Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Χρ. Ευστρατίου: «Χρειάζονται έργα και όχι λόγια- τι είπε για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ;Συνέντευξη στον 
Δημήτρη Γκαρτζώνη στη Δημοκρατική 

• Κύριε Ευστρατίου είστε υπεύθυνος σε ένα πολύ απαιτητικό τομέα. Πόσο νευραλγικός είναι ο ρόλος της πολιτικής προστασίας;
Πραγματικά είναι ένας πολύ υπεύθυνος τομέας και για
αυτό ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και μου τον ανέθεσε. Η  Πολιτική Προστασία αποβλέπει στην προστασία του πληθυσμού από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, τεχνολογικές βιολογικές, χημικές ή πυρηνικές, κατά τις οποίες, ανάλογα με τη σοβαρότητα, η περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στον τομέα ευθύνης μου προσπαθούμε  με το προσωπικό της Περιφέρειας, παρότι είναι ελάχιστο, να εντοπίσουμε αλλά και να  προβλέψουμε τα αδύνατα σημεία πού υπάρχουν στο νησί και να μπορέσουμε να τα θεραπεύσουμε.  Σημασία για μας δεν έχει μόνο να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αλλά κυρίως να κάνουμε έγκαιρα όλη την απαιτούμενη προετοιμασία, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους και τις καταστροφές, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών. Αυτό απαιτεί καθημερινή επαγρύπνηση, μεράκι και υπευθυνότητα για την ασφάλεια του πολίτη.
• Τι σημαίνει για σας υπευθυνότητα;
Σημαίνει κατ’ αρχήν να αγαπάς αληθινά αυτό που κάνεις και να το κάνεις με ειλικρίνεια και όχι απλά να προσποιείσαι ένα ρόλο για χάρη της δημοσιότητας.  Χρειάζονται έργα  και όχι λόγια, συσκέψεις,  δελτία τύπου και φωτογραφίες ή να … αγναντεύουμε από μακριά τα ποτάμια χωρίς νερό και να βγάζουμε δελτία τύπου ότι δήθεν τα επισκεφτήκαμε.  Ο κόσμος κουράστηκε με όλα αυτά τα παλαιοκομματικά τερτίπια. Δεν τα πιστεύει, ούτε πείθεται. Ο κόσμος θέλει να σε βλέπει δίπλα του, να παλεύεις και να προσπαθείς μαζί του. Θέλει συνεχή παρουσία,  από τα ξημερώματα ως αργά τη νύχτα, όχι να ξυπνάς το μεσημέρι για να δηλώσεις παρουσία μόνο με δημόσιες σχέσεις, χειραψίες και δελτία τύπου.  Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα τέτοιων νοοτροπιών δίπλα μας, που ήρθαν στην πολιτική  από την παλιά σχολή του συνδικαλισμού και έχουν μπερδέψει τους ρόλους και τις λειτουργίες. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ευθύνη για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων έχουν και κάποια ΜΜΕ, με την ανοχή που δείχνουν και την απουσία κριτικής, ακόμη και σε περιπτώσεις που βγάζουν μάτι. Συγγνώμη για το ξέσπασμα αλλά όλα αυτά  είναι που έφτασαν τον τόπο και τη χώρα στην κατάντια που είναι σήμερα. Τον λογαριασμό δυστυχώς τον πληρώνουν τα παιδιά μας.
• Ποιες είναι οι μεγαλύτερες  ανάγκες του νησιού και ποιος ο προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο;
Οι ανάγκες του νησιού είναι μεγάλες γιατί είναι εξίσου μεγάλο και το οδικό δίκτυο. Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει λιγοστό προσωπικό, παρόλα αυτά προσπαθούμε να βρισκόμαστε παντού, όχι μόνο για να λύσουμε προβλήματα, αλλά κυρίως για να προλάβουμε τα χειρότερα.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛ. 8
Με τέσσερις μόνο  οδηγούς οι οποίοι είναι “παντός καιρού” και για όλα τα δρομολόγια όλων των υπηρεσιών, φέτος καλύψαμε γύρω στα 90.000 χιλιόμετρα και 1.300 ώρες με μηχανήματα. Ολόκληρο το περασμένο καλοκαίρι δουλεύαμε εντατικά για να είμαστε έτοιμοι το χειμώνα. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους θέλω να πω ένα  ένα μεγάλο “ευχαριστώ”.  Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε αυτούς που όποια ώρα κι αν υπάρξει ανάγκη, είναι παρόντες.  Ο προγραμματισμός της επομένη περιόδου είναι να πάμε σε σημεία του νησιού  που δεν έχουμε πάει  ακόμη και να συντηρήσουμε αυτά όπου έχουμε ήδη παρέμβη. Βέβαια υπάρχουν και τα απρόβλεπτα, αλλά με καλή θέληση όλα γίνονται
• Η πρόσφατη κακοκαιρία ήταν ένα «κρας τεστ» για τα αντανακλαστικά και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε έκτακτες καταστάσεις;  Λειτούργησε ικανοποιητικά το σύστημα πολιτικής προστασίας;
Η αλήθεια είναι ότι με τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είμαστε σεμνοί και ταπεινοί Στην πρόσφατη κακοκαιρία δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της καλής προετοιμασίας η οποία είχε γίνει, όπως σας είπα,  από το καλοκαίρι. Κάποιοι βέβαια, στη λογική που σας ανέφερα προηγουμένως, έκαναν συνάντηση εργασίας και έβγαλαν δελτία τύπου, αφού πέρασε η κακοκαιρία και βγήκε ο ήλιος…  Από εκεί και πέρα, παρεμβαίνουμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση σε κάθε σημείο που θα μας ενημερώσουν οι συμπολίτες μας ότι υπάρχει πρόβλημα. Ανεξαρτήτως ώρας. Αν χρειαστεί θα βγούμε στο δρόμο ακόμη και τα μεσάνυχτα, ώστε η επόμενη μέρα να βρει τους δρόμους του νησιού καθαρούς και ασφαλείς για τους συμπολίτες μας.
• Στη Ρόδο υπάρχουν εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν πάντα στα έκτακτα συμβάντα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από ασκήσεις και σεμινάρια συμβάλλει στην κατάρτιση των μελών των ομάδων αυτών. Πόσο ενισχύουν τελικά το ρόλο της πολιτικής προστασίας οι εθελοντές;
Οι εθελοντικές ομάδες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η προσφορά τους πολύτιμη και αναντικατάστατη. Το λέω εγώ πού εκεί ανήκω και εκεί θα επιστρέψω όταν τελειώσω με τα πολιτικά.  Ό,τι και να πω είναι λίγο γι αυτούς τους συμπολίτες μας  που παίζουν κορόνα γράμματα την ζωή τους σε έκτακτες καταστάσεις, φωτιές ή πλημμύρες. Που δεν ξέρουν εάν θα γυρίσουν πίσω στα σπίτια  τους και στα παιδιά τους. Που δεν εγκαταλείπουν το μέτωπο της φωτιάς μέχρι να σβήσει και τελευταία σπίθα. Κι όλα αυτά χωρίς να πληρώνονται. Γι αυτούς τους ανθρώπους η μοναδική αμοιβή είναι να το κάθε δέντρο που θα καταφέρουν να σώσουν από τις φλόγες. Υπάρχει βέβαια και άλλη μια ομάδα,  των Χωματουργών  που είναι η αιχμή του δόρατος. Βάζουν τις περιουσίες τους και τον εαυτό τους μέσα στην φωτιά χωρίς κανένα όφελος. Δεν υπάρχουν λόγια γι αυτούς τους ανθρώπους. Μόνο ευγνωμοσύνη και θαυμασμός για τη στάση ζωής τους.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή τους στη προστασία των νησιών μας, θα έρθει ακόμη πιο κοντά στις εθελοντικές ομάδες για να τις στηρίξει περισσότερο σε θέματα  εκπαίδευσης , σεμιναρίων και σε ατομικό εξοπλισμό.
• Η δράση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ την περσινή σεζόν χαρακτηρίστηκε επιτυχής, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την Περιφερειακή Αρχή για την στήριξη της δομής. Θα συνεχισθεί και φέτος η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ;  Προβλέπεται να ενισχυθεί ο ρόλος της;
Πράγματι με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος  έδωσε μεγάλο αγώνα για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά, παρ’ όλες τις  τρικλοποδιές που έβαζαν κάποιοι. Αυτοί που σε βάρος του νησιού έπαιζαν προσωπικά μικροπολιτικά παιχνίδια. 

Στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν πρόβλημα στην περιφερειακή αρχή, δεν δίστασαν να  θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το νησί. Εάν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια δεν θα υπήρχε η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε  τα μηχανήματα  που συντηρήθηκαν και έγιναν αξιόμαχα. 
 Διαφορετικά θα ήταν ακόμη πεταμένα σε καμιά χωματερή, όπως γίνεται συνήθως με χρήματα και την περιουσία των πολιτών. Εμείς θα προχωρήσουμε σε  νέα προγραμματική σύμβαση και φέτος, ενώ θα επεκτείνουμε την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και σε άλλα νησιά.  
Πιστεύω αυτή τη φορά να μην δημιουργήσουν άλλα προβλήματα και να μας αφήσουν να ξεκινήσουμε νωρίτερα, ώστε η ερχόμενη θερινή περίοδος να μας βρει σε πλήρη ετοιμότητα.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html