Τρίτη 31 Μαΐου 2016

«Η παγκοσμιοποίηση της πατάτας» – Καταρρίπτεται


Μια δημοσίευση που συνοδεύεται με μια φωτογραφία, κάνει λόγο για απαγόρευση φύτευσης πατάτας και διαδίδεται στο facebook. 
  • ΨΕΥΔΕΣ
Η δημοσίευση αναφέρει:
Η παγκοσμιοποίηση της πατάτας
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις: το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα …
Ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον.
Απαγορεύεται η φύτευση, εξαιτίας του ότι η «ράτσα» της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία η οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο «Codex Alimentarius», βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή «τέτοιου τύπου» με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.
Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο, ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες, γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.
Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.

Και να προσθέσω:
Ένας και μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική:
Διαβάζετε τα καρτελάκια!
Αφήστε αυτά τα προϊόντα στα ράφια να τα φάνε μόνοι τους!
Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!
Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!
Είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!

Το θέμα είναι ίσως από τα σοβαρότερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τώρα και στο εξής.
Π.χ. να φανταστείτε ότι τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει Ολλανδική εταιρεία,
οπότε για να σπείρει κάποιος πατάτες Νάξου θα πρέπει να αγοράσει σπόρο από τους Ολλανδούς!

40101a40102
Το παραπάνω hoax κυκλοφορεί και αναπαράγεται από το 2012.
40103https://archive.is/1qBUQ
Η απαγόρευση φύτευσης δεν έχει καμιά σχέση με τον Codex Alimentarius. Οι συνωμοσιολόγοι είδαν μια απαγόρευση και αυτομάτως την σύνδεσαν με την κοσμοθεωρία τους.  Η φύτευση απαγορεύεται λόγω πιθανής μόλυνσης του εδάφους από τον μύκητα Synchytrium endobioticum που προκαλεί την ασθένεια Χυτρίδιο της πατάτας, γνωστή ως «καρκίνωση της πατάτας». Θεωρείται πολύ σοβαρή ασθένεια και προκαλεί σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής, γιαυτό και παγκοσμίως λαμβάνονται αυστηρά φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που η παραγωγή είναι μικρότερη από το βάρος του φυτεμένου πατατόσπορου. Βασικό μέτρο πρόληψης για να εμποδιστεί η διασπορά της ασθένειας είναι η χρήση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ.
Πριν συνεχίσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κίνδυνος για τον άνθρωπο από την κατανάλωση πατάτας που έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Επομένως αν θα δείτε τίτλους όπως «καρκινογόνες πατάτες» ή «πατάτες με καρκίνο» να γνωρίζετε πως είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΙ και δείχνουν πλήρη άγνοια του θέματος, αν όχι εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης του κόσμου.
40105
http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/agricultural-policy/koinagrotpolitik/images/stories/agropol/Greek/Agro_pol/KAP/Kanonismoi/489-06.pdf
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος έχει απαντήσει τα παρακάτω:
Αγαπητέ πελάτη,
Σύμφωνα με τους κανόνες διακίνησης της πατάτας για εμπορικούς σκοπούς – όπως αυτοί καθορίζονται από την Ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) – θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά και οπουδήποτε πωλείται συσκευασμένη πατάτα (π.χ. Μανάβικα ή λαϊκές) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν την ένδειξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ» στην ετικέτα συσκευασίας και ζύγισης. Η ΑΒ επειδή τηρεί αυστηρά τη νομοθεσία εφαρμόζει τα παραπάνω απαρέγκλιτα σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται από τα καταστήματά της.
Η ένδειξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ» υποδεικνύει τη μη καταλληλότητα της πατάτας για αναπαραγωγή και τοποθετείται στην ετικέτα σαν μέτρο αποφυγής εξάπλωσης φυτοπαθολογικών ασθενειών που δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο αλλά μπορεί να μολύνουν άλλες γεωργικές περιοχές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επειδή οι συγκεκριμένες πατάτες δεν έχουν αποστειρωθεί, αν χρησιμοποιηθούν για φύτευση μπορεί να μεταφέρουν στο χώμα ασθένειες ή μύκητες άλλων περιοχών. Για το λόγο αυτό στις φυτεύσεις πατάτας συνιστάται πάντα η χρήση πιστοποιημένων αποστειρωμένων σπόρων.

40104https://archive.is/LbeBJ 
Σε άρθρο του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, διαβάζουμε:
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011
Μία νέα επικίνδυνη ασθένεια της πατάτας εντοπίστηκε πρόσφατα στο Ν. Δράμας. Κίνδυνος για την εξάπλωσή της σε όλη την Ελλάδα μέσω της ανεξέλεγκτης εμπορίας.
3feeet
Μία νέα επικίνδυνη ασθένεια της πατάτας, από αυτές που οι Φυτοϋγειονομικές Αρχές χαρακτηρίζουν σαν «ασθένειες καραντίνας», εντοπίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Οι συνάδελφοι γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας, μας έστειλαν ένα πλήρες και πολύ κατατοπιστικό ενημερωτικό φυλλάδιο, με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από το θέμα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά βασικά στοιχεία για την ασθένεια, ενώ όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να δει ολόκληρο το φυλλάδιο πατώντας εδώ
Η ασθένεια είναι γνωστή ως «καρκίνωση της πατάτας» και προκαλείται από το μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum.
Πριν συνεχίσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κίνδυνος για τον άνθρωπο από την κατανάλωση πατάτας που έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Επομένως κάποιοι τίτλοι όπως «καρκινογόνες πατάτες» ή «πατάτες με καρκίνο» που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΙ και δείχνουν πλήρη άγνοια του θέματος, αν όχι εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης του κόσμου.
Γενικά
Η ασθένεια είναι ευρέως διαδεδομένη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο κλπ.) εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή Νευροκοπίου Δράμας τον Αύγουστο του 2011.
Θεωρείται πολύ σοβαρή ασθένεια και προκαλεί σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής, γιαυτό και παγκοσμίως λαμβάνονται αυστηρά φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που η παραγωγή είναι μικρότερη από το βάρος του φυτεμένου πατατόσπορου. Η σχετική με την ασθένεια ελληνική νομοθεσία είναι το Π.Δ. 365/2002 (ΦΕΚ Α΄ 307) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση 259959/1984 (ΦΕΚ Β΄ 260).

Συμπτώματα
Το υπέργειο μέρος του φυτού δεν εμφανίζει συμπτώματα.Τα τυπικά συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή όγκων στους κονδύλους, στα στολόνια αλλά ποτέ στις ρίζες

SYNCEN_05

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια γίνεται αντιληπτή μόνο κατά τη στιγμή της συγκομιδής.
Οι όγκοι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεγαλώσουν πολύ και να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια του κονδύλου. Πάνω στους αρχικούς όγκους σχηματίζονται καινούργιοι δευτερογενείς όγκοι και τελικά οι προσβεβλημένες πατάτες παίρνουν την όψη «κουνουπιδιού».
Οι όγκοι αρχικά είναι ανοιχτόχρωμοι, αργότερα όμως μαυρίζουν και αποσυντίθενται απελευθερώνοντας τα σπόρια του μύκητα στο έδαφος.
Εάν η προσβολή στο χωράφι γίνει σχετικά αργά (κοντά στην συγκομιδή), οι όγκοι είναι μικροί και δυσδιάκριτοι και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης της πατάτας.
Η ασθένεια μεταδίδεται:
Με το μολυσμένο έδαφος
Με τη μεταφορά και τη φύτευση μολυσμένων κονδύλων που έχουν λανθάνουσα (μη ορατή προσβολή).
Με την κοπριά των ζώων που έχουν βοσκήσει σε μολυσμένο χωράφι, αφού τα σπόρια του μύκητα επιβιώνουν στο πεπτικό σύστημα των ζώων.
Με τον άνεμο, και το νερό της βροχής ή της άρδευσης.

Αντιμετώπιση.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μυκητοκτόνα που να καταπολεμούν την ασθένεια. Η αντιμετώπιση είναι αποκλειστικά προληπτική. Βασικό μέτρο πρόληψης για να εμποδιστεί η διασπορά της ασθένειας είναι η χρήση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ.
Απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ η χρήση πατάτας φαγητού για σπορά.
Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ήδη προσβεβλημένες περιοχές, θα πρέπει να λαμβάνονται και συμπληρωματικά μέτρα για την αποφυγή της μόλυνσης, όπως η αποφυγή χρήσης κοπριάς ζώων ή οργανικής λίπανσης στα πατατοχώραφα και η απαγόρευση της βόσκησης σε ζώα που πιθανόν έχουν βοσκήσει σε μολυσμένα χωράφια. Γύρω από μία μολυσμένη περιοχή οριοθετείται από τις φυτοϋγειονομικές αρχές μία «ζώνη ασφαλείας» πλάτους τουλάχιστον 500 μέτρων, μέσα στην οποία απαγορεύεται η βόσκηση και η μεταφορά εδάφους με κάθε τρόπο.

Σημαντική παρατήρηση.
Επειδή παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλα παθογόνα (π.χ. νηματώδεις), οι παραγωγοί για κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στις πατάτες τους θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους, δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών ή τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.
Περισσότερα για το Χυτρίδιο της πατάτας μπορείτε να διαβάσετε σε ΑΥΤΟ το φυλλάδιο.
Ο ισχυρισμός για απαγόρευση φύτευσης της πατάτας λόγω Codex Alimentarius, καταρρίπτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html