Νωρίς τα ξημερώματα χθες, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνεργασία συνεργείων του Δήμου Λέσβου, έφτασαν στην παραλία την ώρα που οι περισσότεροι μετανάστες και ακτιβιστές κοιμούνταν.
Μέσα στις δεκάδες σκηνές και τις αυτοσχέδιες κατασκευές βρέθηκαν και συνελήφθησαν συνολικά 345 μετανάστες, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Πακιστάν, Μπανγκλαντές και χωρών της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι γνώριζαν πως προορίζονται για επαναπροώθηση και είχαν βρει εκεί καταφύγιο για να την αποφύγουν. Οι 196 από τους συλληφθέντες δεν είχαν κανένα έγγραφο, ενώ οι 149 είχαν καταγραφεί.
Ολοι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην κλειστή δομή της Μόριας, όπου θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Οσοι δεν έχουν καταγραφεί θεωρείται ότι εισήλθαν στη χώρα μετά την 20ή Μαρτίου και θα ενταχθούν στις διαδικασίες επαναπροώθησης στην Τουρκία, με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.
Οι 19 «ακτιβιστές» προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου ελέγχθηκαν ως προς τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα και αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, αφού πρώτα βεβαιώθηκε σε βάρος τους η πταισματική παράβαση της παράνομης κατασκήνωσης. Πρόκειται για 11 Γερμανούς, 3 Ελληνες, 2 Σουηδούς, 2 υπηκόους ΗΠΑ και 1 υπήκοο Ισλανδίας.
Υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας που ανέλαβαν τον καθαρισμό της παραλίας μετά την εκκένωση αντίκρισαν ένα τοπίο αθλιότητας. Περιττώματα, σκουπίδια και κουφάρια ζώων, μέσα και γύρω από παράγκες, φτιαγμένες από ξύλο, νάιλον, λαμαρίνα, πανί και άλλα υλικά, τέντες και αντίσκηνα, ξύλινοι πάγκοι, μαγειρικά σκεύη, στοίβες από παλέτες και κάθε λογής σκουπίδια είχαν κατακλύσει τον χώρο, ενώ οι εγκαταστάσεις της πλαζ είχαν σημαντικές φθορές που πρέπει να αποκατασταθούν, με στόχο τη λειτουργία της πλαζ από τα μέσα Μαΐου.
Οι καταγγελίες δημοτικών υπαλλήλων για ανεύρεση υπολειμμάτων μαγειρεμένου κρέατος και οστών από αδέσποτα ζώα, που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά ΜΜΕ, προκάλεσαν την παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα.
Ο καταυλισμός στα Τσαμάκια στήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από «αλληλέγγυους» του διεθνούς δικτύου των «No Border Kitchen» και τους Ελληνες συνεργάτες τους, οι οποίοι έστησαν εκεί μαγειρεία και παρείχαν φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η κατάληψη της παραλίας έγινε με την ανοχή του Δήμου Λέσβου και υπό την προϋπόθεση ότι η «Κουζίνα Χωρίς Σύνορα» θα λειτουργήσει μόνο για την περίοδο του χειμώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html