Εσείς καταναλώνετε καθημερινά τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που συνιστούν οι ειδικοί;
Αν όχι, δεν είστε οι μόνοι…
Η χαμηλή κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση ζάχαρης και κακής ποιότητας λιπαρών, βλάπτει σοβαρά την υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ελλιπής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών συμβάλλει σε ευρύ φάσμα σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και η κατάθλιψη.
Ποια είναι όμως τα κυριότερα συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και πού τα βρίσκουμε;
Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 45 είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, σύμφωνα με νέα διατροφική έκθεση που εκπόνησε ομάδα ειδικών για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με έδρα τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Σούζι Σόγιερ, η οποία υποστηρίζει τη νέα έκθεση: «Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να τροφοδοτείται με τα κατάλληλα συστατικά για να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Χρειαζόμαστε περίπου 45 διαφορετικά συστατικά ημερησίως για να το πετύχουμε αυτό».
Τα 45 συστατικά που χρειάζεστε καθημερινά
Τα 45 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά χωρίζονται σε 5 μεγάλες κατηγορίες:
- Βιταμίνες: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, Β7 (βιοτίνη), Β9 (φυλλικό οξύ)
- Μέταλλα: ασβέστιο, χλώριο, νάτριο, μολυβδαίνιο, κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, ιώδιο, βανάδιο, κοβάλτιο, πυρίτιο, θείο, φώσφορος, χρώμιο, φθόριο, βόριο, χαλκός
- Αμινοξέα (πρωτεΐνες): λευκίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, τρυπτοφάνη, βαλίνη, ιστιδίνη, θεανίνη
- Λιπαρά οξέα: λινολενικό οξύ, άλφα λινολενικό οξύ
- Υδατάνθρακες
Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι καλύτερες πηγές των παραπάνω συστατικών ώστε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας.
Σε περίπτωση που δεν λαμβάνετε τις απαιτούμενες ποσότητες μέσω της διατροφής σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας συστήσει το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.
Βιταμίνη Α: συκώτι, μουρουνέλαιο, κρόκος αυγού, βούτυρο, εμπλουτισμένη μαργαρίνη, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκοπατάτα, καρότο, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκιά κόκκινη πιπεριά, μάνγκο, πεπόνι.
Βιταμίνη D: ψάρια, συκώτι, κρόκος αυγού, μανιτάρια, γάλα, γιαούρτι, χυμός πορτοκάλι, δημητριακά, βρόμη, τυρί.
Βιταμίνη Ε: ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, κουκουναρόσπορος, αβοκάντο, μάνγκο, ακτινίδιο.
Βιταμίνη Κ: λαχανίδα, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινή μπριζόλα, κοτόπουλο, φασολάκια, δαμάσκηνα, ακτινίδιο, αβοκάντο, αρακάς.
Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, παπάγια, λαχανάκια Βρυξελλών, φράουλες, μπρόκολο, γλυκιά κόκκινη πιπεριά.
Βιταμίνη B1: σπαράγγια, αρακάς, ηλιόσποροι, φασολάκια, πέστροφα, μακαντάμια, φιστίκια Αιγίνης, σόγια, φασόλια.
Βιταμίνη B2: μανιτάρια, αυγά, μπρόκολο, σπαράγγια, αμύγδαλα, τυρί, σκουμπρί, καλαμάρι, σουσάμι.
Βιταμίνη B3: τόνος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μανιτάρια, αρακάς, ηλιόσποροι, αβοκάντο.
Βιταμίνη Β5: συκώτι, ηλιόσποροι, σολομός, αβοκάντο, μπρόκολο, μανιτάρια, βρόμη.
Βιταμίνη Β6: πιπεριές, κουνουπίδι, μπανάνα, σέλινο, λαχανάκια Βρυξελλών, τόνος, σκόρδο, ηλιόσποροι, φιστίκια Αιγίνης, γαλοπούλα, κοτόπουλο, δαμάσκηνα, αβοκάντο, κοτόπουλο.
Βιταμίνη Β12: οστρακοειδή, συκώτι, σκουμπρί, καβούρι, τόφου, κόκκινο κρέας, γάλα, τυρί, αυγά.
Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη): αυγά, τυρί, συκώτι, αβοκάντο, σμέουρα (φραμπουάζ), μπανάνα, σολομός, σαρδέλα.
Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ): μαυρομάτικα φασόλια, φακές, σπανάκι, σπαράγγια, μαρούλι, αβοκάντο, μπρόκολο, μάνγκο, πορτοκάλι.
Τροφές πλούσιες σε απαραίτητα μέταλλα: όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, σαρδέλες, γιαούρτι, ντομάτα, αβοκάντο, μπανάνα, σολομός, παντζάρι, αυγό, πουλερικά, μαρούλι, ελιές, σέλερι, θαλασσινά, ανανάς, κολοκύθα, μανιτάρια, ταχίνι, σκόρδο, βρόμη, σπαράγγια, γλυκοπατάτα, καρύδια Βραζιλίας, ηλιόσποροι.
Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης (ζωικής και φυτικής): κόκκινο κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρια, θαλασσινά, σόγια, όσπρια, ξηροί καρποί, πασατέμπος, σπανάκι, καλαμπόκι, αβοκάντο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.
Υγιεινά λιπαρά οξέα: ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι.
Ποιοτικοί υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, βρόμη, πλιγούρι, ρύζι με φλοιό, ζυμαρικά σόγιας.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mail Online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html