Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Τι συνδέει τις Σκουριές Χαλκιδικής με την... Apple και το ιρλανδέζικο χωριό Άθερνι



«Ένα μήλο την ημέρα, τον τραπεζίτη κάνει πέρα – σταματήστε να έχετε αντιρρήσεις!»
Αυτό είναι το μήνυμα που βρέθηκε στο μικρό χωριό Athenry της
Ιρλανδίας, το οποίο έχει επιλεχθεί από την Αpple για μία επένδυση 1 δισ. δολαρίων για ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων....

Το μήνυμα αναρτήθηκε για τρία άτομα τα οποία βρίσκονται αντίθετα με την επένδυση καθώς υποστηρίζουν ότι το έργο μαμούθ θα έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή τους.
Το πρότζεκτ έχει καθυστερήσει για έναν ολόκληρο χρόνο, και το δασάκι παραμένει ανέγγιχτο μέχρι να αποφασίσει ο δικαστής τον Μάρτιο.
Είναι μια ιστορία που τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει τις δικές μας Σκουριές στη Χαλκιδική και τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στο έργο της εξόρυξης χρυσού από την "Ελληνικός Χρυσός".

Αυτή η μεγάλη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, επένδυση δε θα επηρεάσει μόνο το Athenry αλλά και την Ιρλανδία, ιδιαίτερα τη στιγμή που αυτή η χρονιά ήταν κόλαφος για τη χώρα.
Το Brexit διακινδυνεύει τα πάντα, ενώ η νίκη του Tραμπ μπορεί να υποσκάψει την ιδιότητα της χώρας ως παράδεισο για τις εταιρείες, κάτι το οποίο είχε ήδη αμαυρωθεί από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να υποχρεώσει την Apple να πληρώσει 13 δισ ευρώ, λόγω των συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Για πολλούς το Athenry εκπροσωπεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: τη δυσκολία σχεδιασμού και υλοποίησης κατασκευαστικών πρότζεκτ στην Ιρλανδία. Η Apple, για παράδειγμα, έχει ήδη ξεκινήσει στη Δανία, σε ένα παράλληλο πρότζεκτ που ανακοινώθηκε την ίδια στιγμή με αυτό της Ιρλανδίας.


Διαβάστε περισσότερα: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2016/11/apple.html#ixzz4R9iKGivW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html