Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Μαρτυρίες από τα κολαστήρια της Χούντας

Ελλάς Ελλήνων Χριστιανοί η  Ρωμηοί Ρωμυλίας χριστιανοι;

Οι άνθρωποι που βασανίστηκαν άγρια αλλά δεν λύγισαν αποκαλύπτουν το φρικτό πρόσωπο της Δικτατορίας των
Συνταγματαρχών, 50 χρόνια μετά
Ιωάννα Μπρατσιάκου

Εισαγωγή
Καθώς συμπληρώνεται μισός αιώνας από την επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967, η επταετία της Χούντας εξακολουθεί να αποτελεί ένα ατελές κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Μύθοι, αλήθειες, ντοκουμέντα που χάθηκαν αμελώς ή καταστράφηκαν επιμελώς, υποκειμενικές ερμηνείες και αφηγήσεις, περιπλέκονται σε ένα κουβάρι - πρόκληση για όποιον επιθυμεί να το ξετυλίξει. 
Από ποια άκρη του νήματος να πιαστείς πενήντα χρόνια μετά; Όταν με αιτία ή αφορμή την κρίση η πίστη στη Δημοκρατία κλονίζεται; Όταν οι υμνητές των δικτατόρων που δια της βίας τότε την κατέλυσαν, σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο; Όταν πολλοί από εκείνους που τότε αντιστάθηκαν (ή διατείνονται ότι αντιστάθηκαν) σήμερα μοιάζουν μικροί και αναξιόπιστοι στο πλαίσιο ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος; 
Το παρόν κείμενο επιχειρεί να ξετυλίξει ένα κομμάτι του νήματος, ακολουθώντας τα ίχνη ανθρώπων που αντιστάθηκαν στη Χούντα υπεράνω πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς να επιχειρήσουν κατόπιν να εξαργυρώσουν αυτόν τον αγώνα με τα χρώματα κάποιας κομματικής “φανέλας”. 
“Ευυπόληπτοι πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας” και “στρατιωτικοί με περγαμηνές”, μοιράστηκαν τα ίδια ιδανικά, συνδέθηκαν με βαθιά φιλία και οργανώθηκαν κατά του καθεστώτος για να αντιμετωπίσουν και να ,,,Περισσότερα στην Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html