Μετά από χρόνια ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο έχουν αποκαλύψει ένα σπάνιο ψηφιδωτό δάπεδο της ρωμαϊκής εποχής το οποίο έχει ηλικία σχεδόν 2000 ετών. Σκηνές από αγώνες με άρματα σε ρωμαϊκό ιππόδρομο καλύπτουν το μωσαϊκό το οποίο
έχει μήκος σχεδόν 26 μέτρα. Εκτός από τις εντυπωσιακές απεικονίσεις υπάρχουν επίσης επιγραφές στην αρχαία ελληνική, αναφέροντας τα ονόματα των αλόγων και των αναβατών τους.
Το μωσαϊκό θεωρείται ότι αποτελεί μέρος μιας αίθουσας τέχνης σε ένα αρχοντικό και οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τους αρχαίους θησαυρούς που κρύβει η περιοχή. Κρυμμένο για αιώνες ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη στο χωριό Ακάκι, περίπου 14 μίλια από την πρωτεύουσα Λευκωσία.
Ο αγρότης εντόπισε αρχικά ένα ψηφιδωτό θραύσμα από άλλο τμήμα του αρχοντικού το 1938, σύμφωνα με το Associated Press. Το σπάνιο ψηφιδωτό στο δάπεδο ανακαλύφθηκε αργότερα κάτω από μια σιδηροδρομική γραμμή. Η εκσκαφή στην περιοχή ξεκίνησε το 2013 και το πλήρες μωσαϊκό άρχισε να αποκαλύπτεται το 2016, ενώ οι αρχές το κάλυψαν για προστασία.
Οι αρχαιολόγοι άρχισαν πρόσφατα τις εργασίες αποκατάστασης, αλλά αναμένουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσουν να το επισκεφθούν οι πολίτες.
Ωστόσο, το μωσαϊκό είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και ένα από τα εννέα άλλα ψηφιδωτά που απεικονίζουν σκηνές αγώνων ιπποδρόμου που βρέθηκαν σε ολόκληρο τον ρωμαϊκό κόσμο, δήλωσε στο Associated Press η Δρ. Φρύνη Χατζηχριστοφή, η αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή.
«Είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τέτοιες σκηνές δεν απεικονίζονται συχνά σε ψηφιδωτά δήλωσε η επιστήμονας προσθέτοντας πως «Έχουμε συχνά απεικονίσεις με άλογα ή αναβάτες αλλά όχι κούρσες που να δείχνουν τον ίδιο τον ιππόδρομο».
Με πληροφορίες από National Geographic
Πηγή: www.lifo.gr
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html