Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Κοντονής: Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Ξεκάθαρη θέση για το δικαίωμα της αυτοάμυνας πήρε ο  υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού. 

Αφορμή για το σχόλιο του υπουργού αποτέλεσε το πρόσφατο περιστατικό με ηλικιωμένο ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε επίδοξο ληστή που εισέβαλε στο σπίτι του. Μάλιστα, ο υπουργός δεν δίστασε να εκφράσει για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία μεταχειρίστηκε τον ηλικιωμένο άνδρα. 

«Τόσο η αυτοάμυνα που είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, όσο και η υπέρβαση της άμυνας είναι ξεκαθαρισμένα στον ποινικό κώδικα. Το θέμα είναι πώς εφαρμόζονται αυτές οι διατάξεις στην καθημερινότητα. Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή καθώς είναι πλήρης ο ποινικός κώδικας σε ό,τι αφορά την αυτοάμυνα μέσα στο σπίτι. Καλύπτεται στον ποινικό κώδικα και απαλλάσσεται της ευθύνης ο αμυνόμενος όταν δέχεται βίαιη ενέργεια μέσα στο σπίτι του και μάλιστα σε απόλυτη γαλήνη», είπε ο κ. Κοντονής, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «Από εκεί και πέρα, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές θα πρέπει να σταθμίσουν τα όρια άμυνας τα οποία προβλέπονται στον ποινικό κώδικα.

«Ούτε στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ούτε στη δικιά μου πρόθεση υπάρχει κάτι που να διαφοροποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται, γιατί και στη διατύπωση της υπέρβασης και των απαλλακτικών λόγων, είναι σαφής ο νόμος για το αν θα πρέπει να ασκηθεί η μη δίωξη», επέμεινε ο κ. Κοντονής και διευκρίνισε:

«Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά συγχρόνως θέτει και τα όρια της άμυνας. Το άρθρο 23 προσδιορίζει ότι μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται υπέρβαση από φόβο ή ταραχή, αν δηλαδή έχουμε σε υψηλότατο βαθμό μια κατάσταση που να συνιστά ιδιαίτερη ψυχική πίεση στο θύμα που καλείται να αντιδράσει. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει όταν βλέπει στο σπίτι του ένα ληστή, ότι δεν βρίσκεται σε ακραία ψυχολογική πίεση που δεν του επιτρέπει να σταθμίσει τα γεγονότα. Ακόμα και να είχαμε υπέρβαση άμυνας, εξαιτίας αυτού του περιστατικού έπρεπε να μείνει ατιμώρητος. Υπάρχουν άλλα αδικήματα όμως, που οι εισα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html