Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

Αρχαία Μεσσήνη: Ξεκινά την Τρίτη το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (βίντεο)Την Τρίτη 17 Απριλίου στην Αρχαία Μεσσήνη πραγματοποιείται η πρεμιέρα  του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος,  που θα ολοκληρωθεί στις 27 του μήνα.

Στο φετινό φεστιβάλ μετέχουν συνολικά 9 μαθητικά θεατρικά
σχήματα, δύο από το εξωτερικό, ένα από τη Μεσσήνη και 6 από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τις παραστάσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος διοργανώνουν ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Το καινούργιο και σημαντικό στοιχείο, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο αρχαίο θέατρο -και όχι στο Εκκλησιαστήριο- καθώς ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να υποδεχθεί πολύ περισσότερους θεατές.

Επιπλέον, μία από τις παραστάσεις θα δοθεί και στην πόλη της Μεσσήνης, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στο Φιλοσοφικό Κέντρο, από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ανασκαφών και αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών, επισημάνθηκε η προσφορά του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και η συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, που εξασφάλισε τη χρηματοδοτική στήριξη.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης σημείωσε την προσφορά του Φεστιβάλ στη νέα γενιά, στη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριτζήλας παρατήρησε ότι η υπηρεσία του στηρίζει το Φεστιβάλ, γιατί θυμίζει τα μεγάλα και αξεπέραστα έργα των Ελλήνων τραγικών και σατιρικών ποιητών. Και επεσήμανε πως οι ξενοι ασχολούνται με το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου ανέφερε πως πρέπει να βλέπουμε με τα μάτια της Ευρώπης. Και εξήρε την προσφορά την καθηγητή Πέτρου Θέμελη, “είναι ο δικός μας άνθρωπος που μας φωτίζει, ώστε το  μονοπάτι του πολιτισμού να γίνει λεωφόρος”.

Ο καθηγητής του Λυκείου Μεσσήνης Νίκος Φουσιάνης επεσήμανε ότι οι παραστάσεις θα δοθούν στο αρχαίο θέατρο, όπου κατά τον Πέτρο Θέμελη, γίνονταν και Διονύσια. Στάθηκε, ακόμα, στην επανάχρηση των αρχαίων μνημείων και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η τελετή έναρξης του φετινού φεστιβάλ θα γίνει στις 10 το πρωί της Τρίτης 17 Απριλίου , στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει παράσταση με τις “Βάκχες” Ευριπίδη, από την ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την Τετάρτη 18 του μήνα, στις 10 το πρωί, η ομάδα του Λυκείου Μεσσήνης θα παρουσιάσει επίσης τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 19 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί, η ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα θα παρουσιάσει τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη.

Την Παρασκευή 20 του μήνα, στις 10 το πρωί, η κοινή ομάδα από το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας θα παρουσιάσει τους “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 10 το πρωί, η ομάδα από το Κολλέγιο Αποφοίτων του Αλικάντε της Ισπανίας (La Nave Argo - Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante) θα παρουσιάσει τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Την ίδια ημέρα, στις 8 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, με θέμα “Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία” και ομιλητές τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, με τη συνεργασία μαθητών από το Λύκειο Μεσσήνης.

Την Τρίτη 24 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης η ομάδα αποφοίτων της RADA (Royal Academy of Dramatic Art), από το Λονδίνο, θα παρουσιάσει τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 9.30 το πρωί, στον πιο πάνω χώρο, είναι προγραμματισμένη η παράσταση με τους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, από την ομάδα του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης. Την ίδια ημέρα, στις 11.45 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, η ομάδα των αποφοίτων της RADA θα παρουσιάσει για μία ακόμα φορά τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παρουσιαστεί η “Ελένη” του Ευριπίδη από την ομάδα του Γυμνασίου - Λυκείου Βροντάδου Χίου.

Την Παρασκευή 27 του μήνα, τέλος, στις 10 το πρωί, στον ίδιο χώρο, η ομάδα από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης θα παρουσιάσει την κωμωδία “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή λήξης 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html