότητα καθίστανται αδελφός λαός με καταγωγική σχέση με τους «υπόλοιπους» έλληνες. Διάφορες θεωρίες αναπτύσσονται, ώστε να στηρίξουν αυτό το σχήμα.
Λιόσια, Πλάκα, Λυκουρέζος, Μπιθικώτσης κ.λπ. κ.λπ.. Αποσπάσματα από εκπομπή για τους αρβανίτες από τον δημοσιογράφο... κ. Αρβανίτη. (ΕΤ 1, Από πού κρατά η σκούφια μας). |
Η συγκρότηση τής ελληνικής εθνικής ταυτότητας των αρβανιτών σαφώς σχετίζεται και με την αργοπορημένη εθνοποιητική διαδικασία των αλβανών, αλλά και την παρουσία τους ως συνόλου στο νέο κράτος. Σχετικά διαφορετική είναι η στάση των αρβανίτικων κοινοτήτων τής νότιας Ιταλίας και Σικελίας (των ιταλοαλβανών), οι οποίες εμπλέκονται στην εμφάνιση και διαμόρφωση τού αλβανικού εθνικισμού.
Στην απουσία διαμόρφωσης μιας ξεχωριστής αρβανίτικης-αλβανικής εθνικής ταυτότητας συνέβαλε και το γεγονός, ότι δέν μπορούν να εντοπιστούν συνολικά διαφορές στην κοινωνικοοικονομική συγκρότηση των ελληνόφωνων από τις αλβανόφωνες κοινότητες, κάτι, που ανιχνεύεται μερικούς αιώνες πριν.
Αρβανίτικες στρατιωτικές και πολιτικές ελίτ
Η ιδιόμορφη οικονομική ανάπτυξη τής Ύδρας και των Σπετσών, και κατά δεύτερο λόγο τού Πόρου και τού Κρανιδίου, που ενδεχομένως θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την θέση των αρβανιτών στο νέο ελληνικό κράτος, σταματά με την επανάσταση. Αφού αποτυγχάνουν να περάσουν από το ιστίο στον ατμό και αφαιμαγμένες οικονομικά από τον πόλεμο, οι παρακμάζουσες αυτές κοινότητες στρέφονται στην επάνδρωση τού κρατικού μηχανισμού, στον οποίο θα διατηρήσουν σημαντικές θέσεις μέχρι τις πρώτες δεκαετίες τού 20ού αιώνα.
Οι λίγες μαρτυρίες τού 19ου αιώνα καταδεικνύουν, ότι τουλάχιστον στο πρώτο μισό του, υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική αίσθηση γλωσσικής και πολιτιστικής ενότητας των αρβανιτών μεταξύ τους. Τα αρβανίτικα παραμένουν γλώσσα προφορικής παράδοσης, παρά την περιορισμένη τους γραπτότητα στον 19ο αιώνα. Γνωρίζουμε, ότι τουλάχιστον τον 19ο αιώνα είχαν μια περιορισμένη παρουσία στο δημόσιο χώρο και σημαντική στη θρησκευτική ζωή. Οι συμπαγείς περιοχές αλβανοφωνίας, η άγνοια ή η περιορισμένη γνώση τής ελληνικής από το πιο μεγάλο τμήμα των κοινοτήτων καθιστούν τα αρβανίτικα σε μερικές περιοχές «langue vehiculaire», κάτι, που σε μερικές περιπτώσεις συνεχίζεται μέχρι τη δεκαετία τού 1950.
«Οι δυο αδελφοί λαοί»:
Θεωρίες περί συγγενών και αδελφών φυλών και γλωσσών
Οι αλβανοί, κυρίως οι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά και οι μουσουλμάνοι και πολύ λιγότερο οι καθολικοί, θα αποτελέσουν μέχρι τη δημιουργία τού αλβανικού κράτους, αλλά και στη συνέχεια μέχρι τα τέλη τής δεκαετίας τού 1920, τους αδελφούς, που ανήκουν στην Ελλάδα και στο ελληνικό έθνος, αφού άλλωστε δέν συνιστούν έθνος. Κυρίως μετά την εμφάνιση τού αλβανικού εθνικισμού στη δεκαετία τού 1870, οι αρβανίτες τού ελληνικού κράτους χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια τής Ελλάδας να προσελκύσει τους αλβανικούς πληθυσμούς. Μια σειρά επαφών αρχίζουν με σημαίνοντες αλβανούς, οι οποίες προσβλέπουν ακόμη και σε διάφορες μορφές συνομοσπονδίας ή δημιουργίας ελληνοαλβανικού κράτους.
Το 1878 αποτελεί ορόσημο για το αλβανικό ζήτημα ως μέρος τού ανατολικού ζητήματος. Η δημιουργία τού Συνδέσμου τής Πρισρένης (Λίγκας τού Πρίζρεν) και η άρνηση των αλβανών στην ενδεχόμενη προσάρτηση τής Ηπείρου στην Ελλάδα, εγκαινιάζει μια ενεργή πολιτική προσεταιρισμού, πέρα από τους ορθόδοξους, και των μουσουλμάνων αλβανών, η οποία βρίσκει σχετική ανταπόκριση στη βάση τού «κοινού σλαβικού κινδύνου». Είναι εμφανές
όμως, και από τις ελληνικές αρχειακές πηγές, ότι η ελληνική πολιτική στόχευε στον εξελληνισμό των αλβανών μέσω αυτής τής πολιτικής «παγίδευσής» τους.
Η σφοδρή αντίθεση τού Πατριαρχείου στον εγγραμματισμό τής αλβανικής, ιδιαίτερα για τους ορθόδοξους, και η ανάλογη οθωμανική πολιτική για τους μουσουλμάνους, στάθηκαν αρωγοί σε αυτήν την πολιτική. Η οθωμανική διοίκηση δέν μπορούσε να δεχθεί τη διοικητική «εδαφοποίηση» των αλβανών.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα μπορούμε να διακρίνουμε μια πικρία των διανοουμένων αρβανιτών για την αντιμετώπιση τής γλώσσας τους. Τα στοιχεία που έχουμε δέν είναι επαρκή, ώστε να θεμελιώσουμε την αρχή ενός κινήματος ή να καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά του.
Οι αρβανίτες και τα αρβανίτικα
λειτούργησαν στην υπηρεσία
τού φαντασιακού τής Ρωμιοσύνης
περί τής ευγενούς καταγωγής,
σα γέφυρα στο «ομόαιμον» ελλήνων και αλβανών.
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο δήμαρχος τής Σαλαμίνας
πριν το 1915 (Λαογραφικό Μουσείο Σαλαμίνας).
Οι μαρτυρίες είναι επαρκείς, όμως, σχετικά με την πολιτική γλωσσικού εξελληνισμού, που ασκήθηκε όλο τον 19ο αιώνα, γνωρίζουμε, ότι υπήρχε ήδη από την δημιουργία τού κράτους μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική πολιτική για τις αρβανιτόφωνες περιοχές, ώστε να μειωθεί η χρήση τής γλώσσας και να εξαφανιστεί: Ίδρυση σχολείων ειδικά για κορίτσια, μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και στην επάνδρωση με δασκάλους κ.λπ.. Τα μέτρα «γλωσσικής
καταστολής» τής μεταξικής περιόδου θα εφαρμοστούν, πιο χαλαρά βέβαια, σε σχέση με τους σλαβόφωνους, ακόμη και στους αρβανίτες τής Αττικής.
Το 1912-1913 με την ενσωμάτωση των «Νέων Χωρών» στην Ελλάδα και την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μή ελληνόφωνων, για τους οποίους μάλιστα μάχονται ο ελληνικός και οι γειτονικοί εθνικισμοί, η γλωσσική ετερότητα των αρβανιτών τής νότιας Ελλάδας, δέν συνιστά το παραμικρό πολιτικό πρόβλημα για το ελληνικό κράτος.
Η χρήση των αρβανιτών στην ιδιαίτερη ελληνοαλβανική διαμάχη θα συνεχιστεί (βλ. Βενιζέλος).
Μετά τον Β´παγκόσμιο πόλεμο κυριαρχεί, όπως και για οποιαδήποτε άλλη μορφή ετερότητας στην Ελλάδα, η πλήρης αποσιώπηση και απόκρυψη. Η γλώσσα υποχωρεί σημαντικά μετά το 1950, ταχύτερα από ότι στις άλλες μή
ελληνόφωνες κοινότητες τής Ελλάδας. Παρ’ όλο, που ακόμη και στη δεκαετία τού 1970 θα μπορούσε κανείς να βρει ακόμη λίγους μονόγλωσσους ομιλητές στη νότια Ελλάδα, η μετατόπιση προς την ελληνική είναι ραγδαία τελευταία.
Στα τέλη τής δεκαετίας τού 1970 και στις αρχές τού ‘80, που σχηματικά μπορούμε να ταυτίσουμε με την ανάληψη τής διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, η συγκυρία εγγυάται μια μεγαλύτερη σχετικά ανοχή στα ζητήματα πολιτισμικής και γλωσσικής ετερότητας. Είναι η περίοδος, που ένα τμήμα των διανοούμενων αρβανιτών τής νότιας Ελλάδας προσανατολίζεται στη διάσωση τής γλώσσας και τού πολιτισμού των αρβανιτών.
Πηγή: Κ. Μπίρης, Ν. Σαλτάρης,
«Ρίζες ελλήνων, αρβανίτες», έκδ. «Πήγασος».
| Το 1982 δημιουργείται ο Αρβανίτικος Σύνδεσμος Ελλάδας, ο οποίος δραστηριοποιείται για μια δεκαετία περίπου. Με ηγεσία, που ανήκε στην ευρύτερη Αριστερά τής εποχής, όχι μόνο δέν διατηρούσε σχέσεις με τα κέντρα ελέγχου τέτοιων δραστηριοτήτων (ΥΠΕΞ κ.λπ.), αλλά και αποδεχόταν τη σχέση των αρβανιτών με τους αλβανούς. Ασκούσε μια όχι ασήμαντη επιρροή στις κοινότητες, τουλάχιστον μέχρι το 1987. Το 1987, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών τού συνδέσμου, ακροδεξιοί κύκλοι, που σχετίζονταν με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εξαπολύουν επίθεση εναντίον του καθιστώντας τον στα μάτια τμήματος των κοινοτήτων προδοτικό όργανο των αλβανών. Οι εκδηλώσεις ταυτοτικού χαρακτήρα, όπως η πολύ μεγάλη προσέλευση από πολλά γειτονικά χωριά σε τοπικές συγκεντρώσεις τού συνδέσμου με αρβανίτικα τραγούδια, ανασύρουν τον παράλογο φόβο δημιουργίας (εθνικής) μειονότητας. Το μακεδονικό και η έλευση των αλβανών μεταναστών αποτελούν τους εξωγενείς -αλλά πολύ σημαντικούς- παράγοντες παρακμής τού συνδέσμου και τής όλης κίνησης. |
Οι αρβανίτες, και ειδικά τής νοτιότερης Ελλάδας, υφίστανται σοκ από την ύπαρξη ανθρώπων, με τους οποίους μπορούν να συνεννοηθούν. Η προσπάθεια αποφυγής ταύτισής τους με τους αλβανούς, είτε στο εσωτερικό των κοινοτήτων είτε από τους άλλους, οδηγεί στην απομάκρυνση από ό,τι το κοινό με αυτούς, δηλαδή την κοινή γλώσσα.
Η κίνηση τής δεκαετίας τού 1980, ενώ αποενοχοποίησε τις κοινότητες σε σχέση με την καταγωγή τους, δέν μπόρεσε να συμβάλει στη διάσωση τής γλώσσας. Άλλωστε, το βιβλίο τού Αριστείδη Κόλλια, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1983, και έκτοτε είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο από τις ίδιες τις κοινότητες, έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αρβανίτες και η καταγωγή των ελλήνων».
Η προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει μετά τον πόλεμο, και προωθούσε μια ημι-επίσημη ιστορική εκδοχή για τους αρβανίτες τής νότιας Ελλάδας, εντείνεται τη δεκαετία τού 1980 -ως αντίπαλο δέος στο σύνδεσμο- και ισχυροποιείται μετά την παρουσία των αλβανών στην Ελλάδα.
Κυρίαρχο στοιχείο αυτού τού λόγου, που είχε βασικό αποδέκτη τις κοινότητες, ήταν -και είναι- η αποσύνδεση από τους αλβανούς και την τυποποιημένη επίσημη συγγενή γλώσσα: Οι αρβανίτες δεν κατάγονται από αλβανούς, τα αλβανικά δέν σχετίζονται με τα αρβανίτικα (ακόμη και στην Ήπειρο), υπήρχε παντοτινή διγλωσσία ή η γλώσσα επιβλήθηκε στις κοινότητες (χαρακτηριστικό δείγμα επιστημονικοφανούς λόγου: Σ. Καργάκου: Έλληνες, αλβανοί, αρβανίτες). Μερικά από τα παραπάνω ιδεολογήματα ενστερνίζεται τμήμα τής επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας (που δεν σχετίζεται άμεσα με την κάθε επιμέρους επιστήμη), η οποία τα επαναφέρει έχοντάς τους προσδώσει αυξημένο κύρος.
Το μεγαλύτερο τμήμα των αλβανόφωνων κοινοτήτων και των τοπικών ελίτ έχουν ενσωματώσει τη γλωσσική και πολιτιστική απαξίωση. Σε μερικές περιπτώσεις όχι μόνο δέν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση τής γλώσσας, αλλά είναι εχθρικοί σε ο,τιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως ενεργός προσπάθεια διάσωσής της ή να τους αποκόψει στα μάτια των άλλων από τον κορμό τού έθνους.
Οι επαναστατήσαντες ντόπιοι ορθόδοξοι αρβανίτες αποτέλεσαν συστατικό τμήμα τού δημιουργούμενου ελληνικού έθνους, τής φαντασιακής κοινότητας των ρωμιών. Η φουστανέλλα ήταν το παραδοσιακό τους ένδυμα. |
Αυτοεικόνα υποτίμησης
Οι αρβανίτες τής νότιας Ελλάδας διατηρούν και σήμερα μια «χαλαρή» αίσθηση τού συνανήκειν, όπως αυτή εκφράζεται με την ακριβή γνώση των γεωγραφικών ορίων τής ομάδας και των γλωσσικών τους διαφορών, κυρίως από τους γεροντότερους. Η ύπαρξη ενός «παναρβανίτικου» ρεπερτορίου τραγουδιών από το 1930 τουλάχιστον, που ισχυροποιείται και μετά το 1980, μπορεί να θεωρηθεί από τα τελευταία εθνοτικά marker.
Σημειώσεις:
1. Το παραπάνω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα από άρθρο τού κ. Λάμπρου Μπαλτσιώτη, που αναρτήθηκε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη τού Πάντειου πανεπιστημίου (pandemos.panteion.gr), με τίτλο: «Ιστορία και πολιτισμός τής νεότερης Αλβανίας». Ο τίτλος και η εικονογράφηση έγιναν με μέριμνα τής «Ελεύθερης Έρευνας».
2. Διαβάστε ακόμα στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
- Θεμελιώδεις μύθοι τού αλβανικού εθνικισμού
- Για τους μεσαιωνικούς αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο:
Από τον Σπάτα και τον Τατόη, στο Χαλάνδρι και τη Λούτσα...
- Για το εθνογραφικό χάος και τη γέννηση των εθνικισμών στα Βαλκάνια:
Μακεδονική σαλάτα
- Για τη φουστανέλλα:
Φουστανέλλα: Μια παραδοσιακή αλβανική φορεσιά
Morgan, Charles Hill (1942). The Byzantine pottery. Cambridge, Mass., Published for the American school of classical studies at Athens, Harvard university press. σελ. 132-3. OCLC 36957616. «Most of these men are warriors with long curling locks falling down their backs, clad in pleated tunics or chain mail with short pointed caps on their heads. They wield swords, and protect themselves with shields, either round or shaped like a pointed oval … The mace-bearer of No. 1275 is clad in chain mail with a heavy pleated fustanella worn about his hips. The importance of this latter piece is very considerable, for the details of the costume, often shown on Incised-Sgraffito figures, are very clear, and make it certain that the fustanella exists as an independent garment and is not an elaboration of the lower part of a tunic. It is consequently demonstrable that this characteristic garment of latter-day Greece was in common use as early as the twelfth century in Greek lands.»
ΑπάντησηΔιαγραφή12o Αιώνα!!! , πριν μεταφερθούν αρβανίτες στον ελλαδικό χώρο από τους τούρκους !!!!! Η φουστανέλα είναι συνέχεια της αρχαίας Ελληνικής στολής. Μην διαβάζετε μπούρδες που γράφουν κάποια ηλίθια σαιτ. Οι αρβανίτες δεν είχαν να φάνε απο τότε, την στολή τους την υιοθέτησαν από τους Έλληνες σαν προσπάθεια ομογενοποίησης απο τους τούρκους
Απο ποτε ρε σεις μια ενδυμασια που τη φορουν οι μισοι αλβανοι ,μονο οι τοσκηδες και οχι βορειοτερα οι αλλοι μισοι, οι γκεκηδες και οι κοσσοβαροι χαρακτηριζεται αλβανικη....;;;και γιατι να μην ειναι... κοινη ενδυμασια ας πουμε βρε παιδι μου αφου κι εμεις τη φοραμε στο μεγαλυτερο μερος της ηπειρωτικης Ελλαδος...λεω εγω τωρα...γιατι αποκλειστικα αλβανικη.....οσο για τους αρβανιτες [και οχι αλβανους]απο τα αγραφα δεν επερασανε καν ...αφου παρα ειναι ορεινα αυτα τα μερη.. .. κυριως μεσω φθιωτιδας και φωκιδας κινηθηκαν ...κι ομως κι εκει στα Αγραφα φουστανελες φοραγαν τα παλαια χρονια ....απο ποιον την υοθετησαν αρα;;...ετσι ευκολα οι λαοι αλλαζουν ενδυμασιες ;;;βρε σεις η φουστανελλa ειναι και πατροπαραδοτη ενδυμασια πολλων ελληνικων φυλων πχ. ...των σαρακατσανων ας πουμε ....οι οποιοι εκ της ορεινης πινδου και ορεινης θεσσαλιας ορμωμενοι και εξαπλωμενοι[σιγουρα πριν το 1821 συνεβη αυτο το γεγονος] σε πολλες περιοχες της βορειας αλλα και κεντρικης ελλαδας μεχρι και τη σημερινη βουλγαρια...πως στο καλο αυτοι οι υοθετησαν την αλβανικη ενδυμασια εως και τη βουλγαρια που εχουν δικα τους χωρια[και γιατι στη βουλγαρια δεν υοθετησαν οι περιξ αυτων βουλγαροι την ενδυμασια των σαρακατσανων...αφου αυτο γινεται ευκολα συμφωνα με τα λεγομενα σας....οι αρβανιτες[και οχι αλβανοι],, φουστανελοφοροι κι αυτοι ,οπως και οι Σαρακατσανοι ,,,εγκατασταθηκαν κυριως νοτιως της λειβαδιας αρα ο οποιος αλληλοεπηρεασμος μεταξυ των δυο καθιστατο δυσκολος[[με εξαιρεση ισως την βορια βοιωτια οπου στα βορεια καποιων αρβανιτοχωρια υπαρχουν χωρια σαρακατσανων]]...αρα γιατι να μην βγει το συμπερασμα οτι η φουστανελα ειναι ελληνικη ενδυμασια ....λεω εγω τωρα ρε παιδι μου ....αφου τη φορουν μονο οι τοσκηδες στην αλβανια[νοτια αλλα και στα κεντρικα της χωρας] ενω τη φορουν στην Ελλαδα ολοι οι ηπειρωτες οι θεσσαλοι ,ρουμελιωτες ,μωραιτες δυτικομακεδονες
ΑπάντησηΔιαγραφήορε παιδες να μας πειτε αφου ειναι αλβανικη η φουστανελλα γιατι την δεν την υοθετησαν και οι λοιποι αλβανοι [ του κοσσοβου του μαυροβουνιου και γενικοτερα ολοι οι βορειοι αλβανοι[γκεκηδες] που τοσα χρονια συγκατοικουν με τους ''νοτιους'' τοσκηδες ενω υποτιθεται τοσο ευκολα την υοθετησαμε εμεις που ειμαστε και αλλογλωσσοι και αλλοεθνεις των Τοσκηδων;;; ;;;; Και δεν μπορουν οι Γκεκηδες που ειναι και ομογλωσσοι και αρα ευκολα αλληλοεπηρεαζομενοι .αναμεταξυ τους ...και να σκεφτουμε οτι δεν υπαρχει και καποιο αξιο λογου φυσικο εμποδιο [ καποιο τεραστιο βουνο για παραδειγμα η μεγαλο ενα ποταμι ..η και μια θαλλασσα] το οποιο να εμποδιζει τον πολιτιστικο επηρεασμο , αναμεσα στους δυο ομογλωσσους πλυθησμους [Γκεκηδων και Τοσκηδων]............Γιατι να μην πουμε οτι ειναι μια ενδυμασια κοινη ολης της σημερινης νοτιας αλβανιας οπου τη φορουν οι αλβανοφωνοι κατοικοι μεν αλλα και στα βλαχοχωρια της βορειου Ηπειρου και της πεδιαδας της Μουζακιας οπως και σε ολα τα ελληνικα χωρια ενω βορεια των Τιρανων [ και εως ψηλα το κοσσοβο και λιγο μετα τα συνορα με το μαυροβουνιο που κατοικουν αποκλειστηκα Αλβανοι και καθολου αλλοεθνεις δεν φορουν τη φουστανελλα οι Αλβανοι .........Ελα ο μως που φουστανελλα φορουν και οι Ρωμιοι της νοτιου Ηπειιρου[ ελληνοφωνοι και βλαχοφωνοι] ...... ......αλλα και στο μεγαλυτερο μερος ολης της υπολοιπης ηπειρωτικης Ελλαδας,,,,,,,,,,,Συνεπως γιατι ακομα ακομα , να μην υποθεσουμε ισως , οτι τελικα η φουστανελα διαδοθηκε απο τους ελληνοφωνους και βλαχοφωνους Ρωμιους της σημερινης Ηπειρου [νοτιου και βορειου] ΣΤΟΥΣ Τοσκηδες Αλβανους;;;; .........Των οποιων ελληνοφωνων και βλαχοφωνων ο πλυθησμος ηταν περισσοτερος και καμποσο ποιο εξαπλωμενος βορειοτερα τα παλαιοτερα χρονια [πχ Μοσχοπολης επι τουρκοκρατια και γενικοτερα βλαχοι της νοτιοανατολικης αλβανιας] και καμποσο ακομη μεγαλυτερος τα Βυζαντινα χρονια...ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ....ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ , ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ....
ΑπάντησηΔιαγραφήμελετηστε το φαινομενο της φουστανελοφοριας και θα παρατηρησετε οτι ταυτιζεται σε μεγαλο βαθμο με τα ορια της ΑΡΧΑΙΑΣ Ηπειρου οπως την οριζαν οι Αρχαιοι συγγραφεις[εκτεινόταν από τη σημερινή Πρέβεζα νοτίως έως την Εγνατία ρωμαϊκή οδό, και τον ποταμο Γενουσο[Σκουμπι] στα βορεια, την οποια κατοικουσαν οι ελληνικες, και βορειοτερα οι Ιλλυρικες φυλες [οι οποιες βεβαια εκτεινονταν και περα του Γενουσου μεχρι τη σημερινη Βοσνια ] Η περιοχη αυτη ταυτιζοται σε μεγαλο βαθμο με τη σημερινη νοτια ηπειρο ,τη βορεια ηπειρο και τη χωρα των Τοσκηδων που ολοι αυτοι φερουν τη φουστανελα και οχι βορεια των τιρανων, στη περιοχη των γκεκηδων που δεν τη φορουν[ η οποια ηταν η κυριως ειπειν Ιλλυρια στα αρχαια χρονια ] Ο Αρχαιος ελληνισμος της Ηπειρου '''' ως συμπαγης ελληνισμος'''' εκτεινοταν απο τη περιοχη της σημερινης Πρεβεζας εως γη του Ορικου στα δυτικα παραλια [σημερινο χωριο ορεικουμ λιγο νοτια της αυλωνας και λιγο βορεια της χιμαρας ενω στα ανατολικα στην ενδοχωρα ως τα περιχωρα των Πρεσπων ] .....'''' ως αποικιακος ελληνισμος'''' ειχε δημιουργησει αποικιες τοσο στα παραλια [Αυλωνας .Απολλωνια ] οσο και στην ενδοχωρα [Αντιπατρια . Αντιγονεια κλπ ] και περιβαλοταν απο ιλλυρικες φυλες βορεια του Αωου[Βογιουσα] ποταμου κυριως ....ενω ειχαμε και τη παρουσια του ελληνισμου ως εναπομειναντες ελληνοπελασγικοι πληθησμοι [Χαονες στα σημερινα μερη του αργυροκαστρου ,τεπελενιου Μοσχοπολης]....Ο Κλαυδιος Πτολεμαιος ανεφερε ''ηπειρος εστι Ελλαδα η Αρχαια..και ο Αριστοτελης ανεφερε''αρχεγονος Ελλας Ηπειρος'' γιατι απο ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟ κατεβηκαν τα ελληνικα φυλα υπο την πιεση των Ιλλυριων και παρ οτι το βορειο τμημα της τοτε καλουμενης Ηπειρου ειχε σε σημαντικο βαθμο γινει Ιλλυρικο[κατοικουνταν αποκλειστικα απο Ιλλυριους βορεια του Αψου[δεβολης] ...οι ελληνες συνεχισαν να το αποκαλουνε Ηπειρο γιατι ενα αρκετα μεγαλο τμημα της παρεμενε αμιγως ελληνικο...σε αντιθεση με τις βορεια του Γενουσου περιοχες που τις αποκαλουσαν Ιλλυρια γιατι κατοικουνταν αποκλειστικα απο ιλλυριους...και που σημερα στα μερη εκεινα δεν φοριεται εκει η φουστανελα...ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ Η ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΝΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΙλλυρια[ που σε μεγαλο βαθμο ταυτιζεται με τη σημερινη ΓΚΕΚΑΡΙΑ- ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΚΕΚΗΔΩΝ που δεν φορουν φουστανελλα ]---[χωρα των Ιλλυριων και οχι των Ελληνων-Ηπειρωτων ].....ονομαζοταν τα αρχαια χρονια η περιοχη που αρχιζε απο τον Γενουσο Ποταμο [στο σημερινο ελβασαν, κεντρικη αλβανια ] η κατα αλλους αρχαιους συγγραφεις αρχιζε απο την περιοχη του Αψου ποταμου [ νοτιοτερα δηλαδη του Γενουσου ] ,και καταληγε στα βορεια μεχρι τα σημερινα κροατικα παραλια και το σημερινο Κοσσοβο και μεγαλο μερος της σημερινης Βοσνιας.... .... ΟΣΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ[ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ] [Χωρα ΔΗΛΑΔΗ των Ελληνων Ηπειρωτων , ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ......βεβαια νοτιως αυτων των ποταμων υπηρχαν ιλλυρικα φυλα[Βιλλιονες , Παρθοι κλπ] λογω της σταδικης καθοδου αυτων[ που ωθουσαν και τους ελληνες προς τα νοτια[ βλεπε καθοδος ΔΩΡΙΕΩΝ]... .. [[ για παραδειγμα περιξ της αρχαιας ελληνικης πολης Αυλωνας [Βλορε στα Αλβανικα] αλλα και περιξ της αρχαιας πολεως Αντιπατρειας-[Σημερινο Μπερατι]] Υπηρχαν φυλες Ιλλυριων οπου ομως κατοικουσαν βορεια των ελληνοπελασγηκων πλυθησμων οπως οι Χαονες κλπ ] που συμφωνα με τον Σταραβωνα αρκετοι εξ αυτων των Ιλλυριων λογω της γειτονιας τους με τους Ελληνες ειχαν καταστει διγλωσσοι]..... ΤΙ ΠΟΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ[ ...ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ-ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ-ΧΛΑΜΗΔΑ] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;;;.....αν σκεφτουμε κι ολας οτι οι μεγαλες πολεις της περιοχης εκεινης ησαν αποκλειστικα ελληνικες ενω στη ενδοχωρα υπηρξε '''συγκατοικιση''' ελληνικων και ιλλυρικων φυλων [μιλαμε παντα για τα Νοτια του Γενουσου ποταμου
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρήτε εθνικό οτιδήποτε Αληθινο !!! ΔΗΛΑΔΗ τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ? ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΠΛΙΤΗ -?ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΜΦΗΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ?
ΔιαγραφήΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο '''Για την Ελλάδα''' ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ...'...ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 1200-1350 [ ΑΡΑ 13 ΟΣ ΚΑΙ 14ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ] ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΗΓΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ...ΤΟΤΕ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΝΕΤΟΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΥΤΕΡΟΝ...ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΤΕ;;; ....ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ [ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ;;;...]...ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΠΡΙΝ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΜΦΕΒΑΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΕ...ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ '''ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ .....ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ [ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΜΑΣ -ΝΙΚΗΤΑΡΑ - ΔΙΑΚΟΥ ΚΛΠ ] ΓΙΑ ΝΑ ΥΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ [ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ- ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ ΚΛΠ ]...ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ...ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ.....
ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ [ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ]......ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΑΣΕΣΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ;;;
ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ.... ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [ΥΔΡΑ ΚΑΙ ΣΠΕΤΣΕΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ] ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΨΑΡΩΝ ΚΑΣΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΜΥΤΙΛΙΝΗΣ ΚΛΠ ΚΛΠ] , ΓΙΑΤΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ...ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΗΣΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;;;;
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ [ΚΑΤΑ ΕΣΑΣ ] ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ ΑΛΛΑ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΧΑ;;;; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1821 [ΑΡΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ ]..ΕΝΩ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ [ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ] ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΝΩ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΟΥΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ[ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ]
ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΤΗΛΘΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΩ ΦΘΙΩΤΗΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ....ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΓΟΝΑ ΑΓΡΑΦΑ
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ''Θεωρήτε εθνικό οτιδήποτε Αληθινο''' ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ......[ΠΧ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΡΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ...ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΥΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ;;;;;;
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ ΒΟΡΕΙΟΙ-ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΩΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ] ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ [ΝΟΤΙΟΥΣ- ΤΟΣΚΗΔΕΣ] ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ '''''ΙΛΛΥΡΙΟΙ''''' ΚΑΙ ΑΡΑ ΩΣ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ-ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΙ-ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΑΙΩΝΕΣ ΑΝΤΑΜΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΙΡΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΡΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ ΕΙΝΑΙ.......
ΑπάντησηΔιαγραφή'''''ΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΦΟΡΑΓΑΝ ΜΑΚΡΥ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΚΙ ΟΧΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥΣ....
....ΤΩΡΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ[ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ] .....
ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ
Μα και οι Τσαμηδες που ζουσαν νοτιως του Καλαμα , μακρυ παντελονι φορουν κι οχι φουστανελα !
ΔιαγραφήΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΟΣ ΤΟΝ'''Για την Ελλάδα''' ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ .....
ΜΑΘΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ '''ΦΕΡΝΑΝΕ''' ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΑΛΛΑ '''ΑΛΒΑΝΟΥΣ'' ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΩΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡ.....ΕΝΩ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΩΣ '''ΑΡΒΑΝΙΤ''' [ ΤΗ ΛΕΞΗ ΣΚΙΠΕΤΑΡ ΔΕΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ......ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ , ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Δεν έχεις πιάσει το όλον νόημα της παρούσης δημοσίευσης!!!στολή οπλίτη θέλουμε ρε !!!
ΔιαγραφήΑυτοι που απελευθερωσαν ομως την Ελλαδα απο τους Τουρκους , αυτη την στολη φορουσαν , ειτε Ελληνες ειτε Αρβανιτες και προς αυτους η τιμη και η αναγνωριση !
ΔιαγραφήΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ....ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΧΩ ΠΙΑΣΕΙ ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΙΔΙΟ ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΤΗ...ΕΠΙΣΗΣ....Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΤΗ....ΤΕΛΟΣ.....ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΕΠΕΙΧΗΡΗΜΑ ΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΒΕΒΑΙΑ.......
ΠΑΝΤΩΣ ΡΕ ΣΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΘΕΛΑ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ [ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ]....ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ......ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ........
ΚΑΙ ΣΟΥ ΞΑΝΑΛΕΩ....ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ;;;;;;ΠΩΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙΣ ΕΚΕΙ;;;;; ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ '''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ''',''ME TO ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'',''Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΙΑ'','''ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΘΝΟΣ'''ΚΛΠΚΛΠ...ΤΙ ΣΟΙ ΕΙΡΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;;;;;;......ΡΕ ΣΕΙΣ ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΗΠΩΣ;;;;;ΑΥΤΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΚΟΜΑ;;;;;;ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ;;;;;;;
.
ΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ ΡΕ ΣΕΙΣ;;;ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ;;;;;ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΕ;;;;;;........
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ '''''ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΛΑΧΟΙ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ'''
ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ;;;;;
ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΕΤΣΙ;;;;ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ''' ΟΛΟΝ ΝΟΗΜΑ'''';;;ΤΙ ΣΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;;;;ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;;;;ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ......ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ;;;;;;;;;;;;;
ΡΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΤΟΜΗ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΩΝ....[.ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΧΩΡΙΟ].....ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ...;;;;ΚΑΙ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ.....ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΕΝΙΚΑ;;; Η ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΝΑ;;;
ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ....ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟ;;;;;;;;ΡΕ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ;;;;;;;;;
ΤΙ μας λετε ρε παιδες εδω περα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι παρακαλω ειναι αλβανικη η φουστανελα;;;;;επειδη το λεει η ανθελληνικη ελευθερη ερευνα που μας παρουσιαζετε και αρθρα της;;;;η επειδη το λενε οι αλβανοι φασιστες;;;;
οχι ολοι αλλα ουτε καν οι μισοι αλβανοι δεν τη φορανε τη φουστανελα...εσεις ομως ταυτιζομενοι με τους εθνικιστες της αλβανιας μας τη βαφτιζετε αλβανικη...
και αφου μας λετε οτι ειναι ενδυμασια των βλαχων γιατι να μη διαδοθηκε απο αυτους αλλα σωνει και καλα πρεπει να τη πηραμε απο τους αλβανους;;;;;
και τι παει να πει αρβανιτης=αλβανος που γραφει το αρθρο που μας παρουσιαζετε;;;;....
'''''ΕΛΛΗΝΕΣ'''''' ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ 90[ΚΑΙ ΒΑΛΕ] ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.....ΒΟΥΛΓΑΡΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Η ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ[ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΜΠΟΛΛΑ] ....ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδη συνεχιζετε να υβριζετε τον ελληνισμο και να προβαλετε αρθρα ανθελληνων ρατσιστων που ειρωνευονται τους συμπατριωτες μου ......εχω κι εγω να κανω μια σουμα για την παρτυ σας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εσεις και οι περισσοτεροι απο τους '''''''αρχαιολατρες''''' παραπεμπετε ολους εμας σε αρθρα της ανθελληνικης '''ελευθερης ερευνας'''..........οπως και αυτη παραπεμπει σε αρθρα του [πρακτορικου κατα τον Φουρακη] Δαυλου για παραδειγμα......
ταυτιζεστε δηλαδη οχι μονο με τους αλβανους φασιστες αλλα και με τους εθνομηδενιστες [ της ελευθερης ερευνας , της δημαρ κλπ ] σε πολλα βασικα[ανθελληνικα] ζητηματα....
και συνεχως αλληλουποστηριζεστε αφου ο ενας παραπεμπει στα αρθρα του αλλου[αυτο γινετε κατα κορον]
ταυτιζεστε σε θεματα οπως
η '''αλβανικη''' φουστανελα
οι '''αλβανοι''' σουλιωτες
οι '''αλβανοι''' αρβανιτες
η ''''''μη ελληνικοτητα'''''' των βλαχων κλπ κλπ ωραια φιλελληνικα
υβριζετε και οι 3 τη ρωμιοσυνη [ δηλαδη τον ελληνισμο των τελευταιων 1700 ετων]
αυτο το τελευταιο το εκαναν απο τοτε ως σημερα με τον ιδιο ζηλο οι εβραιοι.....σημερα βρηκανε και αξιους συμμαχους.......
Εσας τους αλβανους φασιστες και τους εθνομηδενιστες
διασπειρετε τη διχονια μεταξυ των ελληνων πραγμα που επιδιωκανε μια ζωη οι οβριοι και που σημερα επιδιωκουν και οι αλβανοι εθνικιστες που στο ιντερνετ το παιζουν '''' αρβανιτες''''' που υβριζουν παραλληλα τον ελληνισμο θελοντας να δημιουργησουν εχθροτητες μεταξυ των ελληνων απο κει που δεν υπαρχουν
ετσι και εσεις με πρωτο τον Κεραμυδα[που κατα τον φουρακη ηταν ενσυνειδητο πρακτορακι]
προσπαθητε εδω και 30 χρονια να δημιουργησετε ρηγματα και μισος μεταξυ των ελληνων απο κει που δεν υπηρχε....
ρε αλανια κατι ακομα.....επειδη ειρωνευεστε την ορθοδοξια και τον Χριστο με ιδιαιτερο ζηλο για πειτε μου.....
ο Ζευς Σωτηρ....που γραφετε....θανατωσε η οχι τον Ασκληπιο που καταφερε να αναστησει τους ανθρωπους;;;;Βασσανιζε η οχι τον Προμηθεα που εδωσε στους ανθρωπους τη φωτια;;;τελικα ποιανου '''Σωτηρ''' ηταν ;;;;;των Ανθρωπων παντως αποκλειεται να ηταν....αρα ουτε και των Ελληνων.......
επισης γιατι ο ''''''Ελληνας'''''Θεος Απολλωνας πηρε το μερος των Τρωων εναντιον των Ελληνων αλλα και γιατι θανατωσε τον Αχχιλεα;;;;Τι Σοι '''''ελληνας'''' θεος ητο αραγες;;;;οπως και αλλοι '''''ελληνες'''''' ''''θεοι''''''' που και αυτοι ειχαν παρει το μερος των Τρωων αναντιον των Ελληνων
τι αλβανικη λετε τη φουστανελα...ντροπη...ωραιοσ πατριοτοσμος....
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο βορειο ηπειρο γνωριζετε καθολου;;;;δεν ξερετε οτι φουστανελα στην αλβανια φοριετε απο το μεγαλυτερο μερος των τοσκηδων οι οποιοι ειναι λιγοτεροι απο τουσ μισουσ[αρα μειοψηφια] απο ολον τον αλβανοφωνο πλυθησμο των βαλκανια
αραγες πως μια ενδυμασια τη χαρακτηριζεισ με τετοια ευκολια ως '''αλβανικη'''οταν δεν τη φορανε οχι ολοι αλλα ουτε οι μισοι αλβανοι;;;
και μαλιστα αυτοι που κατοικουνε ματαξυ ελληνοφωνων ρωμιων και διγλωσσων βλαχοφωνων ρωμιων που και οι δυο φορανε τη φουστανελα...γιατι τοτε να μην την εδωσαν αυτυοι στουσ τοσκηδεσ αλβανουσ......ενω βορειο των τιρανων που δεν κατοικουνε καθολου ρωμιοι αλλα μονο αλβανοι οι εκει γκεκηδες-αλβανοι[που ειναι και περισσοτεροι απο αυτους νοτιουσ που φορανε φουστανελα] δεν φορανε φουστανελα αλλα αλλη ενδυμασια....και αυτοι οι γκεκηδες αλβανοι θεωρουν τον εαυτο τους πιο ''''καθαρο αλβανο''' απο τους νοτιους....αρα γιατι να ειναι η φουστανελα και οχι η ενδυμασια των βορειων αλβανων η παραδοσιακη ενδυμασια των αλβανων;;
λετε
αρβανιτης=αλβανος
και μετα λετε οτι το ονομα των αλβανων ως σκιπεταρ το χρησιμοποιουν απο το Μεσεωνα.....
αν ειναι ετσι θα επρεπε και οι αρβανιτεσ να χρησιμοποιουσανε αυτο το ονομα [σκιπεταρ] αφου κατηλθαν στον ελλαδικο χωρο στα τελη του μεσαιωνα...ομως ποτε δεν χρησιμοποιησανε ποτε αυτο το ονομα για τον εαυτο τους.....αρα κατι δεν μας λετε καλα.....και κανετε συνεχως ανθελληνικη προπαγανδα.....
η βορειος ηπειρος ειναι ελληνικη
η φουστανελα ειναι ελληνικη
οι σουλιωτες ηταν ελληνες
ΛΑΘΟΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ.....ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ....ΘΑ ΚΑΜΩΜΕ ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ...
'''ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕ''''' Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ
'''ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΕΕΕΕ'''''
ΑΝΤΙ ΤΟΥ '''ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΕΕΕΕ'''''
ΚΑΙ
''' ΕΙΜΑΙ ΒΛΑΧΟΣ ΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ''' [ ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ ΒΑΛΑΤΕ '''ΔΕΝ'' ΑΝΤΙ ΤΟΥ '''ΑΡΑ'']
ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ....ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΦΟΡΟΥΝ Η ΟΧΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ...ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ;;; ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΜΗΠΩΣ;;;;
ΚΑΛΑ ΟΣΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΔΡΑΙΟΥΣ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ..ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΕΙΣ.....ΠΡΩΤΟΝ ..
ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΓΑΝΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ....
ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΦΟΡΑΓΑΝΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ...ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΗ '''ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ''' ΟΙ ΥΔΡΑΟΙ;;;...
ΝΟ ΝΟ ....
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ
«Η Βασίλισα ήταν ντυμένη με μία σκούρη πράσινη ρόμπα ιππασίας…και βέλο. Ο Βασιλιάς Όθωνας φορούσε την αλβανική φορεσιά, βαθυκόκκινο σακάκι κεντυμένο με χρυσό, άσπρη φουστανέλλα, με ένα μεγάλο κυνηγετικό σπαθί κρεμασμένο πάνω στον ώμο του.» (Harry Gringo, Scampavias from Gibel Tarek to Stamboul, Charles Scribner: New York, 1857)
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η Αθήνα, 25 χρόνια πριν, ήταν μόνο ένα μικρό αλβανικό χωριό. Οι Αλβανοί αποτελούσαν και ακόμα αποτελούν, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής και περίπου τρεις λεύγες από την πρωτεύουσα, υπάρχουν χωριά όπου δύσκολα καταλαβαίνουν τα ελληνικά. Όταν ο βασιλειάς Όθωνας της Ελλάδας έφτασε στην Αθήνα το 1830, ρώτησε, πού είναι οι Έλληνες.» (Greece of The Hellenes, Lucy M. J. Garnett, p.32)
Κάποιοι προσπαθούν αιθαίρετα να συσχετίσουν τη φουστανέλλα με τις αρχαιοελληνικές χλαμύδες και τους χιτώνες αλλά ο αρχαιο-ελληνικός ανδρικός χιτώνας είναι βραχύς και άπτυχος. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό αρχαιολόγο, Αντ. Κεραμόπουλο, από τον αρχαιοελληνικό χιτώνα θα μπορούσε να παραχθεί φουστανέλλα με πύκνωση των πτυχών του αλλά εξ αιτίας του εύκρατου κλίματος, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στο ρωμαϊκό κράτος όμως, ο χιτώνας έχει πολλές πτυχές στη στρατιωτική στολή εκτεινόμενος μέχρι πάνω από το γόνατο, επάνω δε σε αυτόν πέφτουν δερμάτινες λωρίδες από δερμάτινο θώρακα, όπως βλέπουμε και σε αδριάντες των ρωμαίων αυτοκρατόρων. Οι καταγόμενοι από την άγονη και ορεινή Ιλλυρία (Αλβανία), επιζητούσαν επίσης να είναι μισθοφόροι των Ρωμαίων και γι’ αυτό εξοικειώθηκαν με τη φουστανέλλα - όπως και οι Βλάχοι και άλλοι - και έφτιαχναν φουστανέλλες από πυκνά υφάσματα και μακριές (και όχι κοντές όπως κάνουν στην Ελλάδα σήμερα). Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν την άποψη ότι επειδή οι Αλβανοί ήταν μισθοφόροι τουφεκιοφόροι (οπλίτες) των Ρωμαίων, ονομάστηκαν ‘σκιπετάρ’ (από το λατινικό ‘scioppeto’ που σήμαινε το τουφέκι).
Ο αρχαιολόγος Sir Arthur Evans, γνωστός στην Ελλάδα επειδή ήταν αυτός που ανέσκαψε το παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη, θεωρούσε τη φουστανέλλα που φορούσαν οι γυναίκες χωριάτισσες (πάνω από τη σλαβική μπροστέλλα) που ζούσαν κοντά στα σημερινά σύνορα Βοσνίας-Μαυροβουνίου, ως ένα ιλλυρικό στοιχείο που επιβίωσε ανάμεσα στους σλαβόφωνους πληθυσμούς της περιοχής (Arthur Evans, Ancient Illyria: An Archaeological Exploration, New York & London, United Kingdom: I.B. Tauris. 2006, p. 126)
Ο λόρδος Μπάιρον που είχε επισκεφτεί την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, έγραψε στη μητέρα του: «Αλβανοί με την εθνική τους φορεσιά, την πιο μεγαλόπρεπη τού κόσμου, άσπρη φουστανέλλα, χρυσοκέντητο μανδύα, κρεμεζί βελούδινο γιλέκι κατασκέπαστο με χρυσά γαϊτάνια…» (A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the years 1809 and 1810, London, 1813) ενώ ο Άγγλος συνταγματάρχης William Martin Leake παρατήρησε ότι η αρβανίτικη φορεσιά είχε μεγάλη διάδοση ιδιαίτερα στον Μωριά, στην Ύδρα, στην Αργολίδα αλλά και στην Αττική και στη Βοιωτία (λόγω των Αρβανιτών που κατοικούσαν εκεί). «Η αρβανίτικη φορεσιά» γράφει ο Leake «είναι ελαφρύτερη και πιο βολική από την οθωμανική και τη ρωμαίικη.» (Travels in Morea, London, 1830, vol. A’, p. 209-210)
Ενημερωτικά να πω εδώ ότι η λέξη «τσολιάς» (που οι Έλληνες την προτιμούν από το ‘φουστανελλάς’ ή ‘φουστανελλοφόρος’) προέρχεται από την αλβανική λέξη 'çoljatë' που στη βόρεια αλβανική διάλεκτο σήμαινε: "νέοι, νεανίες, παλικάρια" κ.α. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη çul (προέρχεται από τα αραβικά) που σημαίνει «το κουρέλι, το παλιόρουχο» (εξ ου τσόλι και τσούλι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Έλληνες λοιπόν πήραν την εθνική ενδυμασία των Αλβανών και την καθιέρωσαν ως επίσημη τότε στρατιωτική στολή, αντιγράφοντας τούς Άγγλους που φορούσαν στον στρατό τους παρόμοια ενδύματα. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι οι ανοησίες περί αρχαιο-ελληνικών χλαμύδων κ.τλ.
«Ολόκληρη η αλβανική εθνική φορεσιά, όταν είναι εντελώς καινούρια και καθαρή, είναι ασύγκριτα πιο καλαίσθητη από οποιαδήποτε άλλη φθαρμένη φορεσιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία… Κάθε Τούρκος πασάς ή αξιωματούχος οποιουδήποτε βαθμού έχει ή τουλάχιστον είχε πριν μερικά χρόνια, μία ομάδα από αγριωπούς Αλβανούς ως προσωπική του φρουρά. Έτσι ήταν έντονα διασκορπισμένοι σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περιοχή των Μανιατών – ανθρώπους το ίδιο αγριωπούς και φιλοπόλεμους όπως οι ίδιοι. Ίσως έτσι έχει προκύψει η μερική υιοθέτηση της φορεσιάς τους από τους Έλληνες… αυτό είναι σίγουρο, οι περισσότεροι από τους ένοπλους Έλληνες που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας πολεμικής επανάστασης, φορούσαν το άσπρο κιλτ (φουστανέλα) και σχεδόν όλο το υπόλοιπο από την αλβανική φορεσιά, το οποίο επίσης υιοθετήθηκε από τον Άγγλο στρατηγό Church, όταν πήρε τη διοίκηση του ελληνικού στρατού.» (John Cameron Hobhouse, A Journey through Albania and Other Provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the Years 1809 and 1810, London 1813)
«Από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, η αλβανική φορεσιά έγινε η εθνική φορεσιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το άσπρο κιλτ (φουστανέλλα) με τις πολλές πτυχώσεις φοριέται τώρα αρκετά κοντό, παρόλο που ακόμα μπορεί να βρεθούν μερικοί παλιομοδίτες με το πιο αέρινο (κομψό) φουστάνι, στις αρχές του αιώνα, το οποίο πέφτει μία ή δύο ίντσες κάτω από το γόνατο.» (The customs and lore of modern Greece, Rennell Rodd, 1892, p.73)
«Μερικοί από τους διάσημους επονομαζόμενους "Έλληνες" ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ήταν, όπως μας έχουν πει, πραγματικοί Αλβανοί. Ακόμα και η "εθνική" ελληνική φορεσιά - η φουστανέλλα - είναι στην πραγματικότητα η φορεσιά μίας από τις μεγάλες αλβανικές φυλές, των Τόσκηδων.» (The pursuit of Greece: an anthology, Philip Sherrard, 1964, p.10)
«Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η αλβανική φουστανέλλα, η οποία υιοθετήθηκε από τους Έλληνες μετά την απελευθέρωση τους το 1821 ως η εθνική τους φορεσιά…» (The nomads of the Balkans: an account of life and customs among the Vlachs of Northern Pindus, Alan John Bayard Wace, Maurice Scott Thompson, 1972, p.60)
Ο Πρίγκηπας Lichnowsky (Karl Max Fürst von Lichnowsky στα γερμανικά) είπε: «Η τόσο αποκαλούμενη ‘ελληνική εθνική φορεσιά’ είναι στην ουσία αλβανικής προέλευσης.» (Παρνασσός, τεύχος 206, Φεβρουάριος 1916)
ΑπάντησηΔιαγραφή«…η φορεσιά της νότιας Αλβανίας υιοθετήθηκε ως εθνική φορεσιά της Ελλάδας…» (The Leisure hour, By William Haig Miller, James Macaulay & William Stevens, p. 520)
«Η αλβανική εθνική φορεσιά λέει ο Hobhouse όταν είναι εντελώς καινούρια και καθαρή, είναι ασύγκριτα πιο καλαίσθητη από οποιαδήποτε άλλη φθαρμένη φορεσιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και σε αυτό μπορούμε ίσως να προσθέσουμε ότι έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο σε πολλούς από τους πρώην υποτελής του Σουλτάνου, ιδιαίτερα στους Έλληνες του Μωριά και της Μάνης και στους ορεσίβιους του Ηρακλείου, που το έχουν αντιγράψει με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια, αλλά περιορίστηκαν να το χρησιμοποιούν άντρες που βρίσκονταν σε πολεμικές ασχολίες.» (The Penny magazine of the Society for the Diffusion of Useful …, Volume 5 By Charles Knight, p. 181)
«Η φουστανέλλα ή το άσπρο κιλτ της παραδοσιακής αλβανικής φορεσιάς, είναι τόσο κοινή στους δρόμους της Αθήνας όσο και στη στολή του ιδιωτικού φρουρού στο Λονδίνο.» (Belgravia, Mary Elizabeth Braddon – 1883, Page 270)
«Μερικές ημέρες ύστερα από την άφιξή μας στο χωριό αυτό, παρουσιάσθηκε στον Μαυροκορδάτο ο Σπυρομίλιος, με ένα σώμα από 200 Χιμαριότες, πού είχαν την πιό πολεμοχαρή εμφάνιση μέσα σε όλον τον στρατό. ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, γιατί το ντυσιμό τους και η γλώσσα τους είναι εντελώς αλβανικά, αλλά παρ’ όλο πού η θρησκεία τους είναι ελληνική (χριστιανική), δεν καταλαβαίνουν ούτε λέξη ελληνική. Εκείνος μάλιστα ανήκε σε μία από τις άριστες οικογένειες της ορεινής Χιμάρας.» είχε γράψει ο προσωπικός γιατρός του Λόρδου Βύρωνα, που έζησε τα γεγονότα από πρώτο χέρι. (Julius Millingen, Memoirs of the affairs of Greece, London 1831, p. 208-209)
Δεν αρνούμαστε ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν είδη φουστανέλλας ή χειτώνων. Ωστόσο η φουστανέλλα που φορούσαν οι Αρβανίτες, δεν προέρχεται από αυτούς τους αρχαίους χειτόνες. Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν τη φουστανέλλα με τους αρχαίους ελληνικούς χειτόνες. (Paulicelli & Clark, 2009, Chapter 9: Michael Skafidas, "Fabricating Greekness: From Fustanella to the Glossy Page", p. 148)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κορυτσά, βρέθηκε μία ταφική πλάκα από έναν ιλλυρικό τάφο του 2ου-3ου αιώνα μ.Χ., όπου απεικονίζονται δύο άντρες φορόντας τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα και το αλβανικό καπελάκι πλις. Στο Δυρράχιο έχει βρεθεί επίσης ένα πήλινο αγαλματίδιο του 3ου αιώνα π.Χ., ενός άντρα που κρατούσε στην πλάτη του ένα ζώο και φορούσε τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα και το πλις. Στην Smokthinë του Mesaplik (κοντά στην Αυλώνα), βρέθηκε μία ταφόπλακα από έναν ιλλυρικό τάφο του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ., όπου απεικονίζεται ένας άντρας να φοράει τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα, και πολλά ακόμα ιλλυρικά αγαλματίδια του 5ου π.Χ. αιώνα βρέθηκαν στο Maribor της Σλοβενίας, όπου απεικονίζονται άντρες να φοράνε τη φουστανέλλα (παρόμοια με τα αγαλματίδια που βρέθηκαν στην Αλβανία).
Ο Ούγγρος κοινωνιολόγος Baron Nopcsa πίστευε ότι ιλλυρικό κιλτ ήταν το αυθεντικό πρότυπο για τη ρωμαϊκή στρατιωτική φορεσιά, και εξαιτίας της ομοιότητας με το κέλτικο κιλτ, θεώρησε ότι το κιλτ εισήχθη στη Βρετανία - και έγινε δημοφιλές ανάμεσα στον ντόπιο κέλτικο πληθυσμό - από τους Ιλλυριούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον ρωμαϊκό στρατό.
Ήταν οι Ιλλυριοί που δημιούργησαν τα μικρά ευκίνητα καράβια και τη ρωμαϊκή τουνίκα (χιτώνιο), τη λεγόμενη ‘δαλματίκα’ (από το όνομα της ιλλυρικής φυλής των Δαλμάτων), που υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους. (Aleksandar Stipčević, The Illyrians: history and culture, Park Ridge, New Jersey: Noyes Press (1977))
Η λαογράφος Ιωάννα Παπαντωνίου από την άλλη, θεωρεί ότι το κέλτικο κιλτ (ένδυμα), όπως αυτό έγινε γνωστό από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, χρησίμευσε ως πρότυπο (Paulicelli & Clark, 2009, Chapter 9: Michael Skafidas, "Fabricating Greekness: From Fustanella to the Glossy Page", p. 148)
«Η κάπα είναι επίσης ένα είδος ενδύματος αρχαίας προέλευσης, που ακόμα χρησιμοποιείται τον αιώνα μας σε ορισμένες περιοχές. Η γκαλερί των αλβανικών λαϊκών φορεσιών εμπλουτίζεται με έναν αριθμό από κάπες, ανάμεσα στις οποίες η μακριά κάπα γνωστή ως «λλαμπανία», η οποία κάλυπτε το κεφάλι και τους ώμους, ή μερικές φορές κρεμόταν πάνω στην υπόλοιπη πλάτη. Ήταν από μαλλί κατσίκας, το οποίο είναι αδιάβροχο. Ένα άλλο είδος κάπας, το οποίο ήταν κοντύτερο και πιο απλό, είναι εκείνο γνωστό ως ‘κατσουλίτα’ (kaculita) που χρησιμοποιούνταν στη βόρεια Αλβανία μέχρι τις αρχές αυτού του αιώνα, ιδιαίτερα από τις γυναίκες βοσκούς, ενώ στα νότια της χώρας αυτό το είδος κάπας προσκολλούνταν στη μάλλινη εκείνη ρόμπα που χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί τον χειμώνα. Και τέλος, ένα άλλο είδος κάπας ήταν εκείνο που οι χωριανοί αυτοσχεδίαζαν εύκολα διπλώνοντας τον φαρδύ γιακά της μακριάς τους παραδοσιακής τζουρντία (xhurdia) μέσα σε μία κουκούλα, ‘κουμπωμένη’ κατά μήκος στις άκρες του γιακά με συρμάτινες πόρπες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αρχαία μνημεία που έχουν ανακαλυφθεί δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κάπα στη μορφή της ‘λλαμπανία’ (llabania) χρησιμοποιούνταν στη χώρα μας. Το πιο αξιόλογο ανάμεσα τους είναι μία μικρή προτομή μίας γυναίκας από τη Διμάλη (κοντά στο χωριό Krotinë του Μπεράτ), το οποίο ανήκει στον 2ο-3ο αιώνα π.Κ.Χ. Από τη μελέτη αυτής της προτομής συμπερένουμε ότι η παρουσία της τυπικής αυτής ‘λλαμπάνια’ είναι αδιαμφισβήτητη. Δύο αγαλματίδια τα οποία ανακαλύφθηκαν στο Δυρράχιο (Durrës) και ένα τρίτο σε μία ταφόπλακα στο Koplik, κοντά στη Σκόδρα, θεωρείται ότι απεικονίζουν να φοράνε τη λλαμπανία. Περισσότερο αρχαιολογικό υλικό προέρχεται από διάφορες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, από πρώην ιλλυρικές περιοχές. Η θέση μας επιβεβαιώνεται από μερικούς αρχαίους συγγραφείς που μιλούν για τη χρήση της κάπας από τις ιλλυρικές φυλές των Λιβουρνών και των Βαρδιαίων. Οι κάπες των Λιβουρνών («cuculli liburnici») αναφέρονται από τον Ρωμαίο ποιητή του 1ου αιώνα Martialis, ενώ οι κάπες των Βαρδιαίων αναφέρονται από τους I. Capitolinus, Pollio και Martialis. Οι πηγές δείχνουν ότι ένα χοντρό μάλλινο ρούχο παρασκευαζόταν και χρησιμοποιούνταν ως κάπα, από την Ίστρια στη Λιβουρνία, προς τη Δαλματία και παρακάτω, δηλαδή κατά μήκος της Αδριατικής ακτής, μέχρι κοντά στη Σκόδρα. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κάπα που ήταν γνωστή ως «λλαμπανία» ήταν ένα είδος ρούχου που χρησιμοποιούνταν από διάφορες ιλλυρικές φυλές. Το βόρειο πιο μακρινό σημείο φτάνει μέχρι την Ίστρια και το νοτιότερο μέχρι τη Διμάλη (κοντά στο Μπεράτι), όπου έχουν βρεθεί διάφορα αρχαία αντικείμενα.
Από τις αρχαίες εποχές η κάπα που ήταν γνωστή ως «λλαμπανία» χρησιμοποιούνταν και ως ένα ανεξάρτητο κομμάτι αλλά και προσκολλημένη σε υφάσματα ή μακριά ρούχα σαν κάλυμμα, όπως αυτές οι κάπες που ήταν γνωστές ως «lucernae», «paenulae», κ.α., που μερικές φορές λεγόταν «vestis cucullata».
Εκτός από τη χώρα μας η κάπα χρησιμοποιούνταν σε μερικά μέρη της Γιουγκοσλαβίας στα τέλη του 19ου αιώνα από τις γυναίκες της περιοχής της Τσαπλίνα στη δυτική Ερζεγοβίνη (αρχαία Δαλματία), μαζί με ένα κομμάτι που λεγόταν «στρούκα» (μανδύας). Παρόλο που αυτό το ρούχο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα σε άλλους λαούς, τους Δάκες και τους Γαλάτες της Ευρώπης, και σε άλλους, το σημαντικό είναι ότι ήταν γνωστό και χρησιμοποιούνταν από τους Ιλλυριούς πρόγονους μας. Το γεγονός ότι οι αρχαίοι συγγραφείς χρησιμοποιούν το ακριβές εθνόνυμο «η κάπα των Ιλλυριών», ή οι κάπες των Αρδιαίων ή των Λυβουρνών (liburnici), σημαίνει ότι αυτές οι κάπες ήταν διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνταν από τους Γαλάτες και τους Δάκες συγχρόνους τους…» (Andromaqi Gjergji, On the origin and age of some elements of traditional dress, in 'The Albanians and their terittories', The Academy of Sciences of the PSR of Albania, 8 Nëntori, Tiranë 1985, p. 169-171)
Η ρωσικής καταγωγής Αγγλίδα ανθρωπολόγος που ζει στην Αθήνα, Sofka Zinovieff, έγραψε στο βιβλίο της (που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις dioptra): «Ακόμα και η φουστανέλλα, η ελληνική εθνική φορεσιά, είναι αλβανική.» (Sofka Zinovieff, Eurydice Street: a place in Athens, Granta Books (London 2004), p. 190)
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως από τους Τόσκηδες, οι οποίοι επίσης γράφουν την ίδια τους τη γλώσσα με ελληνικά γράμματα, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ως δική τους την εθνική φορεσιά των Αλβανών γειτώνων τους, την άσπρη φουστανέλλα ή κιλτ…» (Lucy Mary Jane Garnett, Greece of the Hellenes, - History - New York, Scribner: 1914, p. 10)
«Η αλβανική φορεσιά, δηλαδή η ελληνική φουστανέλλα και τα περικνήμια, είναι κλεμένα χωρίς απολύτως καμία διαφοροποίηση, από τους Τόσκηδες του αλβανικού νότου.» (Legends of my bungalow, Frederick Boyle, 1882, p. 243)
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στα Σκόπια η φουστανέλλα είναι γνωστή ως τόσκα: «Στη Μακεδονία [Σκόπια] η φουστανέλλα ήταν τμήμα της φορεσιάς των αντρών στο Skopsko Bllatija, Ovce Polje, Babune, Azat, Parcovo, στην περιοή της Gjevgjelia και σε όλη τη νότια Morava, Prespa, Tikvesh και αλλού. Ήταν φαρδιά και μαζεμένη στη μέση με πολλές πτυχές. Την έλεγαν ‘φουστάν’, ‘άιτα’ και ‘τόσκα’, ίσως επειδή την είχαν πάρει από τις φορεσιές των Αλβανών της Τοσκαρίας.» (Andromaqi Gjergji, Albanian Costumes through the Centuries: Origin, Types, Evolution, p. 207, Tirana 2004, Albania: Mësonjëtorja)
ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ....
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως από τους Τόσκηδες, οι οποίοι επίσης γράφουν την ίδια τους τη γλώσσα με ελληνικά γράμματα, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ως δική τους την εθνική φορεσιά των Αλβανών γειτώνων τους, την άσπρη φουστανέλλα ή κιλτ…»
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ [ ΑΡΑ Η ΠΗΓΗ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ] ....ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΕΡΙΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ [ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ....ΑΡΑ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ]....ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΥΡΕΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΑΡΑ....[ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΤΕΛΙΚΑ ΠΗΓΗ]. .ΑΡΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ....ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΥ ΚΟΣΜΟ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ [ ΛΙΓΟΙ ] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ...ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ... ΟΣΟΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ [ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩΑΠΟ ΤΟΕΛΜΠΑΣΑΝΙ ] ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ....
ΑΛΒΑΝΙΚ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....'''Ο Hobsbawm, θεωρεί και αυτός τους Σουλιότες αλβανικής καταγωγής'''...ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ... ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ[ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ] ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ .....'' Και σε αυτό μπορούμε ίσως να προσθέσουμε ότι έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο σε πολλούς από τους πρώην υποτελής του Σουλτάνου, ιδιαίτερα στους Έλληνες του Μωριά και της Μάνης...ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ [ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ] ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΤΗ ΜΑΝΗ...ΑΡΑ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΜΑΝΗ [ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΡΟΥΜΕΛΗ ΜΕ ΜΑΝΗ ....ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ....] .. ΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ...ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΜΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ...ΑΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.....ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ [ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΑΛΙΑ , ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ...ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ] ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ...ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ..... ΚΑΨΟΜΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΤΟΥΣΗΣ....ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΚΙΠΕΡΙΑ Ε ΜΑΔΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....''Η Μιράντα Βίκερς γράφει: «Οι Σουλιώτες, που τότε αριθμούσαν 12.000 άτομα, ήταν Αλβανοί χριστιανοί.» ...οτι αυτη οχι ρε εθνολογια ...ουτε γεωγραφια ηξερε....αφου εβλεπε παντου σκιπεταρους...πχ ονομαζε ΟΛΗ την Ηπειρο ωσ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ενω ως γνωστον ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ηταν [ και ονομαζονταν απο τον δεκατο πεμπτο αιωνα ως το 1944] τα δυο τριτα του σημερινου νομου θεσπρωτιας οπου κατοικουσανε οι τουρκοτσαμηδες...δηλαδ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ενα μικρο κομματι της ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.....και μαλιστα κατοικουσανε στα πιο εφορα μερη...πεδινα και ημιορεινα....οι ελληνες ειχανε παρει τα βουνα [ σουλι - τετραχωρι-εφταχωρι και βορειοτερα χωρια της μουργκανας στα συνορα με την Σκιπερια] και ελαχιστοι κατοικουσανε στα πεδινα ως ειλωτες των τουρκοτσαμηδων [ βλεπε πεδιαδαστο Φαναρι , μαυρουδι ,παργα ,σαγιαδα σεβαστο , χωρια γιρομεριου κλπ]
ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....«Σουλιότες, η πιο αξιοσημείωτη φυλή Αλβανών Ορθοδόξων» είχε πει ο George Finlay το 1861 (George Finlay,...ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΛΑΓΝΟΥ ΦΙΝΛΕΥ....ΠΡΩΤΟΝ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ...ΑΛΛΟΟ ΣΚΙΠ ΑΛΛΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ''''ΑΛΒΑΝΟΥΣ''' ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ[ ΒΟΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΥΣ '''ΕΞΑΠΛΩΣΕΙ'' ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ] ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ ''ΤΑΣ ΚΛΙΤΥΣ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ [ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΚΥΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΚΕΙ ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΦΙΝΛΕΥ] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ [ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ] ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΝΟΕΙ;;;....ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΟΟΛΗ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ''''ΑΛΒΑΝΙΚΗ''''' ΑΡΚΑΔΙΑ..Η ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ..] ''''ΚΑΤΕΧΟΥΣΙΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ [ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΧΟΥΣΙ ΟΠΩΣ ΠΟΝΗΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΟΠΩΣ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΓΡΑΦΕΙ]
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ '''ΑΛΒΑΝΟ'' ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΟΥΡΑ...ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝΕ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ[ ΓΚΟΥΡΙΤΣΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ] ΜΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ....
ΜΕΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΤΑΙ ΝΥΝ ΥΠΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ... ΓΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ...ΕΣΤΩ ΕΝΑ .. Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ;;...ΟΧΙ ΑΠΛΑ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ '''ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙ'' ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ...ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ... ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΗΤΑΝ....Η ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ....ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.....
ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ.....ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΩΝ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ-ΤΗΝ ΑΠΕΦΕΥΓΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ] ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ [ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΑΛΙ ]
ΑΜ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ [ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΣΤΟ YOUTUBE]
OTI KAI O ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ
ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΒΓΑΖΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ....Ο Pouqueville αποκαλεί τους Σουλιότες ως Έλληνες, επειδή ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το καταλαβαίνουμε αυτό επειδή τους μουσουλμάνους του Αλή Πασά που επιτέθηκαν στους Σουλιότες, τους αποκαλεί Αλβανούς
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ...ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΙΑΠΗΔΕΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ [ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ.... ΑΚΥΡΟ ΛΟΙΠΟΝ....ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ...ΤΕΛΟΣ...ΜΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ...
ΑΡΑ ΕΝΑΣ ΕΚΟΜΗ ''''ΦΡΑΓΚΟΣ'' ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΑΛΛΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ...
ΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΑ ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΧΑΙΔΩ ΜΟΣΧΟ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΡΕ ΑΛΗ ''''ΣΟΥΛΙΩΤΙ''' ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΑΛΒΑΝΙΔΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ...ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΑΛΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ..ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ....
και ο Άγγλος συνταγματάρχης Leake. Ο τελευταίος στο έργο του «Researches in Greece», (London, 1814, vol. B΄, p. 226-227), σαφώς διαχωρίζει τους Σουλιότες από τους Έλληνες γράφοντας, πως «στην ακμή τους οι Σουλιότες είχαν στην κατοχή τους ολόκληρο τον κάμπο του Γλυκύ, με ριζότοπους και αραποσιτοχώραφα. Για την καλλιέργεια των κτημάτων χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες της περιοχής».
ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ..ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΣ.... ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ...ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ '''ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ'''..ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙΤΙΠΟΤΑ...ΑΠΛΑ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ..ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ [ ΤΟΥ ΓΛΥΚΗ ] ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ '''ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ'''...ΑΚΥΡΟ ...Η ΙΔΙΑ Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΤΕ ΣΑΣ ΑΝΑΙΡΕΣΕ....
ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο LEAKE ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ''ΤΑΣΕΙΣ'' ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΥ .....ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ , ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ, ΕΛΕΓΕ ΠΑΠΑΤΖΕΣ..ΝΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ... ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ [ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ]ΥΔΡΑΙΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑΝΕ..ΚΟΙΤΑ ΠΟΣΑ ΛΑΘΗ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ...ΠΡΩΤΟΝ ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ .....ΗΤΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ...ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ...ΦΟΡΟΥΣΑΝΕ ΒΡΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ...ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΕΙ ΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Η ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ...ΤΡΙΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ... ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ..ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ [ ΗΠΕΙΡΟΣ] ] ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ..ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ...
ΝΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΛΛΩΝ .....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ POYKEVILLE ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 1820 ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΠΥΡΓΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ [ΣΥΝΙΘΙΣΜΕΝΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ] ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΨΑΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ '''ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ''' .... ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΘΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ
χρονο να ασχολειστε ολη μερα με τον ορθοδοξο χριστιανισμο βρισκετε [ καλα κανετε ] ....επιτελους βρητε και λιγο χρονο να απαντησετε επιτελους εστω και μια φορα στην αλβανικη προπαγανδα....ΣΥΝΕΧΩΣ την αφηνετε αναπαντητη.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΡΑΨΑΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ....''''''Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Hasan Luηi'''
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΣΑΣ [ ΓΙΑΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ] ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ HASAN....ΠΟΛΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ=ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΣΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ
ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕΟΤΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΩΣ ΠΗΓΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ....ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΤΟ 1944......
ΑπάντησηΔιαγραφήμια βασικη αιτια του ''δυστροπου''χαρακτηρα και του ανθελληνισμου των τουρκοτσαμηδων ηταν οτι ηταν φανατικοι ισλαμιστες.....ο περαιβος πριν 150 χρονια κανοντας μια περιγραφη των αλβανικων φυλων τους χαρακτηριζει θρησκους....κατι που δεν κανει για τις αλλες αλβανικες φυλες τις οποιες περιγραφει....και ο αραβαντινος την εποχη εκεινη αναφερει '''' '''των τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος στον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος''''''''.....
δυο ακομα περιστατικα που καταδυκνυουν τον φανατικο ισλαμισμο τους-αντιχριατιανισμο τους [ που εξηγει την συνολικη συμπεριφορα τους τοσο κατα την τουρκοκρατια οσο και κατα την καταχη 1941-44 εναντιων των ελληνων συντοπιτων τους.....
Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η γνωστή σε όλους μας Παναγία στην Κένταλη,
(συνοικισμός του Μαργαριτίου), κτίστηκε το 1825, έξω απο τον οικισμό του Μαργαριτίου
διότι οι εξισλαμιθέντες τουρκοτσιάμηδες δεν επέτρεπαν μέσα στα όρια της κοινότητας αυτής
χριστιανικό ναό. ..
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΩΤΕΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ 1821 -ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ [ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-44] ....
ΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.....
Ο Άγιος Βασίλειος χτίστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση το έτος 1913 και είναι ο ενοριακός
ναός του Μαργαριτίου, υπάγεται στην Μητρόπολη της Παραμυθιάς. Το 1930, οι μουσουλμάνοι
κάτοικοι του Μαργαριτίου, παρότι ζούσαν σε τμήμα της ελληνικής επικρατεις,ειχανε εμπλακει με τον αλβανικο εθνικισμο εχοντας τις πλατες της Φασιστικης Ιταλιας...
Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι μουσουλμάνοι στο έπακρο και είχαν επιδοθεί σε σημαντικές
αξιόποινες πράξεις κατά του ελληνικού κράτους και των συμπολιτών τους χριστιανών με διάφορες
προκλητικές ενέργιες. Μια από αυτές ήταν να κάψουν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Το 1937
οι χριστανοί Μαργαριτιώτες ξαναέφτιαξαν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου
οι Μαργαριτιώτες.
ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΤΕ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΤΕ ΕΠΙ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΙΤΕ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ
ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ Ο ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ- ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΜΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ...ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
και γενικα ειναι πρακτικα αδυνατο να πηρανε-υοθετησανε οι ορεινοι σαρακατσανοι [ πχ των Αγραφων της Ρουμελης] τη φουστανελα απο τους αλβανους της τοσκεριας [ δυο λαοι αλλογλωσοι] οταν μαλιστα η τοσκερια βρισκετε πολυ μακρια απο τα Αγραφα και μεταξυ των δυο περιοχων παρεμβαλοντε ενα σωρο βουνα ,πραγμα που κανει ακομα πιο δυσκολο τον οποιο αλληλοεπηρεασμο δηλαδη οχι μονο η αποσταση αλλα και η γεωμορφια του εδαφους μεταξυ των δυο περιοχων ] και ταυτοχρον να μην την υοθετησανε οι γκεκηδες αλβανοι απο τους τοσκηδες αλβανους που κατοικουν στην ιδια γεωγραφικη περιοχη , τους χωριζει ουσιαστικα ενα ποταμι [ ο Σκουμπης] και που ειναι και ομογλωσσοι και αρα εχουν ολα τα φοντα να επηρεαστουν πολυ πιο ευκολα απο αυτους απο οτι οι »οποιοι» Σαρακατσανοι και γενικα νοτιοελλαδιτες φουστανελοφοροι…..οταν μαλιστα αποδεδειγμενα η φουστανελα στην αλβανια φοριετε οχι »γενικα»” στη τοσκερια αλλα σε συγκεκριμενη περιοχη της τοσκεριας στην οποια περα απο τη φουστανελα υπαρχουν και πολλα αλλα κοινα με τους ελληνες [ ηθη εθιμα σε καποιο βαθμο , χοροι τραγουδια που μοιαζουν πιο πολυ με τα ελληνικα παρα με τα γειτονικα ομοφυλα γκεκηκα ]
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεπως η αναπαραγωγη εικασιων περιηγητων η και »’ερευνητων» [ εντος η εκτος εισαγωγικων ] του περασμενου η προπερασμενου αιωνα του τυπου..
'''''οι ελληνες υοθετησαν καπου καπως καποτε τη φουστανελα απο τους τοσκηδες [ η ακομα πιο εξαλα » την υοθετησανε απο τους αλβανους πραγμα εντελως ανακριβες μιας και φουστανελα φοραει λιγοτερο του 25 τα εκατο του συνολου των Σκιπεταρων] δεν εχει να προσφερει τιποτα στην ιστορικη αληθεια η στην προσπαθεια εξευρεσης αυτης [οσο βεβαια αυτο ειναι δυνατο ]
Φούστα - Φουστανέλα, προέλευση της ονομασίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι οι λαογράφοι σχετικά με το όνομα φουστανέλα είναι όλοι λάθος,
Η προέλευση της ονομασίας σύμφωνα με την θεογονία των ορφικών είναι από τον χρόνο που θέτουν ως αρχή των πάντων, Ο πας, η πάσα, το παν, παράγουν την πυξ πυγμή του χεριού,
Αρχαία Δωρική φαουστ = γροθιά που μέσα σε αυτήν φυλάσσονται τα πάντα ή αλλιώς πέντε, που συνιστούν τον Χρόνο Χέρι δηλαδή, οι αιώνες, τα έτη, οι ημέρες, οι ώρες, τα δευτερόλεπτα.
Η ρίζα του Χρόνου-Χεριού είναι η Χειρ που έχει την έννοια του άπτεσθαι, δράττεσθαι, λαμβάνειν, πιάνειν Ετσι οι άνθρωποι, με τον ανθρωπομορφισμό που χαρακτηρίζει τους θεούς που επινοούν, φαντάστηκαν τον αγέραστο Χρόνο ως πελώριο χέρι που αγκαλιάζει, περιλαμβάνει και καταλύει μες την πυγμή του, τα πάντα....!
Έτσι ακρειβως φαντάστηκαν "σαν μια φαουστ.φαουστα, φούστα" οι Αρχαίοι υμών πρωγόνοι και το ένδυμα που πρέπει να περικλείει το ανθρώπινο σώμα στη γη από πάνω μεχρη κάτω,σαν μια φούστα
Για'αυτό σήμερα βλαιπούμε Ιερωμένους όλων των θρησκειών σε όλο τον κόσμο με μακρυές μαύρες ενδυμασίες να περιβάλουν το σωματους πατωκορφα σαν μια Δυνατή ΦΑΟΥΣΤ (γροθιά) που περικλείει τα πάντα και μερικούς βαθειά θρησκευώμενους κυρίως γυναίκες με καλυμένο ακόμα και το πρόσωπο
Επίσης Έχουμε και όνομα της γυναίκας του μεγάλου κωνσταντίνου με το ίδιο όνομα ΦΑΟΥΣΤΑ "Φαύστα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ρίζα του Χρόνου-Χεριού είναι η Χειρ......
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην "χειρ" εμπεριέχεται το ΕΙΡ-Ω που σημαίνη ομηλω διδάσκω για'αυτό το λόγο ο Ιεροκύρηκας, ο δικαστής, φωρή ολόσωμη ΦΑΟΥΣΤΑ συνήθως Μαύρη
Παίδες Ελλήνων, Άλλο αλβανός και άλλο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ...Αλβανός από την Αλβανία του Καυκάσου, και Αρβανίτης από το ΆΡΑΔΟΣ Arwad (Arabic: formerly known as Arados (Greek: Ἄραδος),
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουςΑλβανούς έφεραν οι τούρκοι (τουρκαλβανοι) στα Βαλκάνια "Καυκάσια εμφάνιση" οι τούρκοι δε, τους ονομάζουν ΑΡΝΑΟYΤΗΣ από το ΑΡΑΝ = Αλβανία στα Περσικά και το ΟΥ ΤΗΣ = ο κανένας ο τιποτένιος ο Άχρηστος από το Αραν....
Οι βλάχοι κατάγονται από τούς ρωμαίους και μιλούν λατινογενή γλώσσα?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον, Βλάχος από την ΒΛΗΧΗ προβάτου
Βελάσματα προβάτων και γιδιών βελάχος βλάχος = Τσομπάνης,
Δεύτερον, ΕΛ ΑΤΙΝΟ = Ο Αθηναίος Λατίνοι = Αρχαίοι Αθηναίο πριν το 750 ΠΧ που είχαν ήδη περάσει δυτικά,
Τρίτον, Λατινικά = Δωρική διάλεκτος
Ο Βλάχος δεν είναι Εθνότητα αλλά επάγγελμα παρακαλώ......
εύζωνας = καλοζωσμένος ? Έσκασα από τα γέλια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά εκπαιδευμένος ευπαρουσίαστος εύσωμος στρατιώτης με παραδοσιακή φορεσια, έτσι ώστε να εμπνέει δέος και τρόμο συνάμα στον εχθρό, που τοποθετείται στην πιο ΕΥ-εσθητη ΖΩΝ-η της πρώτης γραμμής της μάχης
ΤΣΑΡΟΥΧΙ από τον Καίσαρα η' Τσάρος στα σλαβικά = Υποδήματα του Τσάρου
τσολιάς....!
ΑπάντησηΔιαγραφήSOL (ΣΟΛ) = Ήλιος = Μονάρχης
Ο φρουρός του ΣΟΛ (μονάρχη-Βασιλέως) = Σολιάς και απλώς Τσολιάς τόσο δύσκολο πια?
ΆΡΑΔΟΣ (Arwad) Δωριστή ARBAD, ο ARBANITIS "ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΒΑ-ΝΙΤΗΣ
ΝΙΤΗΣ = ο έχων Νου,
"ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ" = ο έχων Νου, από το ΑΡΒΑD
Αλβανός = Αρναούτης = 'η ο "ΟΥ ΤΗΣ" από το Αραν...ενω, ο από το ΑΡΒΑD ερχόμενος, πάνω από όλα είναι ΝΙΤΗΣ = διαθέτει ΝΟΥ....!