Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Εξ αφορμής: Παΐσιος πνευματικός, φιλειρηνικός, αγαπησιάρης;




Είναι από τους διασημότερους αγίους και χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, ως πνευματικός άνθρωπος, φιλειρηνικός και αγαπησιάρης. Ο λόγος για τον γέροντα άγιο Παΐσιο αγιορείτη. Στο παρών άρθρο θα εξετάσουμε αν ισχύουν τα τρία πιο πάνω χαρακτηριστικά που το αποδίδονται:


Πνευματικός;
Στα βιβλία του, Λόγοι Α'-Στ' (Εκδότης Ιερόν Ησυχαστήριον Μοναζουσών Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, 1998 έως 2012), που του έγραφαν άλλοι, διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

(1) «Η λογική είναι βλαμμένος λόγος όχι ορθός».
(2) «Μπαίνουν άγγελοι, άγιοι από το παράθυρο, τους βλέπεις, μιλάς μαζί τους, φεύγουν… Αν πάς να τα εξετάσεις αυτά με την λογική, δεν γίνεται». 
(3) «Όταν η γυναίκα που είναι έγκυος δε θέλει το παιδί, αυτό πολλές φορές το καταλαβαίνει, τυλίγεται με τον ομφάλιο λώρο και πεθαίνει».
(4) «Οι άνθρωποι πεθαίνουν νέοι γιατί τους διαλέγει ο θεός, τους παίρνει κοντά του γιατί ο παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια».
(5) «Βλέπεις, πεθαίνει ένα παιδάκι, το παίρνει αγγελούδι ο Χριστός και κλαίνε και οδύρονται οι γονείς, ενώ έπρεπε να χαίρονται, γιατί που ξέρουν τί θα γινόταν, αν μεγάλωνε;».
(6) «Οι αρρώστιες βοηθούν τους ανθρώπους να εξιλεωθούν, όταν δεν έχουν αρετές... Το καλό που προσφέρει η αρρώστια, η υγεία δεν μπορεί να το δώσει...».
(7) «Η αναπηρία είναι ευλογία από τον θεό...».

Το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: «Πρόκειται για βαθιά πνευματικό άνθρωπο ή για την,,,Περισσότερα στην πηγή 
http://damianlampidonitis.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html