Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Ποιος ήταν ο «μυστικός δάσκαλος» στον οποίο υποκλινόταν ο ΚολοκοτρώνηςΑντώνιος «Εύμελος» Μαρτελάος (1754 – 1819), Ζακυνθινός ποιητής και διαφωτιστής, άριστος γνώστης της ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας, Ιακωβίνος και μέλος της μυστικής Αττικής
Εταιρείας – «Ολυμπίας Αδελφότητος».
Ερχόμενος σε σύγκρουση με τους αριστοκράτες συγγενείς
της μητέρας του Άννας Σουμμάκη (ο παπάς πατέρας του είχε πεθάνει λίγους μήνες πριν γεννηθεί ο υιός του), ίδρυσε σχολείο στο οποίο τα παιδιά των «ποπολάρων» μπορούσαν να σπουδάσουν δωρεάν.
Καλυπτόμενος από ιερατικό σχήμα (στην ιδιόκτητη της οικογένειας της μητέρας του εκκλησία, ως διάδοχος του πατέρα του), δεν δίσταζε να κηρύσσει τις δημοκρατικές ιδέες και κατήχησε στον εθνικό Ελληνισμό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (ο οποίος, όποτε έκτοτε τον συναντούσε, έκλεινε την κεφαλή και έλεγε «προσκυνώ την Ελλάδα!»), αλλά και τον Ούγο Φώσκολο και τον Γεώργιο Τερτσέτη.
Συμμετείχε στην ίδρυση του τοπικού «Ιακωβινείου» («ανθρωπόμορφα θερία που λεγόστε Χριστιανοί, στα κεφάλια σας να πέσει ούλη του Θεού η οργή»), έκαψε το «libro d’ oro» στην κεντρική πλατεία του νησιού και από τύχη και μόνον γλίτωσε τον θάνατο κατά την κατάληψη της Ζακύνθου από τον ρωσοτουρκικό στόλο του ναυάρχου Ουσακώφ τον Οκτώβριο 1798 («καταφυγών εις πλοίον»).
Έναν χρόνο πριν πεθάνει, προσχώρησε και στη «Φιλική Εταιρεία». Από το ογκώδες συγγραφικό και ποιητικό έργο του, έχουν διασωθεί ελάχιστα δείγματα (όπως ο ιακωβινικός «Ύμνος» στην «Περίφημον Γαλλίαν», ένας χριστιανοφανής «Θούριος» που αποσκοπεί στο να ξεσηκώσει κατά των Οθωμανών, κ.ά.), καθώς ο ίδιος, λίγο πριν αποβιώσει, έκαψε όλο το προσωπικό του αρχείο για να μην πέσει στα χέρια των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών.
*Οι Ιακωβίνοι ήταν επαναστατική λέσχη της Γαλλικής Επανάστασης. Από τους Ιακωβίνους προέκυψε η πατριωτική σοσιαλιστική αριστερά. «Ιακωβίνεια», δηλαδή στοές – τοπικές οργανώσεις Ιακωβίνων είχαν ιδρυθεί και στην υπόδουλη Ελλάδα, ιδίως στα Επτάνησα και στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ιακωβίνοι ήταν ακραιφνείς δημοκράτες και επαναστάτες της εποχής.

1 σχόλιο:

 1. ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ....ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ Ο '''ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΗΣ''' ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΕΛΕΓΕ ''''ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΟΡΘΙΟΙ ΜΙΛΟΥΜΕ''' ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΚΗΝΟΥΣΕ ΕΝΑ ΘΝΗΤΟ [ ΜΑΡΤΕΛΑΟ ] ΜΙΑ ΣΤΟΑΣ [«ανθρωπόμορφα θερία που λεγόστε Χριστιανοί, στα κεφάλια σας να πέσει ούλη του Θεού η οργή»)] ΑΥΤΟ ΡΕ ΑΛΑΝΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΑΣΩΝΙΑ....ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ.......ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΣ.....ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΩΝΙΑΣ....ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟ
  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΗΝΟΥΣΕ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ''''ΕΛΛΑΔΑ''' ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΓΑΛΑΤΕ;;;;;;ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ...ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ....Ο ΜΑΡΤΕΛΑΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ '''ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ''''...... ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΠΟΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ Ο ΜΑΡΤΕΛΑΟΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....ΑΤΟΠΟ......ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΤΕ.....
  Ο Τεκτονισμός εισήλθε στον ελληνικό χώρο από τα Επτάνησα, την εποχή που ήταν υπό γαλλική και αγγλική κατοχή, και συγκεκριμένα από τις νήσους Κέρκυρα και Ζάκυνθο τις οποίες οι πολέμιοι της οργάνωσης αποκαλούν έως σήμερα «κερκόπορτες» του Μασονισμού.
  Όπως ήταν φυσικό, ο λαός των νήσων αυτών δε συμμετείχε εκδηλώνοντας άλλοτε επιφύλαξη και άλλοτε φόβο με συνεπακόλουθες καταστάσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν προϊόντα της άσχημης εικόνας που είχε δημιουργηθεί βλέποντας ν΄ αναμιγνύονται πρώτιστα γνωστά φιλόδοξα πρόσωπα των μικρών τους κοινωνιών με πολιτικές βλέψεις και οικονομικές διεκδικήσεις, μεταξύ των οποίων και επιφανείς Κερκυραίοι και Ζακυνθινοί, δημιουργώντας ιδιαίτερες φιλίες με τους «Φράγκους» (Ιταλο-Ενετούς), όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι στέναζαν υπό τη δεσποτεία των κατακτητών. Μάλιστα συμπεριφέρονταν ως απελευθερωμένοι, επιδεικνύοντας καλοπέραση αυτοαποκαλούμενοι «Φραμασόνοι». Βέβαια μεγάλη επιρροή άσκησαν και οι Άγγλοι μέσω της δικής τους Στοάς, στην οποία μαθήτευσαν επίσης ντόπιες προσωπικότητες.
  ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΤΟΩΝ......ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΤΕ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΟΥΣ.....ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΙΣΟΣ ΜΕ ΕΣΑΣ....ΟΙ ΙΑΚΩΒΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟΑ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΚΟΣ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html