Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

 μπε




ΟΟΣΑ: ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ.
ΟΙ  ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ,  ΤΟ «ΑΧΘΟΣ  ΑΡΟΥΡΗΣ»    ΤΟ  ΒΑΡΟΣ  ΤΗΣ ΓΗΣ.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα στον κλάδο της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού
Όπως αναφέρεται ενδεικτικά, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα, σε μεγάλο βαθμό, είναι απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα, ενώ τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης, ότι ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, ότι η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για Ε&Α και ότι οι συνθήκες για καινοτομία απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα στερείται κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε Ε&Α και ότι οι ελληνικές εταιρείες, σε γενικές γραμμές, δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης συναντάται η Kορέα, η οποία δαπανά το 3,74% του ΑΕΠ της στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με δαπάνες της τάξης του 2,17%. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ κυμαίνεται στο 1,76% του ΑΕΠ.




ΟΙ  ΑΡΧΑΙΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ


Ο  αρχαίος  τεχνολογικός  Ελληνικός  κόσμος παλλόταν από εφευρέσεις, αυτόματα και υπολογιστές, λες και ξεπήδησε από σελίδες επιστημονικής φαντασίας. Πλάτωνας (ξυπνητήρι), Αριστοτέλης (ρολόι-ξυπνητήρι), Πυθαγόρας (κούπα), Αρχιμήδης (υδραυλικό ωρολόγιο), Αρχύτας (πτητική συσκευή). 


Περισσότερες από 300 εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων μας είναι σήμερα γνωστές.


Από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνατον υδραυλικότηλέγραφο του Αινεία και τον «κινηματογράφο» του Ήρωναμέχρι το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιουτον αστρολάβο τουΠτολεμαίου και τον καταπληκτικό  αναλογικό υπολογιστή τωνΑντικυθήρων.


Η ελληνική τεχνολογία απλώθηκε πάνω σε όλους τους τομείςτου επιστητού και αφορούσεπέρα από τα θρυλικά «αυτόματα»,τα αστρονομικά ρολόγια (αστρολάβοςτετράντας κ.λπ.) και τουςμετρητικούς μηχανισμούς (διόπτρεςαλφάδιαοδόμετρα,ναυτικά δρομόμετραποδοκίνητους τόρνουςπαντογράφους,γωνιόμετραανεμολόγιατρύπαναεσωτερικούς σπειροτόμουςκ.λπ.), σε ιατρική τεχνολογία («Πυουλκός», η σύριγγα δηλαδή),αγροτική (ελαιοτριβείαμύλοιπρέσες λαδιού και άροτρα),υφαντική («Αργαλειός της Πηνελόπης»), αθλητική (Ύσπληγακαι Ιππάφεση), μηχανική (γερανοίανυψωτικά μηχανήματα,πολύσπασταβαρούλκασύνδεσμοιγόμφοι και εμπόλια),υδραυλική (Κηλώνιοναλυσιδωτές αντλίεςυδραυλικοί τροχοί,πυροσβεστικές αντλίεςφυσερά και αεραντλίες), αλλά καιτηλεπικοινωνίες (Πυρσεία και Φρυκτωρίεςυδραυλικοί καιακουστικοί τηλέγραφοικρυπτογραφικοί δίσκοι), πολιορκητικέςσυσκευές (Αιωρούμενος Κριός του ΓήραΧελώνη Επίχωσης τουΔιάδηΕλέπολις του ΕπιμάχουΣαμβύκη του Δαμίου,Φλογοβόλο των ΒοιωτώνΓαστραφέτηςαλλά και τα πάμπολλαείδη καταπέλτη).




ΔΥΟ  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:




1.  Η  Κρήνη του Ήρωνα




Χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα και την πίεση του αέρα, αυτή η βρύση πρέπει να φάνηκε μαγική στους ανθρώπους του 1ου αιώνα της Αιγύπτου.


Η συσκευή σχεδιάστηκε από τον Ήρωνα της Αλεξάνδρειας. Είναι ένας όμορφος τύπος των ιδιοτήτων των υγρών των Πασκάλ και Μπερνουλί.








2.   Η «Βίδα ή Κοχλίας » του Αρχιμήδη.


Πρόκειται για μια σημαντική απόδειξη της ανθρώπινης εφευρετικότητας και αποδίδεται στον σπουδαίο Αρχιμήδη, του 3ου αιώνα π.α.χ.χ  Έχει την ικανότητα να ανυψώνει υγρά, κοκκώδη στερεά και αποτελεί τη βάση πολλών μηχανισμών ανύψωσης σήμερα.

Ο βασιλιάς Ιέρων ο Β΄ ανέθεσε στον Αρχιμήδη να σχεδιάσει ένα πλοίο τεραστίων διαστάσεων γνωστό ως «Συρακουσία». Ο βασιλιάς ήθελε να το χρησιμοποιήσει για τη μεταφορά τουλάχιστον 600 ατόμων, σε πολυτελή ταξίδια μεταφέροντας εφόδια αλλά και ως πολεμικό ναυτικό πλοίο. Στο «Συρακουσία» υπήρχε ακόμα γυμναστήριο και ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη.


 Δεδομένου ότι σε ένα τέτοιο πλοίο θα εισέρρεαν σημαντικές ποσότητες νερού, η «βίδα» ή «κοχλίας» του Αρχιμήδη θα βοηθούσε στην απορρόφηση των υδάτων. Η συσκευή περιείχε έναν περιστρεφόμενο κοχλία ο οποίος γυρνούσε χειροκίνητα , σε σχήμα λεπίδας μέσα σε έναν κύλινδρο. Η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την άντληση υγρών και στερεών σε μορφή κόκκων, όπως ο άνθρακας και το σιτάρι.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html