Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Πώς να βγάλετε το αλάτι από τη διατροφή σας-μελέτη


Τα μυρωδικά στο φαγητό είναι η νοστιμότερη και ευκολότερη λύση για να φτιάχνει κανείς ξεχωριστά φαγητά και ο καλύτερος τρόπος για να
αποφύγει το αλάτι και τα λιπαρά. 

Μάλιστα, λόγω του χαμηλότατου θερμιδικού τους φορτίου (η θερμιδική τους αξία δεν ξεπερνάει τις 20 θερμίδες ανά φλιτζάνι) συστήνονται και για όσους ακολουθούν δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς δίνουν πιο ευχάριστο τόνο στη διατροφή τους. 

Μυρωδικά όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός, η μαντζουράνα, ο δυόσμος, κ.ά. αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Προσφέρουν κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά καροτένια και φλαβονοειδή, που όλα έχουν σημαντικές ιδιότητες για την υγεία. 

Η ποσότητα των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσει κανείς στο φαγητό του εξαρτάται καθαρά από τις γευστικές προτιμήσεις του. Ωστόσο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως όταν μια συνταγή αναφέρει την ποσότητα αποξηραμένου μυρωδικού, τότε, για να χρησιμοποιηθεί στη θέση του φρέσκο η ποσότητα πρέπει να τριπλασιαστεί. 

Καλύτερα τα φρέσκα μυρωδικά να τα αγοράζετε όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε. Όσο παραμένουν στη συντήρηση, χάνουν ένα μεγάλο μέρος από το άρωμά τους και φυσικά από τη γεύση τους. 

Σε περίπτωση που έχετε φυτέψει διάφορα μυρωδικά στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας, η καλύτερη ώρα για να τα συλλέξετε είναι νωρίς το πρωί, πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, γιατί κρατούν περισσότερο τη φρεσκάδα τους. 

Η καλύτερη συντήρηση των μυρωδικών είναι να τα βάλετε (χωρίς να τα πλύνετε) σε νάιλον σακούλες στις οποίες θα ανοίξετε τρύπες με ένα ψαλιδάκι, ώστε να γίνεται καλύτερα η κυκλοφορία του αέρα μέσα από αυτές. Τοποθετήστε τις σακούλες στο συρτάρι των λαχανικών στο ψυγείο όχι περισσότερο από έξι μέρες. 

Για να μη χάσουν το άρωμα και τη γεύση τους, επιλέξτε να τα βάζετε στο φαγητό 1-2 λεπτά πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά. 

*Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html