Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Στην αντεπίθεση οι αρχαιολόγοι για το "όχι" στα γυρίσματα του BBC στο Σούνιο- Σχόλιο Ε-Δ



Για "αήθη επίθεση", "παράβλεψη και διαστρέβλωση των δεδομένων" μιλά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. "Παράνομες οι υπερωρίες μας για τις κινηματογραφικές λήψεις", τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιοφυλάκων


Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
Την ώρα που αναμενόταν να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε
μεταξύ του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του γ.γ .Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, εξαιτίας της μη παραχώρησης του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για τα γυρίσματα της μίνι σειράς «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια»), στο Σούνιο, από το BBC, στην αντεπίθεση περνάει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ανεβάζοντας τους τόνους. Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται ενώ στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ αναμένεται να δοθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News 24/7, το πράσινο φως για τα γυρίσματα.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ειδικά κατά του Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κρέτσου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «θα έπρεπε να παραιτηθεί σύσσωμο το ΚΑΣ» μετά την απόρριψη του αιτήματος του BBC, και με αιχμές κατά της υπουργού Πολιτισμού, η οποία χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μιλά, χωρίς περιστροφές, για «αήθη επίθεση κυβερνητικών παραγόντων και μερίδας των Μ.Μ.Ε.».

Να σημειωθεί ότι το αρχικό αίτημα στο Κ.Α.Σ., που απορρίφθηκε, θα απέκλειε τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για μια ολόκληρη μέρα (7π.μ.-7μ.μ.), εν αντιθέσει με το νέο αίτημα που εξετάζεται αύριο και ζητά το χώρο από τις 7 το πρωί ως τη 1το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τον κ. Κρέτσο ότι «παρέβλεψε και διαστρέβλωσε» τα δεδομένα που του ήταν ήδη γνωστά, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι το ΚΑΣ είχε ήδη γνωμοδοτήσει θετικά από τον Φεβρουάριο για τα νυχτερινά γυρίσματα βασικής σκηνής του φιλμ του ΒΒC στην Ακρόπολη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αποσιωπήθηκε επίσης το ότι η εταιρεία παραγωγής ζήτησε «ουσιαστικά να κλείσει ο Αρχαιολογικός Χώρος του Σουνίου για μια ολόκληρη μέρα, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές εκατοντάδες επισκέπτες έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους αρκετούς μήνες πριν την επίσκεψη στον συγκεκριμένο χώρο. Το γεγονός ότι η εταιρεία παραγωγής επανήλθε με νέο αίτημα για λιγότερες ώρες κινηματογράφησης, που δεν θα αποκλείσουν τον αρχαιολογικό χώρο για μια ολόκληρη μέρα, αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, άρα η επίθεση που γίνεται στο Κ.Α.Σ. και την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι υποβολιμαία».

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ θίγεται ακόμη η σχεδόν εκβιαστική χρονικά υποβολή αιτημάτων που λαμβάνει το ΚΑΣ από το εξωτερικό: «Το αίτημα (του BBC) υποβλήθηκε μόλις 15 μέρες πριν από τα γυρίσματα. Πολύ συχνά οι ξένοι παραγωγοί καταθέτουν αίτηση στο ΥΠ.ΠΟ.Α. με απαράδεκτη καθυστέρηση, ενώ έχουν ήδη προγραμματίσει ακόμη και τις ημερομηνίες μετάβασης και διαμονής τους στη χώρα μας!».

Ο Σ.Ε.Α. επισημαίνει ότι η σύνδεση των μνημείων με τη σύγχρονη τέχνη είναι στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Από τον απολογισμό της περσινής χρονιάς, που πραγματοποιεί στην έναρξη κάθε έτους το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκύπτει ότι από τα 1.091 θέματα που συζήτησε το 2017 τα 212 αφορούσαν παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Τα 130 θέματα αφορούσαν άδειες κινηματογράφησης και φωτογράφισης. Όπως η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Βλαζάκη είχε τονίσει (σε αντίθεση με πρόσφατες δεσμεύσεις της υπουργού Πολιτισμού ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων), επίκειται ρύθμιση η οποία θα περιορίζει τον αριθμό των σχετικών αιτημάτων που θα έρχονται στο ΚΑΣ, ώστε «το Συμβούλιο να έχει περισσότερο χρόνο για σοβαρότερα θέματα».

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσής του, ο Σ.Ε.Α. καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να εξετάσει εκ νέου το νομικό πλαίσιο που διέπει την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, για τα οποία ισχύει εκ του Συντάγματος ειδικό πλαίσιο προστασίας, και να ανοίξει διάλογο με τους θεσμικούς φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των κινηματογραφιστών.

Στον δημόσιο διάλογο που άναψε η υπόθεση παραχώρησης του Σουνίου συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία με ανακοίνωσή της συντάσσεται πλήρως με το ΚΑΣ, με το οποίο συνήθως βρίσκεται σε αντιπαράθεση. Καταγγέλλοντας συγχρόνως ότι «άλλα αιτούνται (τα συνεργεία παραγωγής) στο ΚΑΣ και άλλα συμβαίνουν στην πράξη και αυτό έχει να κάνει με το ωράριο εργασίας, με την απασχόληση των εργαζομένων και κυρίως με την παρεμπόδιση των επισκεπτών επειδή αποκλείονται μεγάλα κομμάτια του χώρου με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διαμαρτύρονται εντονότατα».

Στην ανακοίνωση η ΠΕΥΦΑ ρωτά για το «τίμημα που καταβάλλεται για τη χρήση του Αρχαιολογικού Χώρου», ερώτημα στο οποίο πάντως απαντά η σημερινή ανακοίνωση του Σύλλογοι Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Για την κινηματογράφηση στο Σούνιο, προβλέπεται τέλος 1600€ (πλέον ΦΠΑ) ανά ημέρα για κάθε παραγωγή». Ποσό που ζητά περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα με τον ΣΕΑ. «Είναι ανάγκη», σημειώνει, «να ανοίξει ένας διάλογος για καταβολή τέλους με βάση τον προϋπολογισμό κάθε παραγωγής, ώστε οι ανεξάρτητες μικρές παραγωγές να μην επιβαρύνονται υπέρογκα και οι μεγάλες παραγωγές να επιβαρύνονται ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους».

«Παράνομη» χαρακτηρίζει, σε επικοινωνία με το News 24/7, ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ Γιάννης Μαρκόπουλος, την υπερωριακή απασχόληση των φυλάκων για κινηματογραφικές λήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. «Πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία και οι αρπαχτές των ξένων συνεργείων παραγωγής», υπογραμμίζει. «Δεν πιστεύουμε ότι κάθε ξένος παραγωγός έρχεται για γυρίσματα στα μνημεία μας από την αγάπη του για την Ελλάδα. Και σαφέστατα πρέπει οι εταιρείες παραγωγής να αναλαμβάνουν τις υπερωρίες μας, τις οποίες δεν τις πληρώνει κανείς!».

«Στο μεταξύ, άλλα είναι συνήθως τα συμφωνηθέντα με το ΚΑΣ κι άλλα τελικά κάνουν στην πράξη οι εταιρείας κινηματογράφησης», προσθέτει ο κ. Μαρκόπουλος. «Νομίζουν ότι οι αρχαιολογικοί χώροι μας είναι το αμπέλι τους κι ότι με τα 1.600 ευρώ που δίνουν αγοράζουν το μνημείο. Αυτό θα πει ραγιαδισμός.!Δεν μπορούμε να είμαστε ξεβράκωτοι απέναντί τους, πρέπει να τους βάζουμε κανόνες. Έλεος πια!».

Ε-Δ: Θέλω να προσθέσω κάτι σημαντικό που διαφεύγει απο την αντίληψη πολλών,,,,Κάθε ταινία που γυρνάει το προδοτικό ΒΒC, Που έχει και "Μακεδονική" γλώσσα στις μεταγλωττίσεις των ειδήσεων του, Βάζει πνευματικά δικαιώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατεβάζει ανα πάσα στιγμή σκηνές απο το youtube  και να εκβιάζει χωρις προσχήματα !! Ευγε στο ΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html