*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα Βιότοπος – περιγραφή:
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι PULMONARIA officinallis (Πνευμονική η φαρμακευτική). Ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινιδών ή Βορραγινωδών Τραχυφυλλωδών. Φυτρώνει σε όλη την
Ευρώπη, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη μέσα σε δάση. Στη χώρα μας συναντάται ιδιαίτερα στη περιοχή των Σερρών και σε σκιερούς τόπους της βόρειας Ελλάδας.
Το συναντούμε συνήθως με την ονομασία Πνευμονική. Είναι πολύχρονη πόα μικρή σχετικά με βλαστάρια που φτάνουν σε μήκος τα 15-30 εκατοστά. Τα φύλλα του φυτού είναι τραχιά, τριχωτά, ωοειδή, με μακρύ μίσχο, πράσινα και έχουν βούλες ανοιχτότερες, σαν άσπρες κηλίδες. Τα άνθη είναι ρόδινα αρχικά και κυανά ή μπλε αργότερα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ίδια ταξιανθία που είναι επάκρια , φέρει ταυτόχρονα άνθη και των δύο χρωμάτων.
Ιστορικά στοιχεία: Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη εδώ και εκατονταετίες. Η Πουλμονάρια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεωρίας μορφών και σχημάτων που κυριάρχησε στην Ευρώπη τον 16ο και 17ο αιώνα.
Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, ο Θεός έδωσε τα βότανα στους ανθρώπους για να τους θεραπεύει και η κατάλληλη χρήση κάθε φυτού αποδεικνύεται από την εμφάνισή του. Έτσι τα παρδαλά φύλλα της Πουλμονάριας επειδή έμοιαζαν με τους πνεύμονες, παρέπεμπαν σε ασθένειες των πνευμόνων. Και πράγματι στην περίπτωση αυτή είχαν δίκιο μια και η Πουλμονάρια είναι ένα καταπραϋντικό αποχρεμπτικό.
Η σίλικα που περιέχει αποκαθιστά την ελαστικότητα των πνευμόνων. Ελαττώνει τη βρογχική καταρροή. Η τανίνη που περιέχει την κάνει κατάλληλη για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, ενώ η παράλληλη ύπαρξη τανίνης και αλλαντοΐνης εξηγεί την εκτεταμένη λαϊκή χρήση της για την επούλωση των πληγών.
Συστατικά-χαρακτήρας: Περιέχει φυτική κόλα, σαπωνίνη, αλλαντοΐνη, κουερσετίνη, κανφερόλη, βιταμίνη C, τανίνη, διοξείδιο του πυριτίου, κάλιο, σίδηρο και άλλα μεταλλικά άλατα. Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη - συλλογή: Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του φυτού. Ανθίζει Μάρτιο και Απρίλιο και συλλέγεται την εποχή της ανθοφορίας, Τα φύλλα μπορούν να συλλέγονται και μετά την ανθοφορία, μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις: - Διαβάστε την συνέχεια στο σάιτ : http://master-lista.blogspot.gr/2015/07/pulmonaria-officinallis.html#sthash.POx3pHRk.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html