Τρίτη 13 Απριλίου 2021

O γρίφος του Διόφαντου...


Όταν πέθανε ο μέγας μαθηματικός Διόφαντος, οι μαθητές του (κατά παραγγελία του) αντί άλλου επιγράμματος, συνέθεσαν έναν γρίφο και τον έγραψαν πάνω στον τάφο του."Διαβατη, σε αυτον τον ταφο αναπαυεται ο Διοφαντος. Σε εσενα που εισαι σοφος, η
επιστημη θα δωσει το μετρο της ζωης του. Ακουσε. Ο θεος του επετρεψε να ειναι νεος για το ενα εκτο της ζωης του. Ακομα ενα
δωδεκατο και φυτρωσε το μαυρο γενι του. Μετα απο ενα εβδομο ακομα, ηρθε του γαμου του η μερα. Τον πεμπτο χρονο αυτου του γαμου, γεννηθηκε ενα παιδι. τι κριμα, για το νεαρο του γιο. Αφου εζησε μοναχα τα μισα χρονια απο τον πατερα του, γνωρισε την παγωνια του θανατου. Τεσσερα χρονια αργοτερα, ο Διοφαντος βρηκε παρηγορια στη θλιψη του, φτανοντας στο τελος ζωης του."


Ζητούμενο:


Ποσο κρατησε η ζωη του;






Η λύση του έχει έτσι:


Ο Διόφαντος πέρασε δέκα τέσσερα χρόνια ως παιδί, εφτά ως νέος και άλλα δώδεκα ως εργένης, οπότε παντρεύτηκε στα τριάντα τρία. Τον πέμπτο χρόνο του γάμου του, σε ηλικία τριάντα οχτώ ετών, απέκτησε ένα γιο, ο οποίος έζησε τα μισά χρόνια του πατέρα του, δηλαδή πέθανε στα σαράντα δυο, όταν ο Διόφαντος ήταν ογδόντα. Μετά τέσσερα χρόνια πέθανε κι ο ίδιος, όντας ογδόντα τεσσάρων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html