Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Le Monde: Οι Ρωμηές δεν γεννούν πια λόγω οικονομικής κρίσης


Με αφορμή την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" αναφέρει οτι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επέτεινε τη δημογραφική κρίση…

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας ολίσθησε στα 10,8 εκατομμύρια το 2016, γηράσκει και μειώνεται», επισημαίνει το επίμαχο άρθρο εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο:...
Στην Ελλάδα, οι μισθοί είναι χαμηλοί, η ανεργία πλήττει το 27% των γυναικών και το 20% των ανδρών και η απαισιοδοξία διακατέχει τους Έλληνες.

«Δεν θέλω να μεγαλώσει το παιδί μου σε μία χώρα όπου το μέλλον είναι αβέβαιο. Πέρυσι, έχασα τη δουλειά μου, βρέθηκα σε δύσκολη θέση και με το σύζυγό μου που παίρνει κάθε μήνα 800 ευρώ δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα αν είχαμε ένα μέλος στην οικογένεια που να εξαρτάται από εμάς», υποστηρίζει η 34χρονη Κατερίνα στη γαλλική εφημερίδα εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει άμεσα να γίνει μητέρα.

Η εφημερίδα "Le Monde" επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποτυπώνουν την θλιβερή πραγματικότητα. «Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970, δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Και ο αριθμός των γεννήσεων έχει μειωθεί από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Από 114. 766 το 2010, σε 94.134 το 2013 και 91.847 το 2015».

Ο πληθυσμός της Ελλάδος μειώνεται. Από 11,1 εκατομμύρια που ήταν το 2011 σε 10,8 το 2016. «Οι γεννήσεις δεν θα αυξηθούν, καθώς οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία δεν αποτελούν πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και το ποσοστό γεννήσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα», επισημαίνει ο Βύρωνας Κοτσαμάνης, καθηγητής δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

«Πριν από την κρίση, το ποσοστό γεννήσεων στη Ελλάδα ήταν ήδη 1,5 παιδιά ανά γυναίκα. Το 2012 μειώθηκε στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο παιδιά ανά γυναίκα για να εξασφαλιστεί η ανανέωση της γενιάς», επισημαίνει ο Έλληνας καθηγητής στη γαλλική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html