http://fdathanasiou.files.wordpress.com/2011/01/ce86ceb3ceb9cebfcf82ce99cf89ceaccebdcebdceb7cf82cebfcea0cf81cf8cceb4cf81cebfcebccebfcf82.jpg
Η Μασονία έχει την αρχή της σε οργανώσεις που δημιουργήθηκαν τους τέσσερεις πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες και αναβίωσαν τα Μεσαιωνικούς χρόνους, με το περίβλημα των ιπποτικών
ταγμάτων.
Μπορεί να ενταχθεί σε μία ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει οργανώσεις (τάγματα), όπως λ.χ. οι Ροδόσταυροι, οι ιππότες της Μάλτας, οι Αγγελικοί Αδελφοί, οι Ιππότες Καδώς, οι Ναΐτες ιππότες, Καλατράβα κ.ο.κ., αλλά και στο Ισλάμ οι Ασασσίνοι είχαν ιεραρχία και τάξεις.
Στις τάξεις τους υπηρετούσαν
αριστοκράτες και ευγενείς, που διοικούσαν, ιερατείο, το οποίο προέρχοταν από τις ίδιες τάξεις και οι στρατιώτες, οι οποίοι εστρατολογούντο από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, υπηρετούσαν χωρίς αντιρρήσεις, το τάγμα τους. Η κοινωνική αδικία που επικρατούσε το Μεσαίωνα ωθούσε το λαό προς τα ιπποτικά τάγματα. Έθελγε, άλλωστε, τα άτομα λαϊκής προέλευσης, το γεγονός ότι αποκτούσαν δύναμη ως μέλη των ιπποτικών ταγμάτων με κοινοβιακή ζωή, με επίφαση ισότητας των μελών, με μυστικές τελετουργίες και διδασκαλίες, με ανώτατη ιεραρχία κάτω από τη σιδηρά διοίκηση του Μεγάλου Διδάσκαλου, του Μάγιστρου, ή Μεγάλου Ποντίφηκα.
Ακόμη και σήμερα ατόμα, μεσαίων ή κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, εντυπωσιάζονται από το γεγονός, ότι μυούμενα στη μασονία, γίνονται αυτόματα «αδελφοί» αριστοκρατών και υψηλόβαθμων στελεχών της κοινωνίας.
Οι Στοές φέρουν βαρύγδουπα ονόματα, μεταξύ των οποίων Στοά της Βασιλικής Αψίδας, η οποία, σε διάφορες εποχές είχε ονόματα όπως Αγία Στοά, Ιερά Στοά και Βασιλική Στοά.
Η τεκτονική παράδοση διδάσκει, ότι:
  • Η Αγία Στοά ιδρύθηκε σε σκηνή στην έρημο και προήδρευσαν διαδοχικά ο Μωυσής, ο Αχολιάβ (ή Ελιάβ) και ο Βεζαλεήλ (ή Βεσελεήλ).
  • Η Ιερά Στοά ιδρύθηκε στο όρος Μορία στη διάρκεια της ανοικοδόμησης του πρώτου Ναού. Στην Ιερά Στοά προήδρευσαν ο βασιλέας του Ισραήλ Σολομών και ο βασιλέας της Τύρου Χιράμ.
  • Η Βασιλική Στοά ιδρύθηκε ανάμεσα από τα ερείπια του ναού του Σολόμωντα. Στη διάρκεια της ανοικοδομήσεώς του προήδρευσαν ο Ζουρεββάβελ, ο Χαγκάι και ο Ιοσούας.
  • Ο Ιωάννης ο βαπτιστής, θεωρείται προστάτης των συντεχνιών λιθοξόων, που έδρασαν ως αδελφότητες στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας στην Αγγλία, αλλά καθιερώθηκε στα 1717 ως προστάτης της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.
  • Ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, τιμάται κυρίως από τις σκωτικές στοές.
  • Άλλοι χρησιμοποιούμενοι άγιοι είναι ο Άγιος Ανδρέας, ο Παύλος, ο Απόστολος Πέτρος κ.λπ..